Sport Hajduk

POSLOŽILI SE

Evo zašto Hajduk pobjeđuje sve odreda: kompatibilni stoperi, Stipica brani ka lud, a veznjaci su ubrzali igru

POSLOŽILI SE

Hajduk je proigrao, sad već nema sumnje, pa prije utakmice protiv Osijeka, što je istinski derbi za treće mjesto HNL-karavane, a igra se već u subotu, u Poljudu vlada pravo zadovoljstvo. Eto još jedne pobjede u gostima, 2:0 protiv Istre u Puli.

Nikad to nije bilo jednostavno, nanizati četiri uzastopne pobjede (Cibalia 3:0, Dinamo 2:0, Split 5:2, Istra 2:0). Posebno što je start u proljeće bio sasvim nesiguran. I sami smo trpjeli kritike i značajne upite o čemu smo to zapravo javljali iz Turske i kako to da (nam) se Hajduk pokazivao dobar, a vidi ga sad?! Izgledalo je da smo se prevarili.

Danas ispada kako su "bijeli" cijelo vrijeme hvatali zalet. Možda malo predug, ali da skok bude dulji!

Istina je, doveli su nas u ozbiljnu sumnju. A priča Joana Carrilla, njegov stereotip kako "ima ideju" i kako "vjeruje u sustavan rad" doimala se sve više šuplje i prazno dok su izvedbe bile redom tanke, bez agresije, a rezultat izostajao; kaskao je sa serijom remija i još porazom u Osijeku.

No, preokret se dogodio! Četiri uzastopne pobjede stavljaju Hajduka u red najugodnijih iznenađenje proljeća, posebno nakon pobjede u Maksimiru prošlog vikenda. Pečatiranu u Puli. Dvaput u gostima po 2:0. Pa to ne sliči više na Hajduk koji se mjesecima mučio...

Da se pravi tablica nakon zadnjih četiri ili pet kola (dodajmo i remi 1:1 protiv Slaven Belupa) Hajduk bi bio na vrhu! Naravno, to je pomalo dječački gledano, naivno i razdragano, na valu trenutka. Međutim – Hajduk je krenuo! Hajduk, šampion travnja!

Već dva mjeseca bez poraza, u osam kola skucao je 18 bodova. Proljetni je učinak: jedanaest kola, šest pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz. U Osijeku.

Što se dogodilo da se ružni pačić s početka proljeća pretvorio u bijelog labuda?

Napad je uvijek bio dobar i raznovrstan, "nitko nema takav arsenal napadača" govorio je i u nedjelju trener Istre Marijo Tot na svoj način opravdavajući poraz od naprosto bolje momčadi Hajduka.

Promjena je u ostalom dijelu kompozicije momčadi, ovako bismo to detektirali:

1. Bugar Terziev i ofsajd-zamke – nismo pretjerali da smatramo kako je Terziev pokazao nešto kolosalno, često se doima previše kao rutiner, međutim mudar je u postavljanju i sasvim kompatibilan u paru sa kapetanom i zapovjednikom Nižićem. Možda je to splet okolnosti, da Dinamo ne zabije, da Split zabije čak dva (a nikome u pravilu ne daje ni jedan gol), ali obrana Hajduka sustavno uči ofsajd-zamke i ako niste dosad išli za tim, pogledajte... Korak-dva, hop, ruka u zraku, protivnik u zaleđu. Obrana s ofsajd-zamkama postavlja se kao temlej rezultatskog zamaha "bijelih".

2. Stipica brani ka' lud – da nam je to netko rekao prije prvenstva, rekli bismo da je lud. Osim Zorana Varvodića, a danas i Tihomira Bulata, njegovih trenera. Stipica je i u Puli imao dvije kolosalne obrane za ocjenu čista "sedmica", pa je postao naoko nevidljiv kamenčić koji daje temelj svemu. Dante kao Lovre. Kalinić. A Grbić će biti još malo strpljiv.

Posložio se vezni red – Vlašić ispred, ali iza njega su trojica uskladili djelovanje. Jefferson, pa desno i lijevo Gentsoglou, Barry, prva alternacija T. Bašić, a vratio se i Kožulj. Sad Vojković i Kalik moraju biti strpljivi. Dobar je Vlašić, sve bolji, a prevaga je pozicija Grka koji je kao desni vezni puno bolji nego kao centralno zadnji vezni. Uigrali su se, pohvatali su ideje Carrilla o proigravanju, čim bržoj transformaciji, gdje im pomaže i rastrčani Vlašić, a napad je i prije i poslije bio ubojit, samo što je sada s mobilnim vezistima sve manje – odsječen.

Trebalo je vremena da legne "idea Carrillo". Pokrivanje svakog pedlja terena. Sad to izgleda obećavajuće, pet kola do kraja.

 

 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk