Hajdukstoik

Burićev beskrajni dan: čeka ponedjeljak i smjenu, a dotad mu valja raditi kao da se ništa ne događa

Piše Slaven Alfirević

Burić stoik. Bilo nam je pomalo neprirodno ili bolje reći neugodno na dodjeli artikala humanitarne akcije jučer u Poljudu, gdje je u ime Hajduka uredno, kako i spada, časteći svoju funkciju došao i trener "bijelih" Damir Burić koji je pak ljubopitljivim novinarima rekao:

- Akcija hvale vrijedna, ovo je valjda već osmi put da se Hajduk redovito odaziva, mi ćemo se svake godine uključit, ja mislim da će to i potrajati...

A koliko ćete vi potrajati i što mislite o susretu s Istrom u nedjelju, najradije bi novinari pitali, ali nije to bilo po protokolu; znalo se da su "dopuštena" pitanja isključivo vezana za rečenu hvale vrijednu akciju, a tekuća problematika i gorući problemi neka budu ostavljeni za neku iduću priliku.

Treba čekati petak ili subotu, pressicu pred (oproštajni) meč s Istrom, pa ćemo onda moći nešto više pokušato saznati o stanju duše trenera, Burićevim dojmovima kako proživljava ovaj dugi tjedan "rastavljenog u kući".

Naime, Talijani imaju prikladan izraz za ovakve antipatične situacije, "separati a casa". Kao u familiji, kad su muž i žena pred rastavom, ali još neko vrijeme žive ili moraju živjeti pod istim krovom.

Burić je profesionalno odradio taj izlazak pred novinare kao da se ništa ne događa, a kako li je tek odradio sastanak i trening u utorak, naklon što su hajduci imali dva dana slobodna.

Sve kao da se ništa ne događa.

To jedan primjerice Ćiro Blažević ne bi izdržao, puka' bi ka' cvrčak ispred "sedme sile", a da nas ne zagrli i kaže "sine moj, je li vidiš što mi rade..."

Burić kao pravi stoik, a to u rječniku tumače doslovno ovako: hladnokrvan čovjek,postojan u svim ćivotnim kušnjama i nedaćama.

Nije ni migom dao do znanja kako bi bilo nešto neobično, a kamo li da komentira jučerašnje otvoreno pismo, izjavu predsjednika Marina Brbića koji Burića hoće(š)-neće(š) gura niz stepenice.

- Svi smo nezadovoljni, ali nek' ti bude još Istra...

Možemo reći kako nam je ovo jedan od najdužih tjedana u novijoj povijesti Hajduka, kao da gledamo slavni film "Groundhog Day", Bill Murray i Andie MacDowell u glavnim ulogama, "Beskrajan dan".

Svaki dan je isti, ponavlja se i čir nikako da pukne, pa da se krene dalje. Pa kako god. Samo da bude odluke.

Čeka se ponedjeljak da otkuca, da napokon lavina krene. Nije lako ni Buriću vodit treninge, sasvim atipična, neprimjerena situacija.

Dvije nas konstatacije kopkaju:

1. Recimo pobijedi Istru. Pa to je najbolji plasman Hajduka od 2012. godine naovamo, biti drugi na polusezoni, a bit će smijenjen?!

2. A zamislite ovo: dođe novi sportski direktor i kaže da Damir Burić ostaje i da je baš on trener za proljetni dio sezone?!

3. Tek pod rednim brojem tri stavljamo dilemu za korak dalje, novi je sportski direktor Mario Stanić, a Igor Tudor recimo nije taj da naslijedi Burića i tko je to onda koga će Stanić promovirati u trenera Hajduka?!

Sve su to pitanja bez konkretnog odgovora, a tek je srijeda danas, daleko je idući tjedan.

Već viđeno

Burić ne samo da je stoik, nego proživljava deja vu. Već viđeno.

U ljeto 2016. svi su znali da ga Ivan Kos ne šljivi dva posto, svi osim njega samog, makar je bio i trener i sportski direktor i pun elana i novosti i igrača za mercato na ljeto koje su on i Joško Španjić već probirali.

Dok je Burić sa Španjićem birao igrače za iduću sezonu, Kos je istodobno birao između Nenada Bjelice, Zvonimira Solde, Željka Kopića i sve do "binga", Marijana Pušnika.

U to je i Buriću postalo jasno da nisu novinari krivi, nego ga Kos stvarno ne doživljava. Danas u svojevrsnoj reprizi, sve mu je puno jasnije.

 

#HAJDUK#DAMIR BURIć