Sport Hajduk

Preminuo šjor Ivo Mrčić, legenda starog Hajduka

Umro je šjor Ivo Mrčić (rođen 20. siječnja 1921), jedan od veterana Hajduka, onih koji su poslije Drugog svjetskog rata dugi niz godina dominirali nogometnom scenom. Šjor Mrčo je igrao najprije desno krilo, zatim beka, uskakao je na razna obrambena mjesta u sastavu “bijelih”. On nije bio igrač reprezentativnog formata, ali je bio nezamjenjiv, poznat po brzini i borbenosti, ustrajnosti i - što je svakako važno - izuzetnom poštenju.

U to poslijeratno vrijeme dugi niz godina Mrčić je bio jedini fakultetski obrazovani igrač Hajduka, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu i najveći dio radne karijere proveo je kao rukovoditelj Općinskog suda u Sinju. A kao pravi erudit uživao je istinsko strahopoštovanje među suigračima.

Mrčić je za Hajduka odigrao 104 prvenstvene utakmice (19 golova), u prvenstvu Hrvatske 1946. i Jugoslavije 1946/47. bio je drugi strijelac za “bijele” iza Frane Matošića. Mrčić je s Hajdukom osvojio naslov prvaka Narodne republike Hrvatske i dva prvenstva Jugoslavije.

Iz njegove karijere zanimljiva su dva detalja:
- kao debitant, na prvoj utakmici za prvenstvo Hrvatske 26. svibnja 1946. u pobjedi 4:2 u derbiju s Dinamom u Zagrebu bio je strijelac dva gola;
- poslije pobjede u Zagrebu 22. lipnja 1952. protiv Lokomotive (4:2) i osvajanja drugog naslova prvaka Jugoslavije Mrčić se ostavio nogometa, ali je silom prilika odigrao još jednu utakmicu za Hajduka, onu protiv BSK-a kad su “bijeli” nastupili s osam juniora i trojicom veterana, uz Mrčića igrali su još Batinić i Ive Radovniković.

Minutom šutnje i igrači Hajduka odali su počast šjor Mrčiću / CROPIX
To je bilo vrijeme kad je momčad Hajduka zadržana u Argentini kao gost Juana Perona i to uz dozvolu vlasti, ali je NSJ naredio odigravanje utakmica, pa su “bijeli” u dva susreta izgubili tri boda (BSK 0:2, Spartak 0:0) i to je koštalo Hajduka još jednog naslova prvaka Jugoslavije.

Posljednji ispraćaj jednog od najomiljenijih igrača starog Hajduka bit će u četvrtak u 16,15 sati na groblju Lovrinac.

z.r.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk