Sport Hajduk

NOGOMET ZBLIŽAVA LJUDE

Sempre presentes: tužna priča koja je ujedinila dvije navijačke vojske

NOGOMET ZBLIŽAVA LJUDE

Teška vremena uvijek iznjedre lijepe priče, tragičan događaj koji se zbio dalekog 18. rujna 1994. godine zbližio je, zbratimio dvije navijačke skupine splitsku Torcidu i lisabonske No name boys. Prijateljstvo začeto tada, bremenitih i ratnih 90-tih godina traje i do današnjih dana.

Te 1994. godine Hajduk je prvi dvoboj u tadašnjoj Ligi prvaka imao protiv Benfice. Troje mladih ljudi Gullit (Jorge "Gullit" Maurício) njihov vođa, Tino (Laurentino "Tino" Soares) i Rita (Ana Rita Fernandes) pripadnika no name boysa prevalili su dugačak put kako bi gledali utakmicu u Splitu. Vraćajući se iz Splita, negdje u Pirinejima doživjeli su prometnu nesreću u kojoj su izgubili živote.

Skupina Torcidaša odlučila je odati počast svojim portugalskim prijateljima i istim putem krenuli su na “uzvrat” u Lisabon, kako bi dovršili ovo ružno putovanje. Ovacije prepunog stadiona La Luz kada su polagali cvijeće ispod tribine za poginule prijatelje scena je koja se svima urezala u pamćenje. Gledalištem stadiona upravo u tom trenutku šetala je jednostavna poruka 'Freedom for Croatia', 'Sloboda za Hrvatsku', ispisana na ogromnom platnu i potpisana od strane No Name Boysa.

Prošlo je 23 godine tragičnog događaja, ploča s imenima Gullita, Tina i Rite je i danas na stadionu Benfice, prošlo je puno toga no poštovanje i prijateljstvo No name Boysa i Torcide samo je jačalo, zajedništvo i potpora koje pružaju s tribina jedni drugima.

Nogomet zbližava ljude, ostvaruje plemenite nakane, poštovanje navijačkih skupina, a troje mladih ostalo je zauvijek u srcima No name boysa i Torcide, sjećanje na tragediju koja je zbližila ljude a dva kraj Starog kontinenta.

R.I.P. Gullit, Tino i Ana, zauvijek ste na tribinama. Među svima nama. Sempre presentes.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk