Sport Hajduk

Alibija nema

Od priča o tituli do grubog otriježnjenja: Hajduk može izgubiti od Rijeke, i na Poljudu, ali ne ovako

Alibija nema

Bila je ovo jubilarna, dvadeseta utakmica u nizu u HNL-u u kojoj Hajduk ne zna za pobjedu protiv Rijeke, protegao se niz na 2007 dana.

Ali dojam je kako je ovo od tih susreta bilo najblijeđe izdanje “bijelih” na domaćem terenu, jedno od najlošijih otkad je na kormilu Carrillo. Izuzev pojedinaca što su nešto pokušavali, nismo vidjeli ni igre, ni krvi. I zato je na kraju publika rekla svoje. Zvižducima, pa potom i okretanjem leđa igračima.

Dojam je kako je Hajduk pao bez ispaljenog metka što je nedopustivo (u prvih 45 minuta nije ozbiljno ugrozio Prskala!). Momčad koja je na početku sezone pružala odlične partije jučer kao da nije došla na utakmicu. Gubio je Hajduk na Kvarneru i uvjerljivije, ali u zadnje vrijeme nije se s većim optimizmom ulazilo u utakmicu, pa se doživjelo ovakvu plesku.

Alibija nema. No, mora biti i jasno kako ovo jučer nije bio Hajduk s početka sezone. Nije bilo tada najboljeg igrača Hajduka Vlašića koji je otišao u Everton. Kao ni ozlijeđenog najboljeg strijelca lige Futacsa. A zbog ozljeda i bolesti ni raspucanog Ercega te kapetana Nižića. Bez do jučer četiri najbolja igrača Hajduk je pokazao kako nije momčad koja se može boriti za naslov.

A naznake za to dale je slaba partija u Osijeku, iako je Carrillo očito svjesno pokušavao sijati optimizam. No, ovi susreti su realan pokazatelj mogućnosti ove oslabljene momčadi u odnosu na konkurente. No, ponavljamo, alibija za katastrofalno izdanje nema. Hajduk može izgubiti od Rijeke, i na Poljudu, ali ne ovako.

Dva poraza zaredom u derbijima u kojima Hajduk još nije osvojio ni bod, i već je Dinamo pobjegao na velikih plus devet, Rijeka na plus pet. A tek je rujan. Od priča o tituli do grubog otriježnjenja. Almeida? Kako suditi napadača po jednoj utakmici tijekom koje do njega lopta nije ni došla? Nije problem ni Almeida, ni odlazak Vlašića, ni trener...

Reakcija u slučaju Almeida sve govori. Dočekan je ovacijama, dobio je na predstavljanju najveći pljesak, a 80 minuta igre kasnije ispraćen je zvižducima. To je Split, nevjerojatne amplitude navijačkih očekivanja. Jedna utakmica nije ništa, a može značiti mnogo ako se iz nje izvuku pouke.

Prije svega treba na terenu pokazat u kontinuitetu da se Hajduk može boriti za vrh. Pa onda pričati. Zaključat se na stadion, u teretanu, trenerski, direktorski, predsjednički ured... I radit. Ovo je bio nokaut, ali se treba dignit. Idemo dalje... 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk