Sport Hajduk

kad naš brod tone

Podijeljena publika: Dok su ostali zviždali sjever je pjevao...

kad naš brod tone
Kad na domaćem terenu pred 14.000 gledatelja prođete dalje u kvalifikacijama za Europsku ligu očekujete da nastane urnebes. Da se gledatelji ustanu sa svojih mjesta i svi redom pozdrave svoje junake, da svi zajedno slave uz pjesmu ‘večeras je naša fešta...’ No, kada je Hajduk preskočio Dundalk i izborio sebi mjesto u trećem kolu kvalifikacija Europske lige takve atmosfere na Poljudu nije bilo. Osjećao se neki gorak okus u ustima. Nije to bilo to. Naravno, navijači su bili zadovoljni što su ‘bijeli’ prošli dalje, ali način na koji su to izveli nije bio pravi.

Nije tu bilo ništa sporno, ništa hajdukovci nisu napravili ‘ilegalno’, gorčina je u ustima ostala jer su se protiv slabašnih gostiju ‘bijeli’ grčevito spašavali unatoč prednosti od 2:0 iz prve utakmice. Zvižduci dijela tribina počeli su već sredinom drugog poluvremena te su se postupno pojačavali. Sve više gledatelja iskazivalo je svoje nezadovoljstvo, a kada je sudac označio kraj... Ajme. Salve zvižduka, najviše sa zapadne tribine, a nešto i s istoka. No, sa sjevera, očekivano, orila se pjesma.

Loša igra Hajduka, kako je i Tudor rekao sramotna u zadnjih 30 minuta, podijelila je tako stadion. Dakle, s jedne strane navijačkog spektra stoji krilatica ‘i kad gube, i kad tuku, uvijek vjerni, svom Hajduku...’. I taj je dio publike sinoć bio na sjeveru. Oni su svoje igrače, ljubimce, podržavali do kraja.

Na drugom kraju spektra su oni koji stalno grintaju, koji žele vrh, titule, stalno pobjede i dobar nogomet, a toga zadnjih godina nema. I to je kulminiralo u četvrtak na Poljudu.

Teško je tu reći da jedni Hajduka vole više, drugi manje. Jednostavno, dijelu publike koja ne obitava na sjeveru treba i fali rezultat. Njima je dijelom bitno i stanje na travnjaku, dok je torcidašima u zadnje vrijeme, pogotovo kad su se pojavile priče o prodaji kluba strancima, najbitnije da je Hajduk ‘narodni’. I da je sve transparentno.

Kao i u mnogim drugim aspektima života najmanje je onih koji su sasvim na krajevima spektra, većina je negdje između. A što su rezultati i igra lošiji, nakuplja se veće nezadovoljstvo i sve je više onih koji grintaju. To se manifestiralo protiv Dundalka, dok je Torcida pjevala o svom poslu, bez kritike na igru, ostatak stadiona je negodovao. A jedini koji su dobili pravi pljesak bili su – gosti.

Hajduk je lani rušio rekorde gledanosti, probijao se broj pretplatnika, a i ove godine ide odlično. No, čini se kako se mahom radi o navijačima ‘iz prkosa’. Koji idu uz krilaticu ‘što nas više tuku...’. Ali, potvrdilo se u četvrtak, puno je navijača ‘bijelih’ koji žele nešto više... Koji žele nogomet.
PERO SMOLČIĆ

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last