Sport Domaći nogomet

Mlada momčad Lokomotive vuče za Dinamo

Lokomotiva je apsolutni debitant u Hrvatskoj ligi, klub sa zagrebačke Kajzerice novovjeki uzlet duguje činjenici da je postao druga momčad Dinama premreženih uprava i kadra nogometaša, ali je nekoć Lokomotiva, pedesetih, bila i te kakav čimbenik.

Na primjer: jeste li znali da je titulu prvaka 1952. godine Hajduk osvojio ključnom pobjedom protiv ove iste Lokomotive (4:2), na vrućem gostovanju na Dinamovu stadionu u Maksimiru? Jeste li znali da je jedna od velikih zvijezda prijelaznoga roka bio i centarfor Lokomotive Zlatko Papec kojega je Hajduk “oteo“, pa će kao nogometaš Hajduka postati i osvajač srebrne olimpijske medalje 1956. godine u Melbourneu, dakle bio je reprezentativac. Papec je kasnije ostvario i trenersku karijeru, u Hajduku, kao instruktor u splitskome Savezu, ali i kao trener Splita.

Kada je već veliki Dinamo daleko odmaglio, može li Hajduk barem nekako stati na kraj “malom Dinamu” Lokomotivi. Dinamovo dijete također bježi “bijelima”, velika četiri boda ili, ako hoćete, ima tri puta više bodova od Hajduka! Od novaka u ligi malo tko je očekivao visoki ovosezonski plasman, bez obzira što zagrebačka momčad definitivno ima težinu. To su početna tri poraza i potvrdila, ali u zadnja dva kola pali su Zagreb i Cibalia.

Lokomotiva je, kao Dinamova filijala, u protekle tri sezone preskočila jedan za drugim tri ranga, od četvrte lige do elite. Bez obzira što je prošle sezone za Dinamovu prvu momčad iznjedrila nekolicinu prvotimaca čijih je usluga lišena jer su se vratili u “stožer” (prije sezone Milan Badelj, tijekom Ivan Tomečak, Tomislav Barbarić...) iskoristila je pruženu prigodu širenja lige te se kao trećeplasirana momčad druge lige plasirala u prvu. Povratak je to Lokomotive u prvu ligu nakon 52 godine, jer je 1957. godine ispala iz prve lige bivše Jugoslavije.

U Lokomotivi imaju jednostavan recept, oslanjanje na mlade snage uz nekolicinu kvalitetnih iskusnih pojačanja sa strane, mentora, kao što su sada Željko Sopić, Nino Bule... Novi val mladih, o kojima ćemo tek narednih godina najviše čuti, čine Peko, Pivarić, Havojić...

Uz Bulu, koji je tri sezone proveo u Poljudu, član Lokomotive je još jedan bivši član Hajduka, Mate Maleš. Nekadašnji igrač Hajduka prije godinu i pol dana pod velikom je medijskom pompom umjesto za Hajduk potpisao profesionalni petogodišnji ugovor za Dinamo.

(SA, FV)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last