Sport Hajduk

hajduk - omiš - solin - novalja - hajduk

Kako je mali Drago postao veliki Gabrić

hajduk - omiš - solin - novalja - hajduk

Tako nekako ide i poznata navijačka pjesma usmjerene prema reprezentaciji Hrvatske: Rekli su nam, da smo mali, da...

Slično je bilo i s Dragom Gabrićem, nogometašom omanjeg rasta, ali srca kakvog ima malo tko na nogometnim travnjacima ne samo u Hrvatskoj.

Fantastičnim igrama u posljednje vrijeme, a sada i s dva pogotka Interu, Gabrić stalno pokazuje da je stasao u pravog igrača i da poziv u reprezentaciju za “akciju Andora” neće biti jedini.

A utišao je i brojne kritičare koji su sumnjali u njegove nogometne mogućnosti jer je “mali”.

Put do sadašnjeg statusa bio je trnovit, a svi treneri s kojima je radio slažu se kako Gabrić za svoj nogometni razvitak najviše treba zavaliti - samome sebi. Kao junior Hajduka odlučio se sam na odlazak u - Omiš!

- Doveo ga je Pero Bakotić koji je u Omišu tada bio voditelj omladinske škole. Ja sam igrom slučaja bio treenr i prve i juniorske momčadi. Vrlo brzo sam ga prepoznao kao talenta te zajedno s Kajom Roguljom priključio prvom momčadi.

Odigrao je odličnu sezonu u Trećoj ligi, a potom se vratio u Hajduka gdje je potpisao prvi ugovor, nakon čega je opet otišao na posudbu - sjetio se Goran Šušnjara, Dragin trener u Omišu.

Šušnjara je uočio veliki talent, ali morao se pobrinuti za istiskivanje njegovih “dječijih bolesti”.

- I tada je bio brz. Sjećam se kako je hitro izvlačio noge iz blata i mjenjao smjer kretanja. Najveći je problem, njemu, ali i meni, bilo naučiti ga gdje stajati na terenu. Kao osa kada joj otkidate glavu, bilo ga je svugdje, a nije bio tamo gdje je trebao biti - sjetio se Šušnjara te dodao:

- Po meni je on sada već formiran igrač. U nekoj stranoj ligi bi mogao još napredovati igrajući uz nogometaše koji su na višoj razini. Može i u neku od liga “petice”.

Po povratku iz Omiša u Hajduk i potpisivanju prvog ugovora sa splitskim klubom usljedila je nova posudba. Gabrić je otišao na pola sezone u susjedni Solin gdje ga je trenirao Boško Anić.

- Moram priznati da sam imao i malih problema od vodećih ljudi iz kluba koji su smatrali da Gabrić nije pravi igrač za Solina. Nisu to bile tko zna kakvi problemi, ali malo mi je tko tada vjerovao da će od njega još puno vidjeti. Meni je već prva utakmica u Sisku pokazala da je Drago nevjerojatan i da je igrač koji će imati puno pokazati u idućim sezonama - rekao nam je Anić.

Solinski trener Drage Gabrića vjeruje da je do njegove eksplozije moglo doći i puno ranije da je bilo više sluha na Poljudu.

- Sjećam se da sam tadašnjem predsjedniku Branku Grgiću i direktoru Frediju Fiorentiniju govorio da Dragi odmah daju kapetansdku vrpcu i dres s brojem deset i da će im za nekoliko godina momak vrijediti deset milijuna eura. Uspio je sada postati veliki igrač obilaznim putom, ali moglo je sve to ići i brže - procijenio je Anić.

U Novalji je nakon polusezonske epizode pokraj Jadra došao u ruke Ivici Datkoviću.

- Drago je krasan čovjek s odličnim karakternim osobinama. Mislim da bi svatko poželio imati takvog sina - rekao je odmah Datković te nastavio:

- Nevjerojatno je bio skroman kada je došao u Novalju. Djelovao je u nekim situacijama pomalo izgubljen, ali već nakon dva treninga sam vidio svu njegovu kvalitetu. Igrao mi je na lijevom krilu, a ponekad sam ga koristio i iza dva napadača i na toj je poziciji bio odličan.

Datković je, inače, odličan prijatelj i s tatom Tonćijem Gabrićem.

- Poznajem ih dobro, Dragu otkad je bio malo dijete. Oduvijek se želio nogometno udaljiti od oca, napraviti sve sam. U Novalji je djelovao izgubljen, a istovremeno je znao da vrijedi puno više.

- Razgovorima sam ga oslobodio pritiska od pogreške bez ikakvog vikanja. Mnogi su stručnjaci tvrdili da nema “fiziku” za napredak, ali pokazao je da to nije pravilo.

- S 23 godine sada ne treba srljati u inozemstvo, ali stigne li prava ponuda, mislim da je dovoljno zreo da ju iskoristi na pravi način. Francuska bi liga bila dobra za njega jer se igra prilično tečno i brzo. Više bi mu odgovaralo igrati tamo nego u nekoj od “tvrđih” liga - zaključio je Datković.

Goran Vučević vodio ga je još u juniorskim danima.

- Bio mi je jedan od najboljih mladića! Uvijek je bio kao na iglama, nestrpljivo je čekao drugu utakmicu. Strašno je temperamentan, kada je nogomet u pitanju - sjetio se Vučević koji ga je vodio godinu dana u juniorskom uzrastu, a potom i na startu svoje seniorske trenerske karijere u Hajduku.

- Za njega je najvažniji korak u karijeri bilo što je u pravo vrijeme praktički sam otišao u Omiš na posudbu. Od tada je prošao svoj “križni put” da dođe ovdje gdje je trenutno. Imao je i ima i dalje itekako veliku volju i želju za igrom i napretkom i to je njegov veliki forte - zaključio je Vučević.

Sadašnji susjed s one strane Marjanskog tunela, pokraj škole na Mejama, imao je čitavu lepezu lijepih riječi za Dragu Gabrića.

- Moj je cilj, dok sam ga vodio, bio da u Hajduku dignem Rukavinu, Kalinića, Gabrića, Ljubičića i Buljata i sada su to sve dobri igrači - rekao nam je Ivan Pudar koji put u Omiš ističe kao puni pogodak.

- Sve može samo sebi zahvaliti. Pokazao je da posudba nije ništa strašno ili sramotno. Nogometaš je koji živi za nogomet i možemo sada pričati o njemu, ali daleko je to od završetka, odnosno konačnog podvlačenja crte. Važno je da je 100 posto na pravom putu i primjer je ostalim mladim igračima.

pero smolčić

Ne razmišljamo o Dinamu

Drago Gabrić stigao je na press konferenciju odjeven u žutu majicu i odmah je objasnio kako je to znak potpore košarkašima Splita koji sutra igraju protiv Cibone, baš kada Hajduk igra protiv Croatije Sesvete.

- Igramo bez nekoliko igrača što će nam predstavljati određeni problem jer imamo iskristaliziranu prvu momčad koja je postala standardna. Možda ćemo mijenjati i koncepciju, ali ne smijemo pobjedu dovesti u pitanje. Momčad iz Sesveta poštujemo iako su posljednji na tablici, za njih se pripremamo kao da se radi o najvažnijoj utakmici. A ona to i jest jer su nam nova tri boda neophodna, kazao je Gabrić i komentirao zamjenu uloga s napadačem Hajduka.

- Kalinića izuzetno cijenim kao suigrača, on je sigurno jedan od najboljih napadača ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Nismo naviknuti igrati bez njega, tako da nam i to predstavlja problem.

Neizostavno je bilo spomeniti i Dinamo, i aktualni trenutak borbe za šampionsku titule Modrih i Bijelih.
- Ne razmišljamo o Dinamu, radije neka oni misle o nama jer sve je u našim rukama i nogama ako pobijedimo sve u nizu bit ćemo prvaci, a to podrazumijeva i našu pobjedu u zadnjem kolu protiv Dinama.

s.a.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last