Sport Hajduk

derbi slovenskih trenera

Pušnik: Futacs je u konkurenciji za utakmicu, a Rijeka je odlično posložena

derbi slovenskih trenera

Dan prije Jadranskog derbija na Poljudu (nedjelja, 21 sat) pred sedmom silom se u Novinarskom salonu pojavio trener Hajduka Marijan Pušnik. Samo tri dana nakon teškog gostovanja kod Maccabija u Izraelu u sklopu play off runde Europske lige "bijele" čeka još jedna velika, zahtjevna utakmica.

- Danas nam je važna Rijeka, a ne Maccabi – rekao je Pušnik pa se prvo prvo osvrnuo na utakmicu odigranu u Netanyji.

- Rezultat je pozitivan, način na koji smo do njega došli bila je dobra igra u drugom dijelu. U prvom dijelu je dosta toga curilo, ali treba biti realan, znati gdje smo mi, a gdje su oni. Treba znati kakvi su igrači Maccabija. Nisu naši igrači lošiji, ali u njih su 3-4 vrlo kvalitetna igrača, došli su iz dobrih klubova za puno novca. Teško se nositi s njima, ali uz pun Poljud uz naše najbolje izdanje i njihovo nešto lošije, uz malo sreće možemo napraviti veliko iznenađenje – rekao je Pušnik.

- Bila bi to velika stvar za sve nas, za klub, za navijače, hrvatski nogomet. Ali stojimo čvrsto na zemlji. Igrat će se nogomet i dalje i ako ne prođemo. Najveća želja mene i igrača, stožera jest da prođemo u skupinu Europske lige.

No, to je bilo sve o Maccabiju. Fokus je na Jadranskom derbiju.

- Ono što me najviše zaokupljava je Rijeka. Još jedan trening imamo danas. Igrači čekaju susret malo naelektrisani, sa zadovoljstvom. To nije nikakav problem. Učim igrače da svi su derbiji s Dinamom, Rijekom, Osijekom nisu problem nego baš privilegij, šansa, ono zbog čega igramo nogomet. To je pozitivan pritisak. Treba se okuražiti, biti hrabar, uz maksimalnu dozu discipline. Drugo poluvrijeme protiv Maccabija pokazalo je da postajemo ozbiljan tim. Možemo računati i na neke igrače koji nisu mnogo cijenjeni kod medija, puno se cijene i bore, mislim da su na pravom putu – rekao je Pušnik.

Koliko ćete uopće s obzirom da ste se u petak ujutro vratili iz Izraela uspjeti momčad pripremati za Rijeku?

- Već mjesec i pol dana igramo u ritmu četvrtak-nedjelja. Budimo sretni zbog toga, daj Bože da tako potraje još dva mjeseca! Za to treba pobijediti Maccabi. Zbog toga bih ja kao nogometaš bio veseo, igrači što prije to moraju shvatiti. To je privilegij. Nogomet je igra. Treba je igrati s osmijehom, i na treningu i na utakmici. Najidealnije bi bilo odmah s aviona otići na igralište, odraditi relaksacijijski trening, ali treba za to organizacija, Hajduk još nije na tom nivou. Odradiš ujutro trening pa poslije spavaš. No, nije to ništa strašno. I druge momčadi u Hrvatskoj ovako rade. Imamo kvalitetan i stručan tim, zahvaljujem suradnicima koji se zaista trude, fizioterapeutima, liječnicima, stožeru, ekonomima, kuharima... Svi omogućavaju igračima dobre uvjete za rad.

Na koga ne možete računati u nedjelju?

- Vjerojatno ćemo danas još vidjeti. Ne igra od prije ozlijeđeni Mujan, vidjet ćemo danas za ostale. Dva-tri igrača su upitna pa ne bih trčao pred rudo. Zasad su svi u konkurenciji – rekao je Pušnik.

Ovo je i derbi slovenskih trenera. Kakav je vaš odnos s Kekom?

- Naš dobar je vrlo dobar, mi smo generacija, on je nešto mlađi. Igrali smo zajedno u ono vrijeme. Bili smo trenerske kolege, istog smo nogometnog shvaćanja. Vrlo ga poštujem, kao učitelje imali smo pokojnog Elsnera koji je tamo u Sloveniji kao Ivić u Dalmaciji, pa Biću Mladinića... Išli smo okolo po Europi, pratili smo momčadi. Svaki je poslije imao svoj put, a sudbine se nekad prepletu.

Jeste li igrali međusobno?

- Igrali smo kada je on vodio Maribor, a ja Celje. Imao sam 1:0, imali smo pet mrtvih šansi, primili smo autogol u 91. minuti, pa još jedan gol u 93. Bolan je to bio poraz, izgubili smo prvenstvo. On je tada imao jaku ekipu Maribora, a ja mladu momčad Celja. Za ostale utakmice bih lagao da se sjećam – rekao je Pušnik.

- Dva puta kada je Slovenija otišla na SP obukao sam majicu "Kada budem veliki bit ću Katanec",  došao sam u kafić i počastio sve. Ja sam to napisao i za Keka, "Kada budem veliki bit ću Kek". Poštujem ljude koji narod od dva milijuna ljudi odvedu na SP.

Čujete li se s Kekom?

- Mi se čujemo, ali za druge stvari. Nismo se ovog tjedna čuli, ne bi bilo fer. Čekat će ga boca vina kada dođe, dobrog dalmatinskog, ali nadam se da će ga sljedećg tjedna piti s gorčinom ha, ha! Ali baš smo prijatelji. Vrhunski je nogometni stručnjak, čovjek, ali i stručnjak za vina i jazz muziku.

Kek još nije izgubio od Hajduka u 13 susreta?

- Tradicija je tu zato da se ruši. Statistika mi je loša strana, iako sam šahist. To je za moje asistente.

Kek je ipak više defenzivno orijentiran, vi ste ofenzivni?

- Treba gledat NBA, tamo se viče "defence", bez dobre obrane nema dobrog napada, od toga sve polazi. Za Matjaža treba njega pitati, pokazali su u napadu kako je ozbiljna momčad Rijeka, vidi se rukopis trenera. I ja bih volio istrajati na klupi Hajduka tri godine da i vi to ovdje od mene vidite.

Nema Tomasova, ali prijeti Bezjak?

- Imam kontra pitanje. Znate li odakle je Bezjak, iz mog Dravograda. Zvali smo ga turbo jer nikada ne staje trčati. Ako mu viknete s tribine s tribine turbo okrenut će se vidjet ćete! S 4 gola je prvi strijelac prvenstva. Dobar je igrač, ali nije jedini. Vešović, Matei, Gorgon, Gavranović... Posloženi su u sredini, obrani... Pored Dinama nedvojbeno su druga hrvatska momčad.

Može li se podignuti Vlašić?

- Svi vi malo negativno razmišljate. Branco je prije nekoliko dana dobro rekao, mi smo bolje startali u prvenstvo nego lani, imamo šansu da pobijedimo Golijata. Znam da ne igramo dobro, daleko od toga, ali tek smo dva mjeseca tu. Nemojte napisati da tražimo alibije jer ne tražimo ih. I Suarez nije počeo zabijati odmah, tri mjeseca je bio "kreten", ali je onda bio prvi strijelac prvenstva. Moji treninzi su bili malo zamorni, te bih momke možda malo potrošio prebrzo. Momku je tek 19 godina, ali ne može nositi igru Hajduka. Jest perspektivan igrač, za nešto više, ali ne možemo preveliki teret staviti na njega. Moja greška je što sam ga previše zamorio. Možda ni sutra neće igrati. Isto i Kožulja. Nisu oni jedini, on njih puno se očekuje više.

Od koga očekujete da će se dignuti?

- Od puno njih, ali neću ih nabrajati. Nije to izgovor. Počet ćemo s privatnim analizama, napravit ćemo trening s grupama. U ova tri dana ne možemo napraviti ništa. Tražim još nešto vremena. Mnogo njih se još puno može podići. Treba nam još vremena.

Hoće li igrati Futacs? Kako je dosad odigrao Savvas?

- Savvasom sam zadovoljan, nema još snage, ali vidi se da je pametan igrač. Drugačiji je tip igrača od Jeffa ili Bašića, zna taktički gdje treba da stoji, tu smo imali najviše grešaka do sada. On je u skupini onih koji trebaju da se dignu. Tek je četiri treninga s nama odradio. Nije Messi, ni Ronaldo, mi uzimamo igrače C klase, ali ne znači da su loši. Futacs je u konkurenciji 20 igrača za Rijeku koje vodim u karantenu.

 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk