Sport Hajduk

igrači su također pokazali više

Carrillo je nakon lutanja i dana sivila pronašao dobitnu kombinaciju za nastavak sezone

igrači su također pokazali više

Joan Carrillo ima novu formulu. Uspjeha. Ljekovita je pobjeda za "bijele" protiv Inter Zaprešića, nakon 34 dana, odnosno serije "1 od 9", Hajduk ništa drugo nije ni morao nego - pobijediti.

Nije to nikakav naročit doseg, svladati Inter u Poljudu, ali pobjeda protiv Zaprešićana dala je pozitivne naznake da sve zajedno opet kreće na bolje nakon što se kontra Rijeke upalo u "crnu rupu". Carrillo u svojim stremljenjima pokazuje kao da je na dobrom putu odmrsiti probleme i pronaći prolaz kroz labirint novonastale situacije.

A i pojedini igrači pokazuju napredak, te prilagodbu na novi sustav igre, što bi ga – po svemu – Carrillo trebao ubuduće forsirati, opetovati kao trajno rješenje.

Dakle, pozdravili smo se s kombiniranjem 4 – 3 – 2 – 1 ili 4 – 3 – 3, sad će se Hajduk prema finišu sezone, ali i brzom derbiju protiv Dinama (što se odmah nameće kao novi Rubikon sezone za tri tjedna) presložiti u sustav 4 – 2 – 3 – 1.

Taj prijelaz nije ni bezazlen, ni puka kozmetika, u sebi krije sasvim drugačiju igru kakvu bi je Carrillo trebao podesiti prema ekipi koja više nema Vlašića, spretnog da igra između protivničkih linija, a ima (imat će) Almeidu, kao razarača i skakača u kaznenom prostoru kojem su potrebne nabačene lopte.

Nemojte Almeidu pobrkati s Futacsem; visoki Mađar je klasa za sebe, ali njegov forte ni najmanje nije (bio) skok glavom, ni golovi glavom. Futacs je jak na svoj način, po ali nije tipična zračna opasnost, dapače.

Ovaj put je Almeidu, koji je čekao na klupi, glumio Said. A momčad uigravala drugačije linije kretanja. Dok čekamo punu formu Almeide.

Evo naznaka kroz likove kakav su trag ostavili trag u subotnjoj utakmici:

1. JOAN CARRILLO – pronašao je, prikazao je, dakle, novu formulu, presložio se u igru s jed(i)nim napadačem, a dva zadnja vezna. Pojavljuju se krila, ali i razigravač u centralnoj poziciji, što je odlično odigrao Barry. Ako će centarfor u projekciji biti Almeida (a još je nespreman), onda će ga s krilnih pozicija "šopati" balunima, gdje su sada bili Erceg lijevo i Pešić desno.
Što se tiče Carrillove "alkemije", bilo nam je logično da mali Tonio Teklić (vraga mali, napunio ih je 18) uđe kod 2:0, kad je sve bilo riješeno, ali je - ušao Kožulj. A još prije je ušao i Šehić. Uz Almeidu. Ispada da se sa Carrillom uvijek nešto nadmudrujemo, Joan po svoju, a mi nešto grintamo. Sad je baš bilo vrijeme za Teklića, a trener je s klupe stavio Kožulja; od početka je igrao i oporavljeni Pešić, a ne mogu svi igrati i svi biti zadovolj(e)ni.

Ispostavilo se da je Carrillo ostavio Teklića da čami čekajući zbog - druge momčadi, svjesno. Stavio bi ga u igru samo da je, zlu ne trebalo, morao izvaditi Hamzu Barryja.

Sad se po novom novi Računica Teklić pojavljuje kao alternacija Hamzi Barryju na poziciji iza špica...

2. HAMZA BARRY – odigrao je odlično, kao osvježenje na centralnoj poziciji iza špica. U napadačkoj formaciji 3 – 1, on je taj drugi napadač iz Saida, odnosno ubuduće Almeide. Tu će lakše pokazati svoje kvalitete fine lopte i možda je on ta "desetka" koju smo spominjali da je potrebna, a nismo znali da je Hajduk već ima. Barry se gubio na drugačijim pozicijama kao spojka ili zadnji vezni, gdje se gubio u dugom putovanju prema golu. Nije ni 4, ni 8, ni 7, ako ćemo se izraziti starinskom
nomenklaturom, dajmo njemu da bude 10! Od njega najbolje tek slijedi.

3. JOSIP RADOŠEVIĆ – u 50. nastupu za Hajduk, malom jubileju, postigao je prvi prvenstveni gol za "bijele"! Protiv Evertona bio je prvijenac, ovo je sad prvi u HNL-u. Na stranu gol, njegova sve bolja igra igra daje nam za pravo što smo podigli palac uvis za njegov angažman. Da igra zadnjeg veznog, u tandemu s Tomom Bašićem, zacijelo će i Radoševiću dati veći manevarski prostor da se rastrči, ali i da lakše pomogne prema naprijed. U ranijoj igri, kao da je bio zagušen u sredini polja, bez prostora da se razleti, a to je njegov forte.

4. IVAN PEŠIĆ – napokon jedna utakmica za pljesak, dugo ga je ozljeda mučila, a ni sad još nije sasvim zaliječen, ali je želio igrati, jer dok se on liječi probijaju se ideje s mladim igračima, a vidi njega, tu je i Šehić, ima tu kadra da se iskaže... Konkurira po bočnim pozicijama, sve ukazuje da će imati priliku iskazati se kad već dosad nije, samo da mu se trbušni zid ne ispriječi...

5. ZORAN NIŽIĆ – peta faca s utakmice je Hajdukov kapetan, igra standardno, pouzdano, s njim izbornik Čačić ozbiljno kombinira, a u žarište je stoper stigao zbog – isključenja. Kad se ukazao crveni karton, ispalo je da je upitan njegov nastup protiv Dinama, otud silno negodovanje s tribina, no radi se o drugom žutom, vjerojatna je tek jedna utakmica suspenzije, protiv Cibalije. Nižić je postao vrijednost, nisu ga pustili u Tursku, ali zbog fibre nije igrao protiv Rijeke, taman posla da sad izostane i protiv Dinama. Dobro je, samo je drugi žuti, to je važna vijest.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk