Sport Hajduk

vlaška posla

Ante Tomić: HDZ Hajduku želi dobro?

vlaška posla
Besramnijega mazanja očiju odavno nismo vidjeli. Da se laganjem možeubiti čovjeka, u prva četiri reda stolica u utorak na HDZ-ovupredizbornom skupu u Šibeniku ne bi ostalo živih nakon što je TomislavKaramarko objavio: “Želim vam reći da HDZ neće dopustiti propadanjeHajduka, što se danas događa.

Svaki član HDZ-a iz Dalmacije mora skrbiti o Hajduku. Zašto? Hajduk nijesamo nogometni klub, Hajduk nije samo nekakva institucija u kojoj seokupljaju sportaši. Hajduk je više od toga. Hajduk je identitet. Hajdukje emocija kakve nema nigdje u Europi. Ovo stalno govorim, ovo ćugovoriti i nakon izbora i vjerujte da ću kao premijer naći s odgovornimljudima načina da se taj naš slavni Hajduk vrati u okvire koji mupripadaju.”

Treba imati obraz

Valja zaista imati obraz kao opanak da biste ovakvo što rekli. Previšeje to sranja čak i za izvanrednu okolnost predizborne kampanje jer akoneku političku organizaciju možemo optužiti za propast Hajduka, zabijedne rezultate, dugogodišnji izostanak trofeja i posvemašnjuprovincijalizaciju jednom velikih, legendarnih splitskih “bijelih”, ondaje to prije svih, jedna i jedina, nenadmašna Hrvatska demokratskazajednica.

Uzmite statistiku ako meni ne vjerujete, izbrojite pokale i jasno će vamse ukazati: dvadeset pet godina kako postoji ova, najveća od svihhrvatskih stranaka, daleko je najgore razdoblje u stogodišnjoj povijestiMajstora s mora.

Hadezeovci koje je politika stavila da ravnaju Hajdukom gotovo su bezostatka bili slabići i klimoglavci koji se nisu željeli zamjeritiZagrebu. Ni u vlastitu stanu, u ponoćnu uru kraj svoje žene u postelji,ti se papci nisu usuđivali prkositi državnim nogometnim odlukama. Ni uzahodsku školjku oni nisu imali hrabrosti šapnuti: “E, jebo vas Dinamo!”

Sve za ‘modre’

Šutjeli su i trpjeli poniženja, svi od Nadana Vidoševića naovamo.Špilali su budale dok su u devedesetima tajne službe namještalenogometna prvenstva zagrebačkim “modrima” za ljubav njihova najvećegnavijača, upravo kao što ih špilaju i danas, kad Zdravko Mamić postavljasvog vodoinstalatera za izbornika reprezentacije.

Od Franje Tuđmana do Tomislava Karamarka, Hajduk s HDZ-om ide samo odlošeg na gore. Zapravo je samo u jednom vremenu državna politika zasplitski klub bila nešto pravednija, kad je predsjednik bio Ivo Sanader,a ni to nije bilo bogzna što.

Popularno je vjerovati kako je NK Hajduk bio stravično obespravljen unekadašnjoj tamnici naroda, kako je najgore nepravde doživio odbizantskih varalica i pritajenih četnika iz Fudbalskog savezaJugoslavije, ali opet, državno je prvenstvo, unatoč oštrijojkonkurenciji, tada nekako bilo lakše osvojiti.

Bilo je, ne sumnjamo, i tada političkih pritisaka, no Hajduk im se,hrabrošću, lukavošću i dišpetom, umio othrvati. Jedan je tadašnjipredsjednik kluba, komunist iz glasovite splitske slastičarske obitelji,imao vještine, smjelosti i integriteta više nego svi drugi zajedno.Upravo u njegovoj eri Hajduk je postao stvarno veliki klub, osvojiočetiri prvenstva, pet kupova i dva puta se plasirao u četvrtfinale Kupaeuropskih prvaka.

Živio drug Tito!

Njemu pripada veliki dio one Hajdukove slave o kojoj Tomislav Karamarkogovori, a kad su Karamarkovi došli na vlast, po duši govoreći, Hajduksamo tone.

Mnoge će razbjesniti ovo što ću sada reći, ali je naprosto činjenica:splitski “bijeli” jedva da su napravili išta vrijedno spomena otkad sumaknuli crvenu petokraku iz grba. Bože oprosti, ružno je to reći, aliotkad smo svoji na svome, Hajduk može biti samo drugi.

Ispravite me ako u nečemu griješim. Upozorite me ako sam štogod krivorekao. Javite mi ako znate išta zbog čega valja vjerovati kako TomislavKaramarko i Hrvatska demokratska zajednica splitskom Hajduku žele dobro.Do toga vremena za mene u ovom pitanju postoji samo jedna istina.

Živio drug Tito! Mislim, naravno, na Tita Kirigina.

ante tomić

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk