Sport Hajduk

dossier branco

Portugalac je doveo 19 igrača u Hajduk: mnogi su razočarali, a sad je jasno da će na zimu trebati nove popune u momčadi

dossier branco

Mario Branco je iznio svoj ekspoze, “vjerujte u nas, tri loše utakmice ne mogu pomesti sve dobro što smo odradili u proteklom razdoblju”, rekao je sportski direktor “bijelih”.

Branco je zadovoljan s Carrillom, ali ne i sa svim igračima koje je doveo. Evo što poručuje navijačima

Kakav je to defile nogometaša u posljednjih 16 mjeseci otkako je mladi stručnjak iz Portugala preuzeo struku u Hajduka?

Kako izgleda Brancovo sito i rešeto?

Momenat je da preletimo i podsjetimo što je sve Branco doveo u Hajduk, svjestan on, a i mi, da nije ni mogao sve pogoditi. Ima i pogođenih “kapitalaca”, kao što je Marko Futacs primjerice, uvjereni smo da će se i Hugo Almeida na isti način pokazati.

Da nije došao Branco, nikad  Poljud ne bi vidio ni Futacsa, ni Almeidu.

S druge strane ima i osrednje robe, da ne kažemo robe s greškom, nabavljene “na buvljaku”, u stilu možda posluže ili dobro dođu, nikad se ne zna.

Nije ta priča samo Brancov identitet, ranije smo imali priču s njegovim prethodnicima i nabrajali Radčenka, Biljija, Veleza, Arteagu, Velazqueza, Domeja... Na sličan način smo i njih tretirali, secirali, a među akvizicijama pronalazili i otkrića tipa Ohandze, Tudora, Juranovića, T. Bašića, Ismajlija... kao kadar koji će jednog dana dobro doći. I s njima se Hajduk i danas služi. 
Onda se struka promijenila, a Hajduk je okrenuo list.

Od onih smo koji drže do Joana Carrilla i vjeruju mu, kao što smo dobro mislili i mislimo i o Damiru Buriću. A za reć pravo, ni Marijan Pušnik nije imao lošije brojke učinka.

Međutim, sad pričamo u Brancu i činjenici da Hajduk i dalje, još uvijek, stoji na - trećoj poziciji!

Zadnja tri rezultata kad je osvojio samo bod od devet, a ujedno izgubio i sva tri derbija (doduše dva u gostima) u prvom kvartalu prvenstva, pokazuju kako je Hajduk još uvijek daleko od čvršćeg iskoraka prema vrhu ljestvice.

Na zimu nova krvna slika 

Ostaje i Mariju Brancu još (puno) posla da osovi, komponira i uskladi momčad. Porušiti što je dosad gradio ne bi imalo smisla, međutim momčad još nije neboder, tek se slaže drugi kat... Vježba je to za strpljive.

Evo na jednom mjestu sve što je Branco dao najprije Marijanu Pušniku, pa onda Joanu Carrillu ne bi li Hajduk konačno krenuo naprijed, da se oslobodi sidra trećeg mjesta.

Zadnji put je viceprvak bio daleke 2012. godine, dugo to traje, pa očito i Brancu treba (još) vremena.

Čak 19 nogometaša došlo je u Hajduk od lanjskog prijelaznog roka, uz potpis Marija Branca. Mnogi su i razočarali. A sad je jasno da će na zimu trebati i novi zahvati.

Hajduk nije ništa drugo nego veliko gradilište, u trenutku se nakon dojmljivih predstava protiv Evertona pomislilo kako je kucnuo trenutak preskočiti jednog od dvojca ispred, barem Rijeku, ako ne i Dinamo, ali se Hajduk nikako ne izdiže iznad prosjeka i treće pozicije.

Jasno je da je lani na brzinu mijenjao krvnu sliku; umjesto golobradih mladića sastavljao momčad muževnog lika. U nevelikim financijskim gabaritima tako su lani stigli igrači tipa Gentsogloua, Barryja, Futacsa, Saida, Memolle... Navodimo one koji su stekli uglavnom pozitivan dojam, dovoljno dobri da se na njima gradi daljnji uspon.

Onda je Branco ovog ljeta gradio novi kat na višekatnici, došli su novi igrači da podupru postojeće i da se s ostankom trenera (Carrillo) sagradi nadogradnja na postojeći već temelj.

No, ima i tu grešaka... U Europsku ligu se nije ušlo. Istina je kad Branco kaže “ove godine bismo Maccabi eliminirali, ali nas ždrijeb nije mazio”.

U međuvremenu je odlaskom Vlašića i ozljedom Futacsa izgubio korak u zidanju Hajdukova (S)kadra. Treba novih radnika i materijala. I treba vremena.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk