Domaći nogometTrenerski Marko polo

Splićanin na kormilu mladih U13 i U14 reprezentacija: Kina je raj za nogometaše, igrači u drugoj ligi zarađuju tri milijuna dolara

Piše Ivica Marković
27. ožujak 2019. - 15:31
marko_juric1-030718

Jedan od onih trenerskih Marca Pola, koji je počeo otkrivati nogometnu Kinu je i Marko Jurić iz Splita. Nekada nogometaš omladinske škole Hajduka, a kasnije prvotimac NK Zagreba, NK Slaven-Belupa, NK Pule, NK Širokog-Brijega, zaputio se pred dvije godine sa svojim prijateljem Kazimirom Vulićem u treću kinesku ligu u klub Jiangxi Liansheng, gdje je bio Vulićev pomoćnik.

No, u toj trećoj ligi Jurić se nije dugo zadržao, jer je htio napraviti iskorak u svojoj trenerskoj karijeri te je prije šest mjeseci prihvatio ponudu Kineskog nogometnog saveza i postao izbornikom A selekcije U-13 nogometne reprezentacije Kine i izbornikom B selekcije U-14.

- Najveći problem kineskog nogometa leži u činjenici da djeca u Kini jako kasno počinju igrati nogomet, jer nogomet u Kini nije narodni sport. Nema po kineskim ulicama djece koja, kao mi u Hrvatskoj, od najranijeg djetinstva igraju, ispred svoje kuće "balun". To jednostavno nije "usađeno" u njih. Stoga je kineski predsjednik prije 10-tak godina donio odluku kako nogomet mora u svakoj školi postati ravnopravan predmet i od tada započinje ekspanzija tog sporta u Kini - kazuje nam Jurić, s kojim smo se našli u Splitu, gdje je došao vidjeti svoju obitelj, prije putovanja u Francusku, gdje kineski nogometni podmladak nastupa na jakom turniru.

Jurić kaže da su kineska djeca talentirana za nogomet.

- Imaju talenta to uopće nije sporno. No, nedostaje im jako kvalitetan rad koji bi ih naučio svim tajnama nogometne igre. U Kini postoje dva sustava natjecanja za djecu. Prvi je, kao i kod nas u Hrvatskoj klupski sustav gdje djeca igraju nogometnu ligu, ali postoji i sustav školskih natjecanja. Njihova liga, pod pokrovitelstvom Kineskog nogometnog saveza započinje od njihove 13-te godine života i onda ih se počne pozornije pratiti. Prije toga, djeca nastupaju po raznim turnirima kojih je godišnje jako puno, kazuje Jurić.

Ipak, pod povečalom njegovog rada su najviše djeca rođena 2006. godine (U-13).

- Mogu reći da u tom godištu, trenutačno u Kini postoji dvoje-troje dječaka koji bi, uz pretpostavku da nastave dobro i kvalitetno trenirati mogli postići zavidnu nogometnu karijeru. Jako su talentirani, samo ih treba dobro usmjeriti i biti uporan s njima - kazuje Jurić.

Zanimalo nas je kako je naš sugovornik uopće došao u priliku postati selektor U-13 i U-14 selekcije Kine.

- U tome mi je pomogao moj veliki prijatelj Stipe Pletikosa, s kojim sam igrao u Hajdukovom podmlatku. On me preporučio Kinezima i kada se "otvorilo" mjesto za tu funkciju, pozvan sam na razgovor. Na razgovoru je osim mene bilo podosta Španjolaca, Portugalaca i Francuza, koji su htjeli to mjesto, ali eto ja sam prošao - priča Jurić.

Ugovor je potpisao na dvije godine i u Kinu je doveo svoj tim.

- Sa mnom je u Kini Vedran Kukoć, pomočni trener, koji je prije radio u Omladinskoj školi Hajduka, Tomo Gluić, koji je bio trener vratara u NK Zadar i Šimun Caktaš, kondicijski trener koji je radio u Hajduku i koji se već istaknuo u Kini. Naime, njega je Kineski nogometni savez "posudio" za kondicijskog trenera U-18 koja uskoro ima kvalifikacije za Azijsko prvenstvo.

Kineski nogometni savez je stavio pred Jurića i neke zadatke.

- Mi, kao tim moramo prvenstveno prepoznati 50 najtalentiranije djece tog uzrasta u cijeloj Kini. Za 2005. godište djece moramo napraviti dvije A i B ekipe, a za godište 2006. moramo napraviti tri ekipe. Godišnje radimo četiri nogometna kampa, diljem Kine i tamo treniramo sa tom najtalentiranijom djecom, odnosno sa njih 50 najboljih. Imamo i turnire, a vrlo često idemo i na turnire u inozemstvo. Evo sada idemo na turnir u Francusku, a u ovoj godini još i u Španjolsku, a u lipnju dolazimo u Hrvatsku. Imati ćemo turnir u Poreču i odigrati ćemo još nekoliko prijateljskih utakmica.

Htio je Marko "svoje pulene" prije turnira u Poreču dovesti i u Split.

- Nažalost to neće biti slučaj, jer u Splitu, odnosno u Hajduku nije bilo interesa. Pokušao sam sa Hajdukom dogovoriti prijateljske utakmice tog uzrasta, ali iz Hajduka nisu u tome vidjeli interes, odnosno nisam nikada dobio od njih odgovora. Osim s Hajdukom htjeli smo odigrati i utakmice sa još nekim dalmatinskim klubovima, ali sada će to pasti u vodu. Zbog toga ćemo prije turnira u Poreču otići sedam dana u Zagreb i tamo igrati pripremne utakmice, kazuje Jurić.

Nogometna ekspanzija u Kini najbolje se vidi kroz uloženi novac.

- Novac tamo nije problem. Pa tamo pojedini nogometaši u Drugoj ligi imaju godišnje ugovore na tri milijuna američkih dolara. Dovode dosta inozemnih trenera, mi Hrvati jako smo cijenjeni, a najbolji primjer za to je Zlatko Dalić, za kojeg je jako bio zainteresiran klub Dalian Yifang. Posebna priča su njihovi nogometni kampovi koji su naučna fantastika. To su kampovi sa po 15 nogometnih terena i kompletnom infrastrukturom. Imaš u njima sve što ti srce zaželi, kazuje Jurić.

Naravno Jurić ima i planove za budućnost i izazove koje bi želio ostvariti.

- Jako sam zadovoljan sadašnjim poslom, ali tu ne namjeravam stati. Želim "trenerski rasti" i ovu fazu rada smatram "odskočnom daskom" Ako se ukaže prilika uzeo bih stariju generaciju igrača. "Moje" 2006. godište ima 2020. godine kvalifikacije za Azijsko nogometno prvenstvo, a 2021. je Azijsko prvenstvo. S njima bih htio završiti taj ciklus, a ukoliko rezultat bude dobar bili bi prva omladinska generacija Kine koja se kvalificirala na Svjetsko nogometno prvenstvo tog godišta. Nakon toga samo je "nebo granica" - zaključuje Marko Jurić.

#NOGOMET#KINA#IZBORNIK#MARKO JUKIć