Sport Hajduk

Doveden s idejom dupliranja

Nijemac igra jednom mjesečno, ali izvukao je neuvjerljivog Hajduka u Šibeniku

Doveden s idejom dupliranja

Neuvjerljivu kup predstavu Hajduka na Šubićevcu izvukao je Andre Fomitschow efektnim pogotkom iz slobodnog udarca za prolaz u četvrtfinale, pomalo već zaboravljeni njemački lijevi bočni kojeg u zadnjih mjesec nije bilo ni na mapi, a već dva mjeseca nije nastupio u HNL-u.

Kada je 27-godišnjak ljetos stigao na Poljud, očekivalo se kako bi s friškim iskustvom igranja u elitnom razredu nizozemskog nogometa (NEC Nijmegen, iako su ispali iz Eredivisie) i s obzirom na platni razred, trebao istisnuti Hysena Memollu iz momčadi ili mu barem biti prava konkurencija.

U jeku europskih nastupa Hajduka u srpnju i kolovozu skupio je šest ligaških nastupa (uz jednu asistenciju), a poslije je pao u Memollinu sjenu. Gdje je, u međuvremenu, nestao čovjek?

Od kada je još u kolovozu završila europska avantura “bijelih”, Fomitschow je u dva mjeseca tek dvaput nastupio. Oba puta u kupu, protiv Oriolika i Šibenika. Od kada za trenera Joana Carrilla više nije bilo potrebe da zbog europskih utakmica odmara standardnog člana početne postave na poziciji lijevog bočnog Memollu, Fomitschow je pao u drugi plan.

Nema Europe, nema ni HNL-a za Fomitschowa. U zadnjih šest prvenstvenih utakmica nije zaigrao. U zadnja četiri nije bio niti među 18 igrača u zapisniku! No, ukazao se na Šubićevcu, zabio i donio prolaz u četvrtfinale kupa.

Prvi je to gol Fomitschowa za klub s Poljuda. A već je i u ranijim susretima pokazao da itekako zna biti opasan u dalekometnim pokušajima, da ima solidan šut. 

Zašto u zadnje vrijeme nema Nijemca? Između ostalog kada trener sastavlja 18 igrača za zapisnik teško će se odlučiti postaviti rezervnog lijevog bočnog među sedmoricu igrača na klupi, ako je prvi izbor na lijevom boku Memolla zdrav i u solidnoj formi.

A i mlađi igrači poput Teklića sve su više uz prvu momčad, na klupi. To je prava klupska budućnost. No, onda se s pravom postavlja pitanje koja je svrha dovođenja igrača sa strane, ako nije igrač koji radi razliku. Nije riječ o mladom, neafirmiranom igraču koji se tek nameće.

Doveden je sa željom dupliranja igrača na poziciji lijevog bočnog, omogućavanja treneru alternative, a procjena je struke bila da nema takvog igrača u svom kadru. Sve najviše u slučaju proboja u skupinu Europske lige, ali i za borbu za vrh HNL-a. I postao je zasad tako žrtva Hajdukovog ispadanja iz Europe. A čini se da ipak nisu njegovi dometi takvi da bi se tek tako jednostavno mogao nametnuti za ulazak u početni sastav.

Angažiran je logično. Drugi je par postola igračka kvaliteta, zbog čega još gleda Memolli u leđa. Kao i ono što je vani normalno, a na što mi još s obzirom na ne tako davne financijske probleme kluba nismo (s pravom) navikli.

Da kad dovodimo igrača sa strane, da to baš i ne mora uvijek bit’ igrač koji bi bio u prvom planu, nego i popuna. Koliko para, toliko muzike. Zato zasad skuplja mrvice iza Memolle.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk