Sport Hajduk

u ožujku napunio 16 godina

Bašić: Neću u Liverpool, želim samo Hajduk; Sharbiniji idu po sistemu "platiš dva, dobiješ jednog"; Tomaš: Još nisam odlučio

u ožujku napunio 16 godina

Za malog Bašića će navijati Torcida, a za Sharbinije - tko zna... / Arhiv CROPIX

Prije mjesec dana na Grbavici je Ivica Osim predao pehar najboljem igraču turnira U-17 četiriju reprezentacija iz regije. Nekoć legendardno desno krilo Željezničara, "Strauss s Grbavice" kako su mu tepali novinari, pehar je uručio hajdukovcu Josipu Bašiću, također desnom krllu, ali reprezentacije Hrvatske.

Liverpool se javio, ali odmah je na Anfield poslana odbijenica. U trenutku kada bi mnogi roditelji svoje dijete lagano "unovčili", Ante Bašić je odlučio sasvim suprotno.

- Da, istina je, ne trebaju nam probe ni posudbe. Liverpool je respektabilan klub, ali Josipu treba prirodno igračko odrastanje. Primarno kroz Hajduk - naglasio je Ante Bašić, otac mladog igrača.

Josip Bašić u ožujku je napunio 16 godina. Svjestan je kako je ispred njega velika perspektiva, ali i krvavi rad.

- Bit ću najsretniji ako potpišem ugovor s Hajdukom. Trener Krstičević me odlično poznaje, upravo me on prebacio iz kadeta u juniore ove zime.

Bašićev menadžer je Tomislav Erceg, nekoć golgeter Bijelih. Očito je Erceg napravio pravu procjenu...

- Za Josipa su interes pokazali i veći klubovi od Liverpoola, ali ne treba od toga stvarati teme. Josipa čeka mukotrpno dokazivanje - poručio je igračev otac Ante.

Sharbiniji po sistemu "platiš dva, dobiješ jednog"

Ponedjeljak je označen kao dan kad bi se konačno trebala riješiti trakavica vezana uz braću Sharbini. Ili bi barem situacija trebala biti puno jasnija od ove u kojoj se sad nalazimo.

Hajduk se želi riješiti Ahmada, njega nisu ni prijavili za Europu, a Anas je u prodajnom izlogu iako "na papiru" konkurira za sastav koji će igrati 19. srpnja na Poljudu utakmicu protiv Skonta. Anas trenira pa ne trenira s prvotimcima.

Na Poljudu još čekaju službenu ponudu za njega (cijena je oko tri milijuna eura), a otac Jamal uvjerava: "Imamo ponudu, Hajduk će biti zadovoljan." Navodno se radi o ponudi sa arapskog tržišta. I to za obojicu braće Sharbini, jer to je uvjet, Hajduk ih je uostalom od Rijeke kupio u paketu.

Ivo Valentino Tomaš: Još nisam odlučio koja je moja reprezentacija

Gotovo da i nema pozicije koju nije 'osjetio' Ivo Valentino Tomaš. U netom završenom prvenstvu bio je desni bek, potom je osvanuo kao desni vezni, a u prvoj zatvorenoj trening-utakmici Hajduka na pripremama za novu sezonu zaigrao je napadača. Polivalentni ofenzivac, igrač čiju perspektivu u svjetlim bojama vidi i trener Mišo Krstičević.

- Krstičević me bitno podigao, pomogao kada je bilo najpotrebnije - kaže mladi igrač koji će krajem srpnja napuniti 19 godina.

Uložila je njegova obitelj u nogometno usvršavanje svog sina. Trebalo je godina dok se uloženo ne počne vraćati, iako ni danas Tomaš nema profesionalni ugovor.

- Fali mi 45 minuta za profesionalni ugovor. Bit će, ne bojim se. Do prije šest mjeseci nisam imao ni stipendijski. Gledano iz te pozicije danas sam u odličnoj situaciji. Ja sam zadovoljan sa svime što sam dosad uradio. Nisam pohlepan, znam da treba u životu ići postupno.

Tomaš je jedan od predvodnika generacije 1993/94., novih Bilih tića koji klubu trebaju vratiti staru slavu. Tomaš, Radošević, Milić, Kiš...

- Nemojte o staroj slavi. Za nas je Hajduk uvijek velik i slavan. Ali, još moramo stasati. Imamo još puno toga naučiti.

Obitelj Ive Valentina Tomaša živi u Baškoj Vodi. Otac Ivo je iz Brela, ali majka je Njemica, pa su djed i baka u Düsseldorfu. Djed i baka po majci Andrei zovu se Manfred i Erika. Igrao je mali Ivo za njemačku reprezentaciju U-15 i U-16, a onda je okrenuo zastavu i prihvatio poziv Hrvatske.

- U siječnju ove godine dobio sam poziv za U-19 Hrvatske. Odmah sam prihvatio tu opciju i zaigrao nekoliko puta za Hrvatsku. Ali, ima još vremena do konačne odluke. Nijemci više ne dopuštaju dvije putovnice, morat ću se odlučiti za državljanstvo. Priopćit ću kada donesem odluku.

(SN)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last