Sport Hajduk

najmlađi strateg bijelih

Marko Lozo: Iskreno, jesam mlad i neiskusan, ali ne bojim se da će sutra loše ispasti

najmlađi strateg bijelih

Dok traje potraga za stalnim rješenjem za klupu Hajduka u nedjelju će momčad u Koprivnici protiv Slaven Belupa (15 sati) voditi trener Hajduka II Marko Lozo. Mladi strateg, najmlađi u povijesti koji će povesti "bijele" u prvenstvenoj utakmici, dan prije susreta pojavio se pred sedmom silom.

- Još jednom hvala na svemu našem bivšem treneru Marijanu Pušniku i njegovom pomoćniku Žigi Kljajiću. Želim im mnogo sreće u životu i radu. Hvala im što sam bio tu. Hvala Pušniku na svemu što sam naučio od njega, što se trudio da mi pomogne. Od srca mu hvala – za početak je 28-godišnji Lozo odao priznanje dosadašnjem treneru prve momčadi.

Pa se potom okrenuo posljednjim događajima na Poljudu i prije svega samoj utakmici.

- Dosta sam radio na analizi protivnika u ovih nekoliko dana. I dosad sam se bavio analizom protivnika za prvu momčad. Dosta dobro smo moje kolege i ja to razradili. Bit će i nekih promjena u sastavu po pitanju sustava igra i igračkog kadra, ali to ćemo još razraditi. Što se tiče atmosfere nakon smjene u svlačionici imamo karakterno kvalitetne pojedince.

Svjesni su igrači situacije. Pričajući s iskusnijim igračima mislim da će to na kraju dobro ispasti, da će pokazati karakter sada kada je najbitnije. Kako ljudski, kako i igrački. Ne samo pojedinci, nego baš svih 20 igrača koji idu na put. Oni svi moraju pokazati da zasluženo nose dres Hajduka – rekao je Lozo.

Tko od igrača nedostaje?

- Nedostaju Tudor (nap.a. crveni karton je zaradio u kupu) i Jefferson (nap.a. vuče tri žuta kartona), ostali su svi na raspolaganju.

Imate li tremu?

- Iskreno, jesam mlad, neiskusan, ali imam samo pozitivnu tremu, adrenalin. Nemam bojazni da će to loše ispasti. Hvala sportskom direktoru i upravi koji su nam dali priliku, ne stvaraju pritisak na nas.

Imate li ambiciju i nakon ove utakmice nastaviti posao na klupi prve momčadi? Jeste li razgovarali na tu temu s predsjednikom kluba?

- Maksimalno sam fokusiran samo na Belupo. O daljnjoj sudbini stožera i mene što se tiče prve momčadi vidjet ćemo idući tjedan – u rukavicama je odgovorio Lozo.

Rekli ste da ste analizirali Belupo, a koliko ste analizirali prvu momčad Hajduka? Hoćete li u ovo kratko vrijeme uspjeti nešto svoje unijeti?

- Radili smo u ovo malo vremena dosta na ukazivanju individualnih pogrešaka, tehničkih i taktičkih. Koliko je bilo moguće dosta sam razgovarao s igračima pojedinačno. Postavili smo se na treningu kako bismo trebali igrati u Koprivnici. Nema mnogo vremena za nešto promijeniti. Moram se samo opredijeliti da li ćemo igrati napadački ili defenzivno. O tome ćemo sutra odlučiti. Moglo bi doći do promjene, ali ne drastične – najavio je Lozo.

Može li dogoditi da Hajduk krene sa tri stopera, s pet igrača u zadnjoj liniji?

- Naravno da može, ali da li ćemo tako igrati u Koprivnici, to ne mogu reći. A to samo mogu reći ljudi iz stožera ili ja.

Hoće li biti u momčadi i nekih igrača iz B momčadi?

- Na put će ići neki iz B momčadi, a da li će biti u momčadi vidjet ćete u nedjelju.

Uslijedio je ponovno povratak na temu potencijalnog mogućeg ostanka na klupi prve momčadi. Imate li ambiciju voditi i dalje prvu momčad? Imate 28 godina, mladi ste trener, trener ste Hajduka II, vjerojatno imate ambicije biti trener Hajduka, logika to nalaže...?

- Postavili ste mi pitanje i upravo odgovorili na njega – odgovorio je Lozo.

Belupo?

- To je dobro posložena momčad, imaju glavu i rep. Imaju dvije-tri šablone, načina na koji izlaze u napad. U skladu s tim znati ćemo se postaviti. Konkretno o tome više ne bih.

Rekli ste da igrači imaju karakter. Kako onda igrači i protiv Splita nisu pokazali karakter?

- Ne bih rekao da igrači tada nisu pokazali karakter. Dobro smo ušli u utakmicu, zabili smo gol, imali smo vodstvo, ali i još dosta prilika. Pojedinci su se ipak opustili i mislili su da ćemo lako zadržati vodstvo. Nakon toga dogodile su se greške kod gola, da igrač ne drži igrača. Juranović je zaboravio na strijelca. Kasnije se nakon izjednačenja nismo uspjeli vratiti u utakmicu... Je li tome posljedica bila umor ili nešto drugo vidjet ćemo.

Imate li ugovor s Hajdukom i otpremninu?

- Ugovor imam... - počeo je Lozo.

- Detalji svih ugovora su poslovna tajna – ubacio se glasnogovornik Ante Bilić.

- To nije bitno. Ne znam zašto je to sada bitno. Javite se onda predsjedniku ili tko je već odgovoran za ugovore – odgovorio je Lozo.

Radili ste, odnosno bili dio Pušnikovom stožera, a sada najavljujete promjene? 

- Nije to negacija onoga što je radio Pušnik. U taktičkom smislu dok sam bio dio stručnog stožera trenera Pušnika, uvidio sam i tada neke nedostatke na koje sam ukazao i njemu, ali na to što je trener od njih tražio igrači nisu do kraja uspjeli odgovoriti – pojasnio je Lozo.

Malo je vremena u dva treninga za neke promjene?

- Nisam rekao da ćemo sigurno uspjeti napraviti promjene, nego da ćemo ih pokušati napraviti.

Imate li trenerskih uzora?

- Aktualni su Guardiola, Klopp, Simeone. Volim Guardiolu, taj stil igre, ali najviše cijenim Simeonea koji ima momčad koja igra i ofenzivno i defezivno, koja mijenja sustave igre tijekom susreta. U ovom trenutku Cholo je za mene broj jedan.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk