Sport Hajduk

HAJDUKOV DRAGULJ kouassi

Zlatko Vujović: Stavite ga polubočno i neka se usmjeri samo na napadačku fazu igre

HAJDUKOV DRAGULJ kouassi
Žan Drogba Kvasina! Ma nije Kvasina, sad je Žan Šampanj! Jean Evrard Kouassi, 19-godišnjak, još junior iz Bjelokosne obale postaje apsolutni dobitnik hajdučkog proljeća 2013. godine, možda se približi i osvajanju trofeja za Hajdučko srce, ne bi nas čudilo, a sve bi trebao zaokružiti osvajanjem Hrvatskog kupa, čuvenog Rabuzinova Sunca iliti Suncokreta za kojeg se Hajduk bori 22. svibnja u Maksimiru kontra Lokomotive i uživa prednost 2:1, stečenu minule srijede u Poljudu.

Minimalnu, ali nadasve dragocjenu. Stečenu umnogome zahvaljujući baš Žanu, "crnoj mambi", napadaču hitrog sprinta, brze reakcije i - realizacije.

Kouassi je što golovima, što atrakcijom postao prvo ime Hajduka, najprije je... u Zadru promašio što se promašiti ne može, ni ne smije. A onda je počelo. Postigao 4000. prvenstveni gol za Hajduk u Koprivnici, čime se upisao za sva vremena u klupsku povijest svojim prvijencem, onda je postigao super-pogodak u Parku mladeži kojim Hajduk na svoju žalost nije izbjegao poraz od Splita, ali je zato pogotkom u Poljudu, svojim prvim u Poljudu(!), donio Hajduku početnu prednost u finalima Kupa.

Kouassi, udarni igrač i ljubimac splitskih navijača. Sačekivali su ga na izlazu iz stadiona, skandirali su mu, neki su mu doslovce htjeli poljubiti ruku, barem ga dotaknuti.

A Zlatko Vujović je oličenje napadača. Kako on vidi Kouassija, znamo da je Zlatko oštar kritičar, jer za njega je dobro samo – najbolje:

- Prvo, momak ima 19 godina, a ovo dosad što je uradio kapa do poda, jer nitko ga do sada nije ni vidio ni čuo. Ajde, da je i Hajduk "uboja" jednog takvog, na neviđeno! Ima brzinu, hitrinu... Hitrina je na tri-četiri metra za bijeg, ali ima i brzinu. Najbolji je naš igrač!

Zlatko potom reagira kao trener, učitelj, demonstrator. Imao bi mu što pokazati, podučiti ga:

- Ne bi smio biti okrenut leđima, treba mu malo dat poziciju sa strane, polu-bočno, da ne bude okrenut leđima golu. Daj mu balun u prostor, a onda on lipo pada, pa i to treba iskoristit... Ka' jegulja je. Malo mu daš prostora i ode on – Zlatko je skoro već ka' i ushićen!

Ima i prostora za napredak.

- Voli radit "bicikle", vrti nogama, publika to gušta, uvatija je i naš đir, svatija je da je atrakcija pa čini i bicikle tombule. Ali da "biciklu" radi u trku, licem okrenut prema golu, bilo bi još bolje. Stavite ga polubočno, bit će još opasniji, još konkretniji. Neka sve šta zna radi u trku licem prema golu. Može se i profitirat kod penala, fauliraju ga, a zna i past. Izdržljiv je, može i po trideset puta sprintat. Jako je odgovoran, puno se troši i u fazi obrane i mislim da toliko nije potrebno, neka se usmjeri samo na napadačku fazu igre. To mu ostatak momčadi može priuštiti, uz odobrenje trenera.

Mladić iz Afrike već se udomaćio u Splitu, pričali smo to još tamo iz Turske, s priprema u Antalyji kako se srodio s momčadi, kako je druželjubiv, kako nije imao problema s adaptacijom za razliku od dvojice Brazilaca, danas već zaboravljenih Patinha i Cassija koji su se doimali poput "stranog tijela", sasvim daleko od hajdučkog zajedništva što je krasilo "bijele" i tada pod Mišom Krstičevićem, a evo i danas dok glavne konce povlači Igor Tudor.

Kouassi je od prvog pripremnog nastupa u Hercegovini postao miljenik, donio je "ono nešto", odmah je postao Hajdukov – Drogba, koliko god to bilo pretenciozno. Ali, sunarodnjaci su, Drogba i on, pa kad je zabio prve "prijateljske" golove postao je odmah "Drogba". Potom i Kvasina, evo ga i – Šampanj!

Potekli su i ozbiljni, pravi golovi, povijesni, od trofejne težine. Tri u 5 utakmica...

Kouassi je sad najveći adut Hajduka da osvoji trofej, uđe u Europu. U Europu s Afrikancem! Dugo ga je Hajduk tražio, za uspjeh, za atrakciju, konačno i dobio.

Toplo je oko srca menadžeru Matiasu Feurichu koji ga je parkirao u Hajduk, nakon što se Kouassi nije skrasio u Hoffenheimu, PSV Eindhovenu i po Belgiji... Parkirao ga je Feurich u Hajduk na nagovor hrvatskog menadžera agencije Germania Darka Smoljana.

I svakako Fredija Fiorentinija. Dovedi nam tog, kako se zove, Kouassija?! U međuvremenu su u Poljudu Fiorentiniju zahvalili – otkazom?! Takav je život.

A Kouassi ide dalje... Na radost hajdučkih navijača.

SLAVEN ALFIREVIĆ
Popeo se do 250.000 eura

Na transfermarktu "tričavih" 250.000 eura. To je kao - ništa. Startao je s nulom, ništicom, a sad se mrvu podigao, kvarat milijuna eura.

- Kouassi je za nas kao grumen zlata, ne, nije na prodaju! Nemoralna ponuda? Ma, nema je, da nam netko ponudi dvadeset milijuna eura, ha, ha, ha – predsjedniku Hajduka Marinu Brbiću je 2:1 protiv Lokomotive i partija Kouassija vratila širok osmijeh i zadovoljstvo.

Ozbiljno predsjedniče, da netko ponudi tri milijuna eura?

- Ma, nije na prodaju. On je naša budućnost. Mora nam netko i dogodine igrati – Brbić je dobre volje.

Na transfermarktu 250.000 eura vrijedi i Antonio Jakoliš. Ajmo, transfermarkt, živni malo!!!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last