Sport Hajduk

IZBOR SLOBODNE DALMACIJE Jedanaest veličanstvenih hajduka; I Grgur Ninski - hajdukovac! (FOTOGALERIJA)

Veliki izbor stoljetne momčadi Hajduka je zaključen, svoje su kazali članovi Žirija 100, ali i naši čitatelji, koji su svojim kuponima zatrpali sportsku redakciju. Taj izbor sigurno je diskutabilan zato jer su osjetno hendikepirani oni stariji igrači, koji su nosili dres Hajduka u prvih pedeset godina.

Logično, jer glasovali su uglavnom mlađi naraštaji, koji po nekoj inerciji i pričama o legendarnim igračima nisu mogli preskočiti velikane kao što su Vladimir Beara, Bernard Vukas i Frane Matošić.

No, bilo je i onih koji su se rukovodili razmišljanjem da ne mogu glasovati za one koje nisu gledali, pa su sastavljali momčad čak i bez neprikosnovenih vedeta Hajduka.

Kako bilo da bilo u ovom ipak neoficijelnom izboru najbolje jedanaestorice povjerenje izbornika dobila je sljedeća momčad: Beara – Džoni, Buljan, Holcer, Jarni – Slišković, Mužinić, Jerković, Vukas – F. Matošić, Šurjak.

Od tih jedanaest, njih četiri su u izboru velike većine, moglo bi se kazati da su gotovo pa jednoglasno uvršteni i to Vladimir Beara kao vratar, Dragan Holcer kao stoper, te Jure Jerković i Bernard Vukas u veznom redu. Na svim preostalim pozicijama došlo je do prave gužve, pojedini igrači su do počasnog mjesta pozicije došli na račun minimalnih prednosti.

Najkritičniji odnos bio je u napadu, to je diktirala činjenica da su predviđena samo dva špica, a bila su četiri gotovo pa ravnopravna kandidata. Ivica Šurjak je ipak više puta citiran, Frane Matošić je dobio prednost u odnosu na Alena Bokšića, dok je Zlatko Vujović malo zaostao.

Na neki način kao žrtva izbora pokazao se Ivan Gudelj, koji je u veznom redu zaostao za Blažom Sliškovićem i Draženom Mužinićem, ali je sveukupno imao više glasova od dva bočna obrambena igrača – Vilsona Džonija i Roberta Jarnija, te od napadača Frane Matošića.

Dvojica bekova su bila u povoljnijoj situaciji zato jer je u tim ulogama znatno slabija konkurencija. No, s druge strane nije se moglo izvoditi prekomande pa Gudelja, tipičnog igrača manevra seliti na beka, pogotovo ne u napad.

Identična situacija dogodila se prigodom izbora za 75-tu godišnjicu Hajduka, Ivan Gudelj je i tada otpao iz prve jedanaestorice premda je po sveukupnom broju glasova bio deveti (ispred Bake Sliškovića i Ljube Kokeze)! Može se zaključiti da je takvo rangiranje manjkavost ovakvih izbora.

Sigurno je da je ova akcija sportske rubrike Slobodne Dalmacija izazvala golemo zanimanje, pa je napretek polemičkih tonova, neslaganja i dokazivanja. Stoga će, kako je to kod svakog izbora, biti nezadovoljnih i razočaranih…

A da bi kako tako zadovoljili izbornike evo i druge momčadi: Gabrić – Srna, Peruzović, Štimac, Vulić – Hlevnjak, Gudelj, Asanović, Rapaić – Zl. Vujović, Bokšić. Vjerojatno bi ta nazovimo druga momčad bila u današnjim okvirima i bolja od prve?

Jedan od ograničavajućih faktora bila je nominacije pedeset igrača Hajduka, jer se željelo izbor fokusirati na one koji su zaista najviše pridonijeli splitskom klubu.

Ta metoda je u svijetu standardna (na primjer France Football svake godine nominira 30 svjetskih igrača za Zlatnu loptu), ona je postavljena kako bi se izbjegla potpuno sloboda izbora, što bi dovelo do inflacije nominiranih. Tako se prigodom glasovanja za najbolju momčad u povodu 75. godišnjice Hajduka među kandidatima našlo čak 118 prvotimaca “bijelih“ .

A za sustav 4-4-2 smo se odlučili zato jer se najčešće igra u tom rasporedu. Pa ipak su poneki izvodili “gimnastiku“ i gurali igrače u druge uloge.

Pojedinci iz plejade prvotimaca Hajduka vjerojatno su ostali zakinuti, jer se nisu postavljeni u krug kandidata. Među takvima prvi je Ante Žanetić, prvotimac i reprezentativac, koji je za Hajduka nažalost igrao u vrijeme najvećih kriza “bijelih“, tijekom šest prvenstava od 1955. do 1961., ukupno 114 utakmica (11 golova).

Žanetić je bio igrač izuzetnih mogućnosti, iz osrednjeg Hajduka jedini reprezentativac (1960. olimpijsko zlato u Rimu i srebro na prvenstvo Europe).

No, birala se najbolja momčad Hajduka, od igrača koji su “bijelima“ najviše dali...

z. reić

Hajduk Grgur!

Povodom proslave 100 godina Hajduka navijači su ukrasili Grgura sa hajdukovim zastavama.

Foto: Duje Klarić / CROPIX

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk
Page 1 of 17FirstPrevious[1]2345678910Last