Sport Hajduk

član hajdukovog no-a

'U Vinkovcima smo vidjeli da se teren za derbi priprema tjedan dana unaprijed. Tko zna što nas čeka u subotu'

član hajdukovog no-a

Željko Frković je u Vinkovcima sudio protiv – nogometa, ružno je reći za račun nekog trećeg, ali tako u Hajduku nedvojbeno tvrde i po riječima Ante Šalinovića iz Nadzornog odbora Hajduka, ovakvo suđenje suca Frkovića iz Gospića nije bilo slučajno. Nego ciljano da se Hajduk ošteti pred derbi s Dinamom.

Izvukli smo ključne sporne detalje i jedva čekamo ekspertizu “oka sokolova” da vidimo što je sve to Frković dosudio, previdio. No, reakcija Šalinovića zapravo ukazuje na njegov stav kako je bilo bitno Hajduka oštetiti pred Dinamo, a sve ostale kompenzacije su nebitne, pa i onda kad bi išle u korist Hajduka, a eventualno na štetu Cibalije.

Činjenica da su iz Hajduka digli glas zapravo je znakovita, jer se sadašnja vlada “bijelih”, od sredine proljeća nije istrčavala pretjerano kontra HNS-a. Nisu se približavali, ali nije bilo ni naročitih javnih akcija, prosvjeda...

Bez bitnih karika

Sad im je pukao film, možda će netko reći da ih hvata nervoza, ne igra se dobro, no u trenutku pobjede Šalinović je rekao kako to nema veze s igrom bila ovakva ili onakva, nego s generalnim stavom. I, da ne bi bilo, zabune: žao im i Cibalije kad bude žrtva tako nakaradnog suđenje.

Suđenje za račun trećeg, lako je zaključiti. 

Hajduk je, dakle, oslabljen neigranjem u derbiju protiv Dinama važnih karika kao što su prije svega Marko Futacs i vezni igrač Hamza Barry, njima se ciljalo dati žuti karton koji ih isključuje iz derbija, a Jefferson je kasnije samo usputna žrtva, kad se sudac izgubio u vlastitom kaosu.

U razgovoru poslije utakmice u Vinkovcima, nakon što je sasuo svoju izjavu u eter odmah poslije svršetka utakmice, Ante Šalinović nam je pojasnio, želeći da shvatimo poruku:

– Nismo ogorčeni zbog sebe, nego zbog ukupno lošeg suđenja. Ne vičemo, ne plediramo za poboljšavanje svoje vlastite pozicije, nego se zalažemo za čisto i ravnopravno natjecanje među svim akterima!

Nadate se da će vam se netko pridružiti u tim nastojanjima?

– Točno, možemo se nadati da hoće. Nadamo se da će i drugi klubovi to prepoznati i uključiti se u borbu za čist nogomet. Moramo podizati glas. Morate shvatiti pravilno naš istup, a to je da nas sudačko oštećivanje Cibalije ili bilo kojeg drugog kluba boli jednako kao i ono što osjećamo na našim leđima! – rekao je Šalinović.

‘Pridružite nam se’

Dade se osjetiti kako je Hajduk zaista odlučan da se promijeni stanje u HNS-u, premda ostaje nejasno kako će se i kada to dogoditi; možda primjenom Zakona o športu, možda je prvi korak na Skupštini Županijskog saveza.

Legitimno je pitanje hoće li i ovaj jauk, poklič, kako hoćete ostati na praznoj priči ili će događanja u narednom periodu pokazati da je sazrelo vrijeme za promjene koje bi Hajduk mogao potencirati.

Hajduk neće moći sam, zato i poziva ostale da mu se pridruže. Pa i Cibaliju, za koju ima razumijevanje.

– U Vinkovcima smo vidjeli da se teren za hrvatski derbi priprema tjedan dana unaprijed. Kakvo suđenje možemo očekivati u tom susretu? Očito je počela priprema tjedan dana ranije i tko zna što nas čeka u subotu – rekao je Šalinović.

Ponavlja kako istup Hajduka ne upozorava samo na situacije u kojima je on oštećen, već na kompletnu lakrdiju i nakaradno suđenje, ističući da je u drugom poluvremenu rađena kompenzacija na štetu Cibalije. To je bitno za razjasnit. I takvim događanjima treba stati na kraj.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk