Domaći nogometklub osnovan iz ljubavi

Upoznajte nove partnere Hajduka - navijački Varteks: Mi smo dokaz da nema sukoba na relaciji sjever - jug!

Piše Toni Perković
varteks2-190617

Posljednji hrvatski klub koji je dočekao proljeće u europskim natjecanjima bio je varaždinski Varteks. Loše stanje u hrvatskom nogometu, razne političke struje te opća nebriga i nerad doveli su taj nekad slavan klub na rub propasti početkom ovog desetljeća.
 
Generalni sponzor Varteksa bia je istoimena tvornica, a u teškoj financijskoj situaciji u kojoj se našla, kao i ostatak hrvatskog gospodarstva, prestala je financirati nogometni klub.
 
Nekadašnji velikan plesao je na rubu propasti, a vrhunac revolta među White Stonesima, najvjernijim navijačima Varteksa, izazvala je promjena imena. Potezom olovke Varteks je promijenio ime u Varaždin.
 
Tu počinje naša priča. Priča o klubu koji vode navijači. Jedini koji su uz njega bili uvijek.
 
Varteks je danas trećeligaš. Zvuči vam loše? Pa i nije kada znamo da je klub osnovan prije nešto više od šest godina, a svake dvije godine napravi jedan korak naprijed - u svakom smislu. A veliki zalog za budućnost Varaždinci će napraviti za tjedan dana. Naime, 27. lipnja Varteks će potpisati sportsko - poslovnu suradnju s najvećim hrvatskim klubom - Hajdukom.
 
Naš sugovornik je Vedran Šalamun, predsjednik NK Varteksa, a mi ga za početak pitamo kako je uopće došlo do osnivanja kluba.
 
- Klub smo osnovali iz protesta zbog promjene imena. Da podsjetimo, u vrijeme kada smo mi osnovali klub, Varaždin je igrao finale kupa Hrvatske, a iduće je sezone igrao Europa ligu. Navijači, ali i svi ostali stanovnici grada bii su nezadovoljni promjenom imena i jednostavno smo ušli u bojkot. Shvativši da bi se grupa mogla raspasti jer nema koga pratiti, odlučili smo osnovati svoj klub.
 
Priču o propasti Varaždina svi dobro znaju. Promjena imena nije donijela nikakve konkretnije promjene na drugim poljima, klub nije uspio dovršiti sezonu i suspendiran je.
 
- Upravo tako. Ono što se poslije događalo s tim klubom ne bi stalo u knjigu, ali pokušat ću ukratko objasniti. Varaždin je odlukom HNS-a startao iz Treće HNL nakon godine suspenzije, a svjesni da neće uspjeti preživjeti paralelno se prebacuju na rezervni položaj u Školu nogometa Varaždin koja je osnovana 2012. godine. Varaždin se u međuvremenu gasi nakon nove promjene imena, a njihovo mjesto u Trećoj HNL preuzima Škola nogometa Varaždin, koja naravno mijenja ime u Varaždin, i danas je taj klub nakon svih mogućih egzibicija koje su s njim izvodili i zaobilazili propise - drugoligaš.
 
Čini se da je Hajduk prepoznao vaš put. Recite nam otkad datiraju dobri odnosi s Majstorom s mora?
 
- Dobri odnosi s Hajdukom počeli su nakon što smo pružili potporu Bijelima posije neodigranog derbija na Maksimiru u studenom 2014. godine. Nedugo nakon toga, u svibnju 2015, ugostili smo Splićane na našem igralištu u Jalkovcu dan poslije zadnjeg kola te sezone, a kulminacija odnosa bit će potpisivanje sportsko-poslovne suranje.
 
Čekajte malo. Igralište u Jalkovcu? Ne igrate na stadionu Anđelko Herjavec?
 
- Da, sve ove godine smo igrali u Jalkovcu koji je dio Varaždina, ali sada smo postigli dogovor s gradom i igrat ćemo na svom stadionu, stadionu Varteksa, gdje nam je i mjesto.
 
Tako je već bolje, a recite nam nešto o planovima za budućnost. Što vam donosi suradnja s Hajdukom?
 
- Suradnja s Hajdukom, po mom skromnom mišljenju, puno donosi i jednima i drugima. Mi dobivamo sportske prijatelje i logističku podršku kluba od kojeg možemo puno naučiti, kako na sportskom planu, tako i u svemu drugom, a Hajduk u nama dobiva bazu za sjevernu Hrvatsku, a znate i sami koliki je broj velikih nogometaša i reprezentativaca ponikao ovdje. Što se tiče planova za budućnost, nama je najvažnije napredovati iz dana u dan. Već sad imamo oformljenu omladinsku školu u kojoj rade kvalitetni ljudi, a samo su rad i proizvodnja temelj na kojem se može graditi budućnost. Sigurni smo da je Hajduk upravo to prepoznao u nama i to je još jedan temelj zbog kojeg mislim da će suradnja biti uspješna.
 
Zaista sjajna priča s relacije Varaždin – Split. Najveći hrvatski klub pomoći će posrnulom velikanu da se vrati u visine. I dok se pokušavaju apostrofirati podjele sjever – jug, ova dva kluba dokazuju da takvo što ne postoji. Ponos hrvatskog juga i najveći klub sa sjevera Hrvatske idu zajedno u novu borbu. A već dugo su na istom braniku sa samo jednom željom - pošteniji i čisti nogomet u Lijepoj našoj.
 
I dok se Hajduk okrenuo klubu koji vode navijači, nakon finalne utakmice kupa Hrvatske, odigrane baš u Varaždinu, iz HNS-a, Dinama i Rijeke ispadali su bomboni iz usta o sjajnoj organizaciji, povratku Varaždina na kartu nogometne Hrvatske, a oba su finalista velikodušno ponudila pomoć NK Varaždinu u što bržem povratku u Prvu HNL. Rijeka je najavljenu pomoć već konkretizirala poslavši trojicu nogometaša na posudbu u novog drugoligaša, a ne sumnjamo da će i Dinamo velikodušno pomoći, posebno nakon što se suradnja Varteksa i Hajduka finalizira.
 
Varteks ulazi u novo poglavlje svoje povijesti, ambiciozno kreće po novi iskorak, a Hajduk spremno pomaže klubu koji nikada nije ni trebao pasti. I koji nikada ne bi pao da se oni koji su ga tobože voljeli nisu uništili. A oni koji ga uistinu vole ga sada vraćaju na stare staze save. Pa neka im je sa srećom.

Vraćaju se na stadion

- Šest smo godina igrali u Jalkovcu, a sada je došlo vrijeme za povratak. Vraćamo se ondje gdje pripadamo i gdje smo s našim klubom proživljavali najljepše trenutke. Sada sve kompletno selimo na stadion, ondje će biti prostorije kluba, ondje ćemo trenirati i graditi svoju budućnost.

Bodrilo ih 4000 ljudi

- Na utakmicu protiv Škole nogometa došlo je preko 4000 ljudi. To je bilo na samom početku njihova postojanja, a svi su naravno navijali za nas. S Varaždinom smo igrali nedavno u polufinalu županijskog kupa, a ovaj put oni su bili jači.

#HAJDUK#NK VARTEKS#VEDRAN ŠALAMUN