Sport Hajduk

loš score

Na derbijima se titula gubi: Hajduk ostavlja sve bolji dojam, ali je i dalje loš protiv najboljih

loš score

Hajduk ostavlja ukupno bolji dojam nego proteklih godina, finiš proljeća i ljetni nastupi po Europi su bili dojmljivi i puni optimizma i pozitivnog naboja, pa ipak na sceni HNL-a dosad je sve – ostalo isto!

Naime, porazom u Osijeku Hajduk je potvrdio konstantu zadnjih godina: loš je u jakim utakmicama, slab protiv najjačih! U derbijima igra podređenu ulogu i nadalje - gubi od jakih.

I to je uteg na leđima "bijelih", ono što im smeta i opterećuje ih da zakorače naprijed, prema vrhu.

Ove jeseni u dva derbija - oba poraza. Doduše u gostima, u Maksimiru, te sad u Osijeku, ali svejedno. Protiv Dinama (1:3) i Osijeka (1:2) Hajduk je oba puta izgubio.

I sad u Poljud stiže Rijeka, prvak iz novoformirane hrvatske "velike četvorke", koju Hajduk nije svladao čak pet i pol godina!?

Ova sezona trebala bi za Hajduk biti prekretnica: tako se želi i očekuje. Povratak u borbu za titulu prvaka jest proklamiran cilj uprave "bijelih". Pa ipak: lako je to reći i zaželjeti, malo teže ostvariti. Pet godina Hajduk nije niti drugi.

Nastavak zle tradicije da je loš protiv najjačih i u Osijeku je pečatiran; Hajduk se spustio na minus šest od lidera Dinama.

Trener Joan Carrillo je sad suočen s promjenom plana igre, bez Futacsa, pa Vlašića mora u hodu uskladiti momčad koja je na kraju proljeća već djelovala šampionski. I Dinamo u Zagrebu svladala.

Međutim, sad kad bi trebalo zagrabiti prema vrhu, dva aduta su otpala iz proljetne dobitne kompozicije šampionskih nadanja. Treba se uzdati u Huga Almeidu da on postane Superman. Da Hajduk počne pobjeđivati u derbijima.

U Osijeku se, rekosmo, potvrdio problem, višegodišnji, što ga je i Joan Carrillo naslijedio: da je Hajduk – loš protiv najjačih. I taj niz treba prekinuti, to nam se čini ključno.

Hajduku ne vrijedi pravilo da se titule osvajaju/gube protiv malih. Ne, Hajduk bi priključak prema vrhu sustavno gubio posrtanjima u duelima protiv Dinama i Rijeke.

A i na gostovanjima u Osijeku pobjede se broje na prste jedne ruke, nakon 2008. slavio je još samo jednom u Vrtu, u ožujku 2015. godine.

Zato je sad, nakon novih poraza, od Osijeka, a ranije i od Dinama posebno važna serija od pet zaredom domaćih utakmica. U tom nizu u Poljud na noge Hajduku dolaze i Rijeka (prva po redu, u nedjelju u 17 sati), te Dinamo protiv koga se 21. listopada zatvara niz od pet uzastopnih domaćinstava.

Svih pet pobjeda iznijelo bi Hajduka prema vrhu.

Napisati da je svih pet pobjeda Hajduka – imperativ, nema potrebe. Svih pet pobjeda zaredom kod kuće teško može i Real Madrid iznijeti.

I sigurno bi imperativ traženja donio pritisak "bijelima". Međutim, logično je da u svaku utakmicu idu na sva tri boda.

A nanizati svih pet pobjeda, jači za jednog Huga Almeidu, značilo bi oživjeti ravnopravnu borbu za titule, te još i ovo:

1. prekinuti crni niz s Rijekom koji traje od ožujka 2012. godine, bez pobjede bilo na Kantridi/Rujevici ili u Poljudu;

2. svladati Dinamo koji pokazuje niz slabosti, pa neka već ima šest bodova prednosti, ali nema više Fernandesa.

Hajduk protiv najboljih
RIJEKA: nezamisliv je score protiv Rijeke da je zadnja pobjeda upisana u ožujku 2012. godine na Kantridi, nakon toga 19 utakmica, score 0 7 12, uz gol-razliku 16:37.

DINAMO: U zadnjih 25 prvenstvenih utakmica, nakon pobjede 2009. godine u Poljudu (2:1) Hajduk je dalje upisao svega tri (3) pobjede protiv Dinama! Proljetos je Hajduk slavio u Maksimiru 2:0, a "modre" je u zadnje vrijeme još svladao u Poljudu u rujnu 2013. sa 2:0, te u ožujku 2016. sa 1:0.

OSIJEK: u osječkom Vrtu u 14 utakmica, od 2008. i pobjede 2:1, još samo jednom je slavio Hajduk i to u ožujku 2015. (1:0).

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk