StoryEditorOCM
Domaći nogometodržan sastanak

Novi veliki preokret na Maksimiru: ‘neočekivani‘ kandidat postao prvi izbor za predsjednika Dinama

Piše Tomislav Juranović/JL
29. prosinca 2023. - 15:12

Istup Mladena Vedriša na skupštini činio se kao predizborna kampanja, događanja unutar kluba nudila su Hanžela kao "igrača iz sjene", potom je u eter izašlo ime Drage Kamenskog, koji je za Jutarnji kazao da nema tih pretenzija, gurajući, doduše, u prvi plan "opći konsenzus i dogovor". A taj opći konsenzus i dogovor izašao je, eto, van u petak, nakon novog sastanka Izvršnog odbora na kojem su se dogovarali termini klupskih izbora, neovisno o pravorijeku vjerodostojnosti prijašnjih skupština, ali se ujedno birao i predsjednički kandidat te tzv. "liste 35", odnosno istureni čelnik. A po saznanjima Jutarnjeg lista, ne biste vjerovali, dogodio se novi preokret: ni Kamenski, niti Vedriš, kandidat klupske izvršne vlasti je - Mirko Barišić! I to na prijedlog Nikole Hanžela...

Tresla se brda - rodio se Mirko, sukus je očito priča koje su dolazile i do nas, i koje su imale i logiku i smisao, no očito je nakon svega pobijedio - kontinuitet. Nema ga kod trenera, sportskih strategija, čak i mišljenja oko sudskih procesa, ali, eto, dobro je da kontinuitet postoji kod izbora - predsjednika. Jer, njegov mandat počeo je na Skupštini 9. travnja 2000. godine, i, doista, Dinamo je s njim na čelu osvojio 18 naslova prvaka, 12 nacionalnih kupova, osam Superkupova i 15 plasmana u grupnu fazu Uefinih nadmetanja. Mandat mu, inače, kao i svim skupštinarima, ističe 11. ožujka.

- Nisam razmišljao o novom mandatu - kazao je nedavno, uz važan dodatak:

- Ali ako klub kaže da me treba, da sam potreban, spreman sam promisliti...

Očito mu je netko kazao da jest, očito je promislio i očito je Izvršni odbor putem toga došao do jasne ideje svog "frontrunnera" na prvim (polu)demokratskim izborima u Maksimiru koji nas očekuju vrlo skoro. Sa 87 godina, Barišić, očito, i dalje ima dovoljnu energiju i znanje, ali i manjak protukandidata. Mnogi će pozdraviti ovu opciju, prije svega Uprava kluba koja čvrsto stoji iza njega, a činjenica da ga je kandidirao upravo Hanžel, daje do znanja da su se "struje" primirile. Vjerojatno i zbog određenih, snažnih "befela" izvana.

Kako god, po novome Statutu 25 članova skupštine birat će članovi kluba na izborima, dok će 35 članova birati članovi IO-a tajnim glasanjem. Onda će tih 60 članova Skupštine na sjednici izabrati novog predsjednika između dvojice kandidata, nositelja dvije liste. IO odredio je u petak i izborno povjerenstvo za izbore za skupštinu, a Dinamo će objaviti i točan datum izbora, koji bi se trebali održati početkom ožujka sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 23:59