Sport Hajduk

jači od ozljeda

Frane Vojković: Moj put je teži, ali ću za godinu dana dostići Pašalića, Balića i Vlašića

jači od ozljeda

Gledao sam svo vrijeme kako igraju i rastu, napreduju i imaju ponude moji Pašalić, Balić, Niksi Vlašić. Sve moja ekipa. A ja? Ja se ne predajem! Čvrsto sam uvjeren da će stići mojih pet minuta da se dokažem i pokažem što znam. Nisam se ni trenutka ubijao u pojam. Ma kakvi. Čvrst sam i pun motiva. Želim uspjeti. Nemam straha. Samo što je moj put malo drugačiji, teži, prihvaćam ga kao sudbinu  – rekao nam je Frane Vojković.

I dodao:

Cilj nositi igru

- Imam jasan cilj, da kroz godinu dana postanem nositelj igre Hajduka! - vrlo ambiciozno.

To je, dakle, Hajdukovo pojačanje iz vlastitih redova. Malo tko je obratio pozornost da je Frane Vojković potpisao na tri i pol godine s Hajdukom, nakon nastupa za Hajduk B u Polači, a dan prije nego što će jučer zaigrati i u Otoku. Mokar teren, klizavo, ali - nema straha. Mora se vratiti punim srcem. A u tom darovitom nogometašu čuči istinska vrijednost.

Dvije godine je pauzirao, zbog dvije ozljede (meniskus na oba koljena, pa križni ligamenti koljena lijeve noge). Umjesto stadiona obilazio je europske sportske klinike, od Frankfurta i Antwerpena, sve do Daruvara i Krapinskih toplica:

- Nadam se da je sve ružno iza mene, vraćam se psihički jak, ni trenutka nisam gubio nadu da ću se vratiti. Potpis ugovora je znak i da Hajduk vjeruje meni, razgovarao sam i s trenerom Burićem, nastojat ću se nametnuti – optimist je.

Dvije godine balun nije šutnuo, prvi put se ozlijedio...

- ... kad je Mario Pašalić zabio dva gola Dinamu, bilo je to tih dana, osjetio sam smetnje u koljenu.

Ipak, krenuo je na Svjetsko prvenstvo “do 17” u Emirate, zaigrao na prijateljskom meču protiv Brazila i na zadnjem susretu u skupini protiv Uzbekistana:

- Želio sam zaigrati pošto-poto, a nakon toga ozljeda se pogoršala.

Oporavak ga je odveo i u Frankfurt i u Antwerpen, kod čuvenog dr. Martensa. Sve do zahvata čišćenja meniskusa. Bio je spreman nakon godinu dana, a onda za Hajduk B u Solinu, na prvoj službenoj utakmici peh. Ožujak 2015.

- Bio sam baš dobro krenuo, kao po špagu, za Hajduk B. Davao i golove. Onda smo išli u Solin, prvenstvena utakmica...

U sudaru je ostao ležati, nastradali su od udarca križni ligamenti lijevog koljena. Ozljeda koja nema veze s prvom nevoljom, čisti mehanički udarac.

- Vlado Štimac je htio udariti loptu, a pogodio je mene u koljeno, udarac u doskoku. Nije on ništa kriv, dogodilo se. Koljeno mi se izobličilo – sjeća se Frane traume.

Operacijom ga spasio dr. Miroslav Hašpl

Otac Ivan ga je na rukama unio u splitsku bolnicu. Nastala je iznova potraga, kao repriza noćne more kako mu spasiti karijeru?! Koristio je savjete dr. Fabjana Čukelja koji je tada boravio na radu u Kini, pregledao ga je i dr. Igor Borić u Zagrebu, a operirao:

- U Krapinskim toplicama, specijalist dr. Miroslav Hašpl, koji se uspješno bavio i ozljedama skijaša Ivice Kostelića – kaže nam Frane.

U dogovoru s Hajdukom Vojković je svaki put potražio razvikane specijaliste, privatne klinike. I evo ga iznova na startu:

- Već nakon mjesec, dva mislim da bih se i treneru Buriću mogao nametnuti. Nikad nisam klonuo, nisam zaboravio balun, samo sam ozljede zaboravio. Nadam se i one mene!

Kalendar čekanja

Rujan/listopad 2013.- meniskus lijevog, pa desnog koljena
Ožujak 2015.- križni ligamenti lijevog koljena
Veljača 2016. - ugovor s Hajdukom, nastupi u Polači i Otoku

Frane o’ kolina

Ako su u manjini, nije da ih nema. Frane Vojković je jedan od onih igrača Hajduka baš iz – Splita, kao što su nekoć bili Jurica Jerković, Ivica Šurjak, Dražen Mužinić..., da se dodirnemo samo trolista “zlatne generacije”. U poplavi stranaca gušt je naletit na – svoje dite.

- Živimo na Sućidru, Frane se od malih nogu uhvatio košarkaškog baluna na igralištu isprid kuće, a ja mu govorim, nitko od nas u familiji nije visok, šta će ti košarka, ‘oćeš da te odvedem na balun?! I tako smo otišli na Dalmatinca – prisjeća se otac Ivan.

Ivan i Sanda imaju trojicu sinova, Mirko je stariji od Frane godinu dana i nije u balunu, a mlađi Josip, godište ‘98., nakon Hajduka sad je u mlađim uzrastima Splita. Frane je završio srednju turističku u Splitu i sasvim je okrenut da uspije u balunu. Bez treće nema sreće!

Može se i s pauziranjem doći do Chelseaja, Evertona i West Hama

Vojkovićeva priča sasvim je slična Mariju Pašaliću, po talentu i pauziranju. S turnira u Njemačkoj Pašalić se vratio bolestan, sumnjalo se na mononukleozu, čak i na hepatitis, na kraju se ispostavilo da je imao trovanje krvi, otkrili su bakteriju stafilokok. Strogo mirovanje, izbjegavanje bilo kakvih napora, karijera pod upitnikom. Nije se smio ni zatrčati Pašalić, a kamoli igrati nogomet.

No, bio je happy-end: nakon mjeseci mirovanja vratio se, eno ga u Monacu, Hajduk ga je u međuvremenu prodao u Chelsea, zaradio... Pegulu je svojedobno imao i Nikica Jelavić, potratio sezone u kadetima i juniorima zbog oporavka od loma noge, nakon što mu je u kadetskoj utakmici protivnički igrač pao na nogu i polomio je. Vratio se, stigao i do Evertona i West Hama.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 34FirstPrevious[1]2345678910Last