Sport Hajduk

DIJETE DUBRAVE

Josip Juranović: Hajduk je moja šansa života!

DIJETE DUBRAVE
Josip Juranović (19) zvani Jopa, trebao bi uskoro postati novi član Hajduka, mladi i po svim relevantnim podacima neosporno daroviti nogometaš sredine terena, rođen 14. kolovoza 1995. godine u Zagrebu, očekuje da se realiziraju kontakti Hajduka i – Dubrave u kojoj je ponikao. Navodno bi u četvrtak trebao doći u Split, a u petak finiširati dogovor u Poljudu. Bit će s njim i predsjednik Dubrave Roko Ivanović (49), zagrebački poduzetnik s korijenima iz Dubrovnika koji cijelo vrijeme "navija" da mali Jopa iz Dubrave krene baš na jug.

- Nije ga Dinamo prepoznao, dobro sam ga skrivao za Hajduk. Vidjet će Hajduk kakav biser dobija – kazuje nam Ivanović.

A Juranović je, nije da pišemo prvi put, bio proglašen za najboljeg amaterskog nogometaša Hrvatske prošle godine, izabran u izboru Nike Chance za najboljeg među 46 kandidata, time je dobio i nagradno putovanje na nogometni kamp Nikea u London, u St. George Park gdje je lani boravio u karanteni, kako nam priča, sedam dana. A mlade nade iz cijelog svijeta posjetio je tada i Belgijanac Benteke iz Aston Ville, te, čini mu se, Fletcher, nije siguran, iz Manchester Uniteda...

No, vrijeme je Juranoviću za iskorak, dosta je bilo trećeligaša Dubrave, sedam golova i osam asistencija pozivnica su mu da proba u Hajduku.

- To mi je šansa života, svi me tapšu i žele mi sreću, sretni su... Ja sam dijete Dubrave, tu sam odrastao s dvojicom braće, ja sam srednji u majke Josipe i oca Miroslava. Sva trojica igramo u Dubravi, rođen sam pet minuta pješke od igrališta Klaka. Da, nisam se ni rodio kad je Dubrava bila prvoligaš, a baš je u zadnjem kolu 1994. Hajduk slavio titulu igrajući protiv Dubrave, to su mi sad svi ispričali...

Kakav je nogometaš, pitamo ga?

- Vezni, volim asistirati, ali znam i zabijati. Volim kako igra Luka Modrić, a u inozemstvu mi je idol Leo Messi. Upijam svaki njegov potez.

Završio je srednju školu za prehrambenog tehničara, ali u Hajduk ne dolazi budući nutricionist nego – umjetnik baluna.

- Znam s loptom, želim uspjeti kao nogometaš. To je moj životni san.

Visok je 1,70 metara, težak 64 kilograma. Takvi su sad u modi. Ne plaši se što bi u startu trebao na kaljenje u Hajduk B. U trećoj ligi sjever, koja se pokazuje kao čvrsto društvo kao i na jugu gdje igra druga postava Hajduka, već se iskazao zavidnim brojkama raznovrsnog učinka.

- Poznam i Kiša i Malkoča, moje dubravaše koji žive tu u blizini. Sad bih i ja trebao pokušati u Hajduku i jako sam uzbuđen i ponosan zbog te šanse koja mi se otvara – otkrio je.

Predsjednik Dubrave Roko Ivanović potvrđuje da očekuje konačni poziv na dogovor u Split, a Hajduk i Dubrava bi mogli sklopiti i zanimljivu suradnju. Dok je Dinamo okrenut Portugalu i Južnoj Americi odakle popunjava momčad, dotle nije rijetkost da mu talenti, dečki iz Dubrave, s velikom radošću biraju baš odlazak u – Hajduk!

Juranović je bio, dakle, najbolji amaterski igrač Hrvatske, kao takav prezentiran na promociji novog dresa hrvatske reprezentacije, uslikan s Marijom Mandžukićem. No, Dinamo nije trznuo, a za to bi trebao biti zadužen Sreten Ćuk. Vučević "vuk" imao je brži njuh...

Pa da vidimo. Šansu i pozornost svakako zaslužuje.


NAJBOLJI OD 46 KANDIDATA
Nike testiranje prošlo je 46 kandidata: bio je najbolji među 46 kandidata, umijeće s loptom, brzina, pucački trening, te izdržljivost. Žiri većinom od trenera sa zagrebačkog saveza izabrao je baš njega, a stariji mu brat Dragan bio je drugi... No, samo je Jopa dobio put u London.

LEGLO HAJDUKA
Četvorica su, dakle, dubravaša u Hajduku. Kapetan Hajduka Mario Maloča rođen je i odrastao u Dubecu, nekoliko tramvajskih stanica od Dubrave, do okretišta... Tomislav Kiš je s Trnovčice, to vam je između, a Silvio Malkoč (sada je trenutno ozlijeđen) iz Ćućerja, sve vam je to na dva koraka.
Obitelj Juranović je iz Grižanove ulice, kao da slušamo automat-spikera iz Zet-ova tramvaja broj 4 ili 11 koji prometuje od Maksimira preko Dubrave, sve do do Dubeca: Juranović, Kiš, Malkoč, Maloča... Grižanova, Trnovčica, Ćućerje, Dubec... Hajduci s Dubrave.

TRI BRATA, SVI NOGOMETAŠI
Trojica su braće nogometaša u obitelji Juranović: Dragan, Josip i Mihael, odnosno Dado, Jopa i Miha. Dragan (20) igra s Josipom (19), ali Jopa je predodređen za Hajduk, dočim se Mihael (14) kali u mlađim uzrastima "ljubičastih" s Klake.

SLAVEN ALFIREVIĆ

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last