Sport Hajduk

spomen

Veliko srce male Gabele za Andriju Ankovića

spomen

Sestre i unuke Andrije Ankovića

Kada mi je prije dvije godine Nikica Pehar, predsjednik Torcide Gabela, kazao da namjeravaju napraviti spomen-muzej posvećen legendi Hajduka i svome sumještaninu Andriji Ankoviću, mislio sam da je riječ o navijačkom pretjerivanju. Kad ono prije nekoliko dana nazva me Nikica i pozva na svečano otvaranje muzeja u subotu 11. siječnja. Kad tamo, imaš što čuti i vidjeti. Okupilo se tu stotinjak uzvanika, rodbine i prijatelja pokojnog Andrije, članova Torcide, predstavnika Hajduka i općine Čapljina.

Rodna kuća pok. Andrije Ankovića usred naselja stara je više od stotinu godina i sama po sebi je muzejske vrijednosti. To malo kameno zdanje isto je kao i u vrijeme kada je bilo izgrađeno. Tu su dvije sobe, a dozidan je ognjar gdje se kuhalo.

- Tu se rodilo nas sedmero djece - kaže Andrijina sestra Iva. Tu su živili još ćaća Nikola i mater Matija, pa did i baba. I nije nam bilo tisno.

Kuća je bila puna dice i sriće

- A onda se mi ženske udale, braća oženila, pa se razišli po svitu, a kuća ostala prazna - dodaje sestra Draga.

- Ali je kuća bila sritna, pa su 12 godina u njoj stanovali izbjeglice iz Bosne. Kad su oni otišli, bila je skroz zapuštena. Šta će jadne izbjeglice, nemaju oni novaca da je poprave.

- A onda doša Nikica pa pita bi li mi kuću dali Torcidi da u njoj naprave muzej pokojnom Andriji - ubacuje se sestra Iva. - Ma, ko brani, kažemo mi, samo triba pitat brata Marka koji živi u Njemačkoj i na kojeg je kuća uknjižena.

Tako je krenulo. Nikica Pehar i njegovi torcidaši laćaju se posla, uz pomoć mještana i imućnijih prijatelja uređuju kuću i okućnicu, prikupljaju predmete i dokumente vezane uz pokojnog Andriju i Hajduk, ali i ostale sportaše iz ovog kraja. Tako sada na zidovima muzeja možemo vidjeti Andrijin dres, njegove fotografije, Andrijino olimpijsko priznanje iz 1960. godine, kada je kao član jugoslavenske reprezentacije osvojio zlatnu olimpijsku medalju.

Tu diplomu sačuvala je u svojoj škrinji Andrijina sestra Iva i darovala je Muzeju. Tu je također dres i slika slavnog košarkaša iz Gabele Ivice Obada, pa fotografije brojnih sportaša iz ovog kraja: rukometaša Davora Prskala, Marija Obada, Nikole i Dragice Džono, pa nogometaša Darija Srne, Nikice i Tihomira Jelavića, Mate Pehara…

I unuk Luka na probi u Hajduka

Pokojni je Andrija imao tri brata. Mate i Marko nisu mogli doći, a najmlađi Filip dao je život za domovinu kod Siska 1992. godine. Od četvorice Andrijinih sinova (Nikola, Mate, Andrija i Bruno) na fešti je bio najstariji Nikola s kćerkama Ana Marijom, Josipom i Andreom, dok je sin Luka (17) morao u Split na probu u Hajduka.

- Ima dara za nogomet, valjda se bacio na dida, ali vidjet ćemo - veli Nikola koji živi u Metkoviću i bavi se poljoprivredom. Ističe kako od ćaće nisu naslijedili bogatstvo jer se tada nije igralo za novac.

- Ali se ničim ne može platiti ovo sjećanje na njega i poštovanje koje mu i danas ljudi iskazuju - dodaje Nikola s ponosom.

O legendi Hajduka s ponosom su govorili i njegovi prijatelji iz djetinjstva, poput Momčila Mirića, koji ističe da je Andrija prvo igrao u čapljinskom Borcu, potom u Neretvi iz Metkovića, a onda ga je Mato Krtalić odveo u Hajduk i u legendu.

Petar Jurilj sjeća se da je organizirao u ono vrijeme odlazak navijača u Split brodom.

- Pola sam plaće dava za GOŠK i odlaske u Split - veli Petar.

Srna i Gudelj uz Gabelu

Andrijin vršnjak i prijatelj Jakov Krvavac sjeća se da je Andrija bio ne samo vrstan nogometaš, nego također odličan učenik, te skroman i uljudan čovjek.

- A što je volio babu Matiju?! Ako dođe do bombone ili karamele, on nosi babi Matiji.

Bio je tu i Uzeir Srna, otac slavnog Darija.

- Premda živim u Metkoviću, puno sam vezan za Gabelu - kaže Uzeir, bivši vratar Neretve. - Poznavao sam pokojnog Andriju kao krasna čovjeka, a bio sam u dva navrata i trener GOŠK-a. I moj se Dario divi Torcidi Gabela.

Čast da svečano otvori muzej pripala je slavnom košarkašu Ivici Obadu, aktualnom predsjedniku veterana Zadra. Izrazio je ponos što njegovo malo mjesto ima toliko snage, mudrosti i sportske kulture da napravi spomen-muzej, što ne uspijeva ni većim gradovima. Pročitano je i pismo Ivana Gudelja koji kaže da ga je otkrio pokojni Andrija kao trener mlađih naraštaja Hajduka i bio mu drugi otac.

Torcida pokreće cilo misto

Riječi hvale za Gabeljane i njihovu navijačku udrugu nisu štedjeli ni predstavnici Hajduka Jurica Gizdić i Jasenko Ljubica.

- Mi sada pravimo veliku inventuru naše bogate arhive - kazao je Jasenko. - Znamo da ćemo tu pronaći i mnogo stvari koje su vezana uz vašu i našu legendu Andriju Ankovića i obećavam da ćete dobiti mnogo predmeta koji će obogatiti ovaj spomen-muzej.
Torcidaši iz Gabele na okupu
Okretni, poduzetni i govorljivi čovjek broj jedan Torcide Gabela Nikica Pehar ovaj put nije bio govorljiv. Prepustio je mikrofon drugima. Svima je zahvalio, a posebice pohvalio načelnika Čapljine dr. Smiljana Vidića.

- Naš je načelnik od početka prepoznao našu viziju i podržao nas. Ne samo zato što je i sam hajdukovac, on pomaže i dinamovce, nego zato što vidi koja snaga počiva u našoj udruzi - kazao je kratko Nikica.

- Navijače i njihove udruge često se pogrešno percipira kao posrnulu mladež agresivnog i rušilačkog ponašanja - kazao je dr. Vidić. - No primjer Torcide Gabela - Čapljina pokazuje da tu leži golemi stvaralački potencijal. Dokaz je ne samo ovaj spomen-muzej, nego i činjenica da je Torcida pokretač i nosilac svih humanitarnih, sportskih i kulturnih zbivanja u svome mjestu. Zato s pravom mogu računati na pomoć i ubuduće.

A Torcida Gabela već sprema novu feštu, memorijalni turnir “Andrija Anković” 15. veljače, kada će na stadionu GOŠK-a biti otkriven kameni spomenik Andriji Ankoviću, rad kipara Ivice Dževlana.

Zadovoljni odlazimo s fešte, a u ušima nam zvoni himna Torcide Gabela koju je prije dvije godine napisao, a koji dan potom poginuo, navijačka legenda Torcide Željko Mandurić.

petar miloš
foto: denis jerković / cropix

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last