Sport Hajduk

stradali križni ligamenti

Futacs je optimist, ali povratak će potrajati. Evo i procjene koliko ga neće biti na travnjaku

stradali križni ligamenti

Nema vremena za depresiju, život ide dalje. Sigurno da se Marku Futacsu u trenu srušio svijet nakon ozljede u Maksimiru, teško ga je bilo vidjeti kako se oslonjen o ramena pomagača pokušava domoći automobila da krene u ležećem položaju u Split.

Mora na operaciju, zasad nema informacija kad i gdje, ali je recimo bolja stvar što mu je nastradalo koljeno koje prije nije bilo ozlijeđeno. Sad je problem na lijevom koljenu, a ujesen 2015. godine ozlijedio je koljeno desne noge.

Dobro što je prednji ligament

A dobro je i što se radi o prednjem, a ne na primjer stražnjem križnom ligamentu. Sigurno ga na travnjaku neće biti šest mjeseci, najmanje, po svim knjiškim i iskustvenim procjenama.

Jučer se Marko Futacs oglasio svojom, rekli bismo službenom izjavom, objavio je na Instagramu kako je dan šoka iza njega i kako već gleda naprijed:

– Dobar dan, prijatelji. Prije svega, želim vam zahvaliti na srdačnim porukama podrške koje mi daju veliku snagu i olakšavaju mi put povratka na travnjak. Kao što znate, ovo je za mene vrlo teško razdoblje. Prošli put uspio sam bez vas... Ali sada, siguran sam da će mi biti puno lakše jer imam novu obitelj – moj klub i naše navijače koji stoje iza mene.

Ove poruke će me svakodnevno podsjećati koliko jaku “vojsku” imam uz sebe  i radit ću što jače da vas ponovo učinim ponosnim. Hvala svima. Hajduk živi vječno! - objavio je Futacs na Instagramu, a “bijeli” prenijeli na svojoj Facebook stranici.

Mijo kao primjer

Relativno nam je svjež primjer ozljede Mije Caktaša, koji je također pretrpio ozljedu rupture, puknuća prednjih križnih ligamenata. Caktaš se ozlijedio krajem kolovoza 2013. godine. Puknuti ligamenti znače preko pola godine pauze.

A Caktaš je dugo taktizirao i kad će se operirati. Obilazio je klinike tražeći dodatna mišljenja, odlazio i u Njemačku i na kraju se operirao u Splitu, tek početkom listopada, dakle više od mjesec dana nakon što se ozlijedio u nastupu za mladu reprezentaciju Hrvatske u Lihtenštajnu.

Caktaš se vratio nogometu, ali je – potrajalo. Više od sedam mjeseci. Operirao se u Splitu, zahvat su uspješno obavili dr Fabijan Čukelj iz Splita i dr Saša Janković iz Zagreba, zajednički, rekli bismo da su oni najveći autoriteti na tom polju sportskih ozljeda, traumatologija – ortopedija, kao što je to i dr. Boris Nemec u Rijeci.

Zasad nema informacija gdje će se Futacs operirati, spominje se da bi to napravio kod kuće u Mađarskoj, možda u Portugalu ili pak u Hrvatskoj, službenu informaciju će Hajduk objaviti. ∙   

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk