Sport Domaći nogomet

nakon jedne godine stanke hnl-om ponovno dominira dinamovac

Tradicionalni izbor Slobodne Dalmacije: na vrhu usamljen Mandžukić

nakon jedne godine stanke hnl-om ponovno dominira dinamovac

Bez imalo dvojbi  Mario Mandžukić nosi krunu laureata 2009. Nosio je Dinamo do duple krune proljetos, malo se stišao jesenas, ali je ostao jedini klasni igrač nakon što su prethodna četiri pobjednika karijeru nastavila u engleskoj Premier ligi - K

Izbor za najboljeg nogometaša Hrvatske nogometne lige nije težak posao. Nema velike dileme. Mario Mandžukić je ostao sam na čistini, njegov hajdučki pandan i lanjski laureat Nikola Kalinić preselio je u Englesku i ostavio Mandžu da bude elegantni pobjednik našeg tradicionalnog izbora.

Mandžukić je obilježio proljeće Dinamova uzleta iznad Hajduka, postao je i najbolji strijelac lige, pretekavši Kalinića. Ujesen je nastavio dobro, ali je nekako stišao svoju igru u finišu godine prepustivši naslovne stranice i poziciju vodećeg golgetera suigraču Čileancu Moralesu.

Međutim, nema dileme kad se sagleda cijela kalendarska godina. U korist Mandžukića može se reći kako poput sinonima predstavlja Dinamo koji je osvajač duple krune. Nakon Modrića i Da Silve, Mandžukić blješti kao novi glamurozni eksponat u maksimirskom prodajnom izlogu.

Mandžo gubi na Dinamovoj zlosretnoj Europi

Cijena bi mu bila i veća da je Dinamo kadar opstati na europskoj sceni i na proljeće, umjesto što svaki put i iznova gubi odreda euro-utakmice kao domaćin. Ove sezone su ih u Euroligi svladala sva tri gosta, Anderlecht, Ajax i Timisoara. Međutim, to ništa ne može promijeniti situaciju na našoj ljestvici. Mandžukić je najbolji.

A na drugoj poziciji iznenađenje: Ermin Zec, šibensko otkriće iz Bosne i Hercegovine glavni je lik čuda sa Šubićevca. Šibenik nikad nije bio tako visoko (a zlobnici bi rekli “ni neće!“), ali prvim splitskim susjedima moglo bi se doista zavrtjeti u glavi od vertiga kad shvate kamo su to dogurali, kad pogledaju gdje su se to popeli. Svladati Hajduk u Poljudu (1:0, Zec!) i biti na tablici bolje plasiran od “bijelih“ šibenska je rapsodija.

Godina koja će se dugo pamtiti! Ermin Zec je potvrda kvalitetnog rada šibenskog “skautinga“, oni ruju po terenima susjedne Bosne i Hercegovine bolje od ostalih, Zec im nije utekao, a našli su i jednog Alispahića... Zec je postao toliko skupocjen da ga se Hajduk više ne usudi ni poželjeti.

Iza pobjednika Mandžukića jedan za drugim poredali su se Ermin Zec...

Legitimno zauzima drugo mjesto, apostrofirajući sve dobro što je donosila igra Šibenika 2009. godine. Tako smo na treće mjesto spustili Modrićev alter ego u Dinamu, Čileanca Pedra Moralesa koji se neko vrijeme tražio u adaptaciji na novu sredinu, ali se na kraju u Maksimiru nedvojbeno (s)našao.

Izuzetno je bitan kotač mašinerije da na hrvatskoj sceni nadalje traje dominacija Dinama nakon što su glavne face tipa Modrića, Da Silve, pa i Ćorluke prodane. Morales nije samo vodeći strijelac HR-lige nego je i naša uzdanica da bi se eventualno mogao naći na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi! Naime, Čileanci su se plasirali na SP, tako da bi barem Morales mogao donijeti dašak HNL-a na jug Afrike.

Ako ga u domovini proberu među “23 Afrikanca“. Južnu Afriku je umalo ugledao – Senijad Ibričić. Hajdukov klasni ofenzivac (“orilo, gorilo, Ibro mi te volimo“, tepa mu Torcida) bio bi bolje plasiran da je Hajduk bolji, to je i laiku jasno. Ibričić je imao uspona i padova, a trošio se i u dresu reprezentacije BiH posebice ujesen kad su bili pravo otkriće plasmanom u doigravanje kvalifikacija.

...Pedro Flores Morales...

Portugalu se nisu othrvali. To što Ibro u svojoj selekciji igra desnog beka, a u Hajduku često i lijevo krilo dokaz je njegove svestranosti. Još smo lani pisali kako se u prelasku iz Zagreba u Hajduk Ibričić tek snalazi kako se od režisera postaje napadač. Gdje god ga postavili Ibričić dokazuje klasu. Još samo da Hajduk oko njega čvršće posloži ekipu. Pa će i Ibro poskočiti na ljestvici.

Osijek dobro (za)Vida

Dalje, nizbrdo, stvar je ukusa kako poredati one koji su važni, ali još uvijek nisu prve violine. Eto, petoplasirani Domagoj Vida nameće se kao stoper budućnosti našeg baluna, iskočio je u prvi plan kvalitetnim igrama osječkog “vrtića“ u Vrtu. On je reprezentativni predvodnik momčadi u kojoj (se) igraju Barišić, Knežević, Milićević, Nikšić...

Vida je njihova zajednička personifikacija. Baš kao što je Tomislav Pavličić znak jednakosti za Cibalijin prodor. Pavličić se istakao u proljeće kad je majstorskim, autorskim golovima tresao mreže Dinama i Hajduka. Postoje u Cibaliji i golman Antolović i iskusni Lučić i Milardović, daroviti Prgomet i već etablirani junak sa sela Malčić, ali Pavličiću dajemo počasti.

i Senijad Ibričić cropix
Matej Delač je nesvakidašnji talenat, odveden iz Zaprešića u Chelsea, na dodatni rad i treninge. Taj događaj, uvjereni smo, treba biti honoriran i na ovom mjestu. Nije mala stvar, budimo toga svjesni. Nismo zaboravili Milana Badelja, novu i buduću snagu Dinamova veznog reda i čarobnjaka/veterana Davora Vugrineca, koji se u službi Zagreba nikako ne da u penziju.

Još u njegovu šeširu ima zečeva! A popis ne bi bio kompletan da nismo nominirali još dva vratara, Danijela Subašića koji je već pričuva u reprezentaciji, te Gorana Blaževića iz redova Šibenika. Svojedobno Hajdukov junior u Šibeniku dokazuje punu zrelost, dokazuje kako se mimo glavne scene, sporednim putem može do snopova reflektora. Hrvoje Vejić i Dejan Lovren na začelju počasne ljestvice zapravo nose štafetu jedan drugome. Hajdukovac pri kraju, a dinamovac na početku karijere predstavljaju autentične vrijednosti lige.

Zagubljeni Anas

Dvojicu smo izostavili: učinak Miljenka Mumleka u slabašnom Varteksu ipak nam nije bio dovoljan, baš kao što ne treba čuditi izostanak dragulja Anasa Sharbinija. Jest da je Anas dočekao da iz Rijeke ode u veći klub, ali se u tom prijelazu (privremeno) zagubio. Lani čak trećeplasiran, ove godine pauzira. Uvijek nastojimo dati šansu proviniciji, afirmirati je uvjereni da se pravi nogometaši rađaju i u malim dvorištima. I ovaj izbor to dokazuje!

piše slaven alfirević

POVIJESNI PRIKAZ

2008.
1. Nikola Kalinić (Hajduk), 2. Mario Mandžukić (Dinamo), 3. Anas Sharbini (Rijeka), 4. Ermin Zec (Šibenik), 5. Jorge Sammir Cruz Campos (Dinamo), 6. Marin Skender (Osijek), 7. Senijad Ibričić (Zagreb/Hajduk), 8. Miljenko Mumlek (Varteks), 9. Srđan Andrić (Hajduk), 10. Drago Gabrić (Hajduk), Željko Malčić (Cibalia), Mihael Mikić (Dinamo), Danijel Subašić (Zadar/Hajduk), Marin Tomasov (Zadar).

2007.
1. Luka Modrić (Dinamo), 2. Nikola Kalinić (Šibenik/Hajduk) i Mario Mandžukić (Zagreb/Dinamo), 4. Ognjen Vukojević (Dinamo), 5. Kruno Lovrek (Zagreb), 6. Bojan Vručina (Slaven Belupo), 7. Anas Sharbini (Rijeka), 8. Mirko Hrgović (Hajduk), 9. Nikola Pokrivač (Dinamo), 10. Dino Drpić (Dinamo), Ivan Radeljić (Slaven Belupo), Gordon Schildenfeld (Dinamo), Luka Vučko (Rijeka).

2006.
1. Eduardo Da Silva (Dinamo), 2. Luka Modrić (Dinamo), 3. Davor Vugrinec (Rijeka/Dinamo), 4. Vedran Ćorluka (Dinamo), 5. Dario Jertec (Varteks), 6. Dario Damjanović i Mirko Hrgović (obojica Hajduk), 8. Oelilton Araujo Dos Santos Etto (Dinamo), 9. Dragan Žilić (Rijeka), 10. Enes Novinić (Varteks) i Ahmad Sharbini (Rijeka).

2005.
1. Niko Kranjčar (Hajduk), 2. Eduardo Da Silva (Dinamo), 3. Dumitru Mitu (Rijeka/Dinamo), 4. Ivan Bošnjak (Dinamo), 5. Vedran Ćorluka (Inter Zaprešić/Dinamo), 6. Peter Lerant (Rijeka), 7. Mladen Bartulović (Hajduk), 8. Neven Vukman (Varteks), 9. Luka Modrić (Dinamo), 10. Mladen Bartolović (Zagreb), Nikola Šafarić (Varteks) i Luka Vučko (Hajduk).

2004.
1. Tvrtko Kale (Zadar/Hajduk), 2. Mato Neretljak (Hajduk), 3. Hrvoje Vejić (Hajduk), 4. Dragan Blatnjak (Hajduk), 5. Eduardo Da Silva (Dinamo), 6. Siniša Linić (Rijeka), 7. Niko Kranjčar (Dinamo), 8. Jasmin Agić (Dinamo), 9. Nikola Šafarić (Varteks), 10. Nedim Halilović (Varteks) i Srebrenko Posavec (Slaven Belupo).

2003.
1. Niko Kranjčar (Dinamo), 2. Dean Računica (Hajduk), 3. Zoran Zekić (Kamen Ingrad), 4. Mato Neretljak (Hajduk), 5. Jasmin Agić (Dinamo), 6. Goce Sedloski (Dinamo), 7. Petar Krpan (Hajduk), 8. Nino Bule (Hajduk), 9. Krunoslav Rendulić (Kamen Ingrad), 10. Goran Ljubojević i Danijel Pranjić (obojica Osijek).

2002.
1. Ivica Olić (Zagreb/Dinamo) i Stipe Pletikosa (Hajduk), 3. Dumitru Mitu (Osijek/Dinamo), 4. Goce Sedloski (Dinamo), 5. Veldin Karić (Varteks), 6. Darijo Srna (Hajduk), 7. Zoran Zekić (Zadar/Kamen Ingrad), 8. Mario Dodik (Slaven Belupo), 9. Tomislav Butina (Dinamo), Vlatko Đolonga (Hajduk), Danijel Hrman (Varteks), Zoran Ratković (Cibalia) i Vladimir Vasilj (Zagreb).

2001.
1. Stipe Pletikosa (Hajduk), 2. Saša Bjelanović (Varteks), 3. Ivica Olić (Marsonia/Zagreb), 4. Veldin Karić (Varteks), 5. Ivan Bošnjak (Hajduk), 6. Mario Carević (Hajduk), 7. Antonio Franja (Zagreb), 8. Igor Cvitanović (Dinamo), 9. Jasmin Agić (Dinamo), 10. Zvonimir Deranja (Hajduk), Danijel Hrman (Varteks), Goce Sedloski (Dinamo) i Goran Stavrevski (Zagreb).

Furešti od 2 do 4

Indikativno za trenutačno stanje u hrvatskom nogometu je što su trojica stranaca na visokim pozicijama od 2 do 4, reprezentativci Bosne i Hercegovine Ermin Zec i Senijad Ibričić, te između njih Dinamov Čileanac Pedro Morales. Do sada su stranci tek povremeno dolazili na najviše pozicije, poput Rumunju Mitua (dvaput treći), dok je Mirsad Hibić (BiH) bio prvi još 1994., u prvim godinama nakon raspada Jugoslavije.

Od terceta Bilić, Cvitanović i Kozniku sve do Kalinića

2008. Nikola Kalinić (Hajduk) 2007. Luka Modrić (Dinamo) 2006. Eduardo Da Silva (Dinamo) 2005. Niko Kranjčar (Hajduk) 2004. Tvrtko Kale (Zadar/Hajduk) 2003. Niko Kranjčar (Dinamo) 2002. Ivica Olić (Zagreb/Dinamo) Stipe Pletikosa (Hajduk) 2001. Stipe Pletikosa (Hajduk) 2000. Nenad Bjelica (Osijek) 1999. Tomislav Rukavina (Croatia) 1998. Dražen Ladić (Croatia) 1997. Igor Cvitanović i Goran Jurić (obojica Croatia) 1996. Igor Cvitanović (Croatia) 1995. Nenad Pralija (Hajduk) 1994. Mirsad Hibić (Hajduk) 1993. Joško Jeličić (Hajduk/Croatia) 1992. Slaven Bilić (Hajduk) Igor Cvitanović (Varteks/HAŠK Građanski) Ardijan Kozniku (Hajduk) * HAŠK Građanski i Croatia od 2000. se ponovno zovu Dinamo

Svi koji odigraju proljeće i jesen

Ovu rang-listu tradicionalno objavljujemo, u njoj pravo nastupa imaju nogometaši koji su na terenima HNL-a proveli nužno i proljeće i jesen, dakle cijelu kalendarsku godinu, bez obzira na putovnicu. Jedini je uvjet da igraju HNL od siječnja/veljače do prosinca, koju god putovnicu posjedovali...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet