Sport Hajduk

u 85. godini

Umro je veliki Vladimir Beara

u 85. godini
U splitskoj bolnici noćas u 02:45 sati preminuo je Vladimir Beara.

Informaciju o smrti velikana Hajduka potvrdili su nam iz kruga njegove obitelji te iz splitske bolnice, točnije na Klinici plućne za bolesti, gdje je bio hospitaliziran. 

Vladimir Beara životnu bitku izgubio je u 85 godini života.

Rođen je 26. kolovoza 1928. godine u Zelovu kod Sinja. Za Hajduk je nastupao od 1947. i zabilježio ukupno 308 nastupa i osvojio tri naslova prvaka. Kada je 1955. prešao u Crvenu zvezdu, to je bio skandal stoljeća o kojemu se godinama govorilo. Sa Zvezdom je osvojio još četiri prvenstva i dva kupa.Karijeru je okončao u njemačkim klubovima igrajući za Alemanniu Aachen i Viktoriu Köln. U doba dok je aktivno igrao, bio je ponajbolji europski i svjetski vratar. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 60 utakmica među kojima su Svjetska prevenstva u Brazilu 1950., u Švicarskoj 1954. i Švedskoj 1958. Dobitnik je srebrne medalje na Olimpijadi 1952. godine u Helsinkiju - u finalu obranio je penal Ferencu Puskásu!

Godine 1953. igrao je za FIFA-inu reprezentaciju u susretu Ostatak Europe-Engleska. Konačni rezultat utakmice, koja se igrala na Wembleyu: 4:4, ali Beara, koji je branio jedno poluvrijeme, primio je samo jedan gol; ostala tri je primio austrijski golman Zeman. Za reprezentaciju bivše Jugoslavije nastupio je 60 puta. Kasnije je bio trener 23 godine.


Od 2007. godine počasnik je Kuće slave splitskog športa, a 2008. godineprimio je odličje Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara. Nagradu zaživotno djelo Grada Splita dobio je 2010. godine.

"Hajduk je meni sve. S njim u mislima i dan-danas se budim i idem napočinak. Hajduk je moja najveća ljubav, ljubav koja poput svake prave iiskrene ljubavi ima puno lijepih, ali i onih manje lijepih trenutaka.Ljubav zbog koje vam srce jače zaigra, ali se i bolno u grču stegne", kazivao je za života.

Komemoracija u srijedu u 12 sati u kino-dvorani na Poljudu, a pogreb istog dana u 18 na Lovrincu.

psd, I.Ma., S.a.
foto: arhiva sd, cropix

Lav Jašin o Beari

Igrao je na položaju vratara. Zvali su gaVeliki Vladimir, Balerina s čeličnim šakama i Čovjek od gume. Lav Jašin je primajući priznanje za najboljeg europskog vratara izjavio: "Za mene je najbolji vratar Vladimir Beara".

Kada je suparnička momčad izvodila slobodne udarce, nije dopuštao postavljanje živog zida. Kako nije bilo televizije njegove akrobacije prerasle su u mit koji se prenosi s generacije na generaciju.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 9FirstPrevious[1]23456789Last