StoryEditorOCM
Domaći nogometključne detalji

Spas karijere: Ovo je trojac koji će odlučiti o sudbini bivšeg igrača Hajduka

Piše Andro Polić/SN
17. svibnja 2024. - 20:16

Točno 555 dana. Toliko je prošlo od dvoboja Greuther Fürtha i HSV-a, toliko je prošlo od posljednjeg nastupa Marija Vuškovića za klub sa sjevera Njemačke. Nakon što je, dva dana poslije utakmice, ali i pet dana prije 21. rođendana, doznao najcrnje vijesti, u obliku pozitivnog nalaza na eritropoetin (EPO), Splićanin već više od godinu i pol dana vodi pravnu bitku da bi dokazao nevinost. Novi zaplet u fabuli odvijao se u utorak i srijedu, na suđenju u švicarskoj Lausannei, koje se održalo na Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS) gdje je Vušković vrlo emotivno proživljavao svaku riječ, briznuvši u plač u više navrata.

Sve se to odvijalo u manjoj prostoriji u južnom krilu palače Beaulieu, monumentalnom zdanju u kojemu je grupa Riva, prije 35 godina, s pjesmom "Rock Me" predstavljala Jugoslaviju i pobijedila na Eurosongu. U trijumfalan ishod, doduše nešto drugačije bitke, uvjeren je i 22-godišnji hrvatski branič, kojemu je podršku u obrani pružio i Hrvatski nogometni savez, kao i Hajduk, klub u kojemu je ponikao, ali i iz kojega je u Hamburg prije dvije godine otišao za odštetu od tri milijuna eura.

Nakon što je prošle godine dobio dvogodišnju suspenziju, koja bi trebala trajati do studenog 2025., Vušković je - uz pratnju odvjetnika Tomislava Kasala i Paula Greenea - ovoga tjedna ponovo argumentirao obranu pred tročlanim sudačkim društvom.

Odborom predsjeda Lars Hilliger, danski sudac koji je, navodno, na zadovoljstvo igračeve strane u obzir uzeo i stručno viđenje eksperata iz znanosti., pišu Sportske novosti.

U odboru je još i Englez Jeffrey Benz, kojega je Vuškovićeva strana odabrala među 300-tinjak ponuđenih kandidata, i to zbog brojnih pravnih nagrada, ali i činjenice da je sudjelovao u smanjenju zabrana za sportaše zbog dopinga, poput one u slučaju Evi Sachenbacher-Stehle, njemačke nordijske skijašice čiju je suspenziju uspio smanjiti s 24 na šest mjeseci.

Trećeg člana odbora, Talijana Luigija Fumagallija, odabrale su, pak, Svjetska antidopinška agencija (WADA) i Njemačka nacionalna antidopinška agencija (NADA), odnosno stranke koje su uložile prigovor na dvogodišnju suspenziju zahtijevajući najstrožu, četverogodišnju kaznu za Vuškovića. Njemački mediji, poput Hamburger Morgenposta, ističu da se radi o tri različita suca, o tri različita karaktera, a upravo će oni krojiti nogometaševu sudbinu i karijeru. On je - još jednom - bio prilično iskren i emotivan u obrani.

- Jesam li varalica? Ne! Nikad ne bih napravio ovo za što me optužuju - odgovorio je drhtavim glasom na pitanje odvjetnika, a njegovo je svjedočenje trajalo svega desetak minuta.

Prisjetio se i tog njemu kobnog trenutka, dana kada mu se život okrenuo naglavačke.

- Svi su me gledali kao da sam napravio nešto grozno. Uzeli su mi mobitel i ostale stvari. Bili su i u mojoj kući, gdje mi je bila djevojka, zvala me je da su nam tri stranca ušla u stan. Slikali su sve prostorije i moju djevojku.

S obzirom na to da je EPO pronađen u urinu, igračeva strana u obrani se orijentirala i na problem takozvanog "urina od stresa", kako navode Nijemci.

Naime, kod velikog tjelesnog opterećenja tijelo izlučuje takav urin u kojemu je velika gustoća bjelančevina, zbog čega su mogli i nastati nejasni rezultati na testiranju.

Dok je propustio veći dio prošle sezone, Vušković je i cijelu tekuću sezonu bio na marginama, a obrana se nada da bi sretne vijesti mogle stići paralelno s početkom ljetnih priprema HSV-a. Zgradu CAS-a napustio je u srijedu malo iza 15 sati, a objektivi kamera pomno su pratili svaki njegov korak što mu, logično, nije bilo drago. Izjavu je u tim trenucima dao Jonas Boldt, sportski direktor hamburškog kluba.

- Pretpostavljamo da će odluka biti donesena prije početka sezone - rekao je Nijemac aludirajući na to da bi Vuškovićeva sudbina trebala biti poznata najkasnije do 2. kolovoza, kada počinje nova sezona drugog ranga njemačkog nogometa, lige u kojoj će HSV nastupati i sedmu sezonu zaredom, s obzirom na to da će u ovoj sezoni ostati jedno mjesto mršav za pokušaj borbe za povratak u Bundesligu.

Sudeći prema završnim kadrovima saslušanja u Lausannei, koji su javno dostupni na mrežnim stranicama CAS-a, tročlano sudačko društvo na samom je kraju u obzir uzelo činjenicu o startu priprema početkom sedmog mjeseca, spominjući 1. srpnja kao okvirni datum konačne presude, kada bi se, prema predviđenim pravilima, trebalo znati hoće li Vušković biti oslobođen ili će kazna biti povećana na četiri godine suspenzije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 19:31