Sport Hajduk

IN MEMORIAM

Preminuo višegodišnji glavni tajnik Hajduka Branko Parađina

IN MEMORIAM
Napustio nas je još jedan istaknuti član Hajdukove obitelji. U 96. godinu 15. rujna umro je Branko Parađina. Bio je  glavni tajnik kluba od 1947. do 1949. godine, kada je Hajduk djelovao kao Fiskulturno i Sportsko društvo, a pored nogometne sekcije u sklopu društva još su djelovale i plivačka, veslačka i košarkaška sekcija. 

Razdvajanjem Fiskulturnog društva Hajduk na klubove, Branko i dalje ostaje tajnik Nogometnog kluba Hajduk koju dužnost obnaša do 1952. Prestankom obnašanja dužnosti tajnika Branko i dalje nastavlja dugi niz godina u klubu kao član uprave kluba. 

Branko Parađina rođen je u Splitu, 10. travnja 1919. godine. Već kao mladi splitski učenik zavolio je sport posebno nogomet, te je bio aktivni nogometaš splitskog kluba Majstor s mora. 

Treba reći da je Branko zavšio pravni faklutet, a dugi niz godina obnašao je dužnost šefa protokola Grada Splita, a istu dužnost voditelja službe protokola obnašao je za vrijeme Osmih mediteranskih igara u Splitu, 1979. godine. 
Višegodišnji je predsjednik splitskog Kulturno umjetničkog društva Jedinstvo, a napisao je i knjigu „Splitu u pohode“ u kojoj je kao nekadašnji šef protokola grada opisao posjete brojnih svjetskih državnika i uglednika Gradu Splitu. 
Bio je prava sportska enciklopedija. 

Ludo je bio zaljubljen u rodni Split, poglavito splitski sport, a naročito jasno u svog Hajduka, kojemu je bio odan do kraja života, a redovan na klupskim utakmicama dok su mu god godine i zdravstveno stanje dopuštale. 

Posljednji ispračaj Branka Parađine biti će u četvrtak u 17 sati na splitskom groblju Lovrinac. 

J. Gizdić 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk