Sport Hajduk

Zaslužuje vrijeme i strpljenje

Analiza: podrška Carrillu, evo na što mora obratiti pažnju da bi Hajduk proigrao

Zaslužuje vrijeme i strpljenje

Podržavamo Joana Carrilla jer smjena ne donosi nužno dobro i nije to rješenje kao što se lani činilo da je Marijanu Pušniku isteklo vrijeme. Carrillo zaslužuje vrijeme i strpljenje.

Međutim, Carrillo isto tako ne bi smio dugo lutati u procjenama, čini nam se da nije spreman dočekao trenutak odlaska Nikole Vlašića, ni on, a ni cijeli klub.

Obje kombinacije koje su se nametale (Tudor ili Barry), a i sami smo ih potencirali, nisu se pokazale kao (dovoljno) dobre. Treba tragati i dalje, možda i sustav mijenjati na 4 – 4 – 2, tko zna.

Ili s trojicom otraga???

Evo nekoliko doživljaja, zamjerki, pitanja...

1. Prespora igra

Momčad mu je dugo igrala sporo, bez dubinskog proigravanja, utrčavanja između protivničkih linija u čemu je jedan Vlašić bio majstor, što ga i jest prodalo u Everton. Hajduk bez izmjene mjesta i šprinta, bez špirita. Lokomotiva je postavila rebus, oduzela prostor, svi dolje u gusto i Hajduk je kružio oko njihova bunkera kao mačak oko vruće kaše, a dalekometni hici Tome Bašića, kao košarkaško rješenje (“kako protiv zone?”, “pucaj trice!”), bili su odreda promašaji.

2. Treba li sustav mijenjati

Hajduk je proigrao kad je momčad presložio u sustav 3 – 3 – 4, mi bismo ga tako nazvali, kad su špicevi bili Almeida i Said, a krila Tudor i Erceg. Je li tu leži neko buduće rješenje preslagivanja, da zaigra s trojicom pozadi, a od bekova pravi krila? U suprotnom, svaka se momčad zatvori, a vezni red je spor i neinventivan i dugo balun putuje, a oteta lopta je ljuta opasnost po vlastiti gol. Carrillu plus je promjena impostacije uz uvođenje Almeide, izgubljenu utakmicu preokrenuo u svoju korist. Ipak je povlačio poteze spašavanja. Nije stao i gledao kako brod tone.

3. Lutanje s Tudorom, što i kako umjesto Vlašića

Tudor je trebao biti desno krilo, polu-desno kao najbolje rješenje umjesto Vlašića na toj poziciji i potentan igrač koji bi se danas-sutra kao potencijalni reprezentativac prodao. Željan igre i učestalih nastupa. Međutim, Tudora je iznova vratio na desnog beka, a Juranovića posjeo na klupu?! Onda je drugo rješenje za tu poziciju Hamza Barry koji nije hitar kao Vlašić ili Tudor, nego je čovjek posjeda lopte, ali se na toj polu-desnoj strani ni on nije snašao, a nakon što je ranije igrao lijevog veznog. Znači, daleko smo od rješenja.

4. Otkud Teklić prije Kožulja?

Tonio Teklić je novi projekt kluba, rekli bismo, mladić koji sa 18 godina zaslužuje pozornost, ali njega ubaciti nakon ozljede Gentsogloua (mislilo se da je to tehnička odluka da se Grka malo odmori, ali je u pitanju ozljeda i grk je na terapiji mišića od jučer) čini nam se malo preuranjeno. Prevelik teret za nejaka leđa debitanta. Bilo je logičnije da uskoči Kožulj, s iskustvom, ako ne odmah i Almeida koji je ušao tek nešto kasnije zajedno s Juranovićem, kad se cijeli sustav pretvorio u sveopći juriš i rizik, a Kožulj nije ni ulazio.

5. Koji su mladi na sceni?

Hoće li se Hajduk sad, kad je i dalje na devet bodova od lidera Dinama žešće baciti na promociju mladih, premda trenutačno na lageru nema nabujale mladosti tipa Andrija Balić i Nikola Vlašić? Treba postojeći kadar afirmirati i tu vidimo šansu za Teklića, Delića, Jandreka, Bosančića, mlade vratare... U Oriovcu su vodili i Nejašmića i Kovačevića. Hoće li im sve češće otvarati vrata? Teško je dozirati i mlade i voditi borbu za sva tri boda u svakoj utakmici. U situaciji smo da bi Hajduk mogao redefinirati politiku na način da ubacuje i mlađe snage, više nego dosad. Carrilla nije pratio glas kako afirmira mlade, nije on Burić, radije je slagao momčad najbolju što ima... Možda je pod naletom novih stremljenja i on popustio i ubacio odmah Teklića, pa makar i prije vremena i logike?

6. Barem Almeida zasvijetlio

U stanju sumraka novih okolnosti u momčadi zasvijetlio je Almeida, možda kompletnu igru sad baš njemu treba podesiti, totalno. Donositi mu loptu u šesnaesterac, na volej, na skok... Sasvim nova dimenzija i učenje nove igre. Možda je to sad prekidač kojega treba Carrillo upaliti. Sve iznova. Drugačija igra.

7. Promjena u hodu

Malo više mlađih plus Almeida, to bi mogao biti novi plan redefiniranog Hajduka. I ne treba a priori sanjati o tituli prvaka kao opsesiji. To je pokazala i utakmica s Lokomotivom... 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk