Sport Domaći nogomet

promašeni eksperiment

Dalić je pokušao igrati s trojicom stopera, ali što znači iskušavanje formacije 3-5-2 kada na vitalnoj poziciji tog sustava imaš – Melnjaka!?

promašeni eksperiment

Srijeda, 18. kolovoza 2004. Hrvatska je nogometna reprezentacija u Varaždinu ugostila Izrael. 

Dobro raspoloženje na tribinama Varteksovog stadiona upotpunio je pogodak Šimunića za minimalnu pobjedu (1:0). Prijateljski ogled u Varaždinu bio je i uvod u dvogodišnju izborničku karijeru Zlatka Kranjčara. 
Novi je izbornik u debitantskom nastupu iskušavao neke opcije. Tako je posljednjih 13 minuta zaigrao i Varteksov veznjak Nikola Šafarić (njegova je pojavnost iznenadila i jednu tiskovinu budući da ga je preimenovala u – Šarafić).

Ushićenje zbog nastupa domaćeg dečka podijelili su i lokalni novinari. Jedan je upitao izbornika Kranjčara poslije utakmice: 
- Bu sad Šafarić stalno igral za reprezentaciju?

Cico je na trenutak zastao smišljajući prigodan odgovor. No, pripomogao mu je kolega Predrag Jurišić, tada novinar Vjesnika:
- Bu! Svaki put kad bumo igrali u Varaždinu. 

Nakon te utakmice hrvatska je reprezentacija (do ovog tjedna) još samo jednom igrala u Varaždinu, 2015. protiv Gibraltara (4:0). U međuvremenu se Šafarić oprostio od profesionalne karijere. 

Sakupio je u međuvremenu još dva nastupa za Hrvatsku. Našao se, naime, u famoznoj ekspediciji za Hong Kong, 2006. Tada je Kranjčar za nastup na Carlsberg Cupu pozvao 46 igrača (!) i dobio 27 odbijenica. Šafarić je bio među onih 19 koji Kranjčara nisu odbili...

Svaka sličnost u spomenutoj epizodi otprije 15 godina s događajima i akterima ovog utorka u Varaždinu – nije slučajna. Aktualni je izbornik Zlatko Dalić iskoristio prigodu prijateljskog susreta protiv Tunisa da ‘’proba nešto novo’’. Pogled iz novinarske lože navodi na zaključak: 
- Melnjak bu opet igral za reprezentaciju kad dojde vu Varaždin!

Nije dakako 27-godišnji branič turskog Rizespora jedini krivac što je Hrvatska izgubila od Tunisa. On je samo paradigma za promašeni eksperiment Zlatka Dalića. I upozorenje izborniku da bude obazriviji glede raznih sugestija (usput, Melnjaka mu je ‘’uvalio’’ Stjepan Tomas, pomoćni trener Rizespora). 

U Varaždinu je Dalić pokušao igrati s trojicom stopera u zadnjoj liniji. Ali, taj je pokušaj unaprijed ‘’osuđen na propast’’, jer hrvatska momčad nije igrala u najboljem sastavu. Što znači iskušavanje formacije 3-5-2 kada na vitalnoj poziciji tog sustava imaš – Melnjaka!?

No, Dalić je promućuran tip. Sada barem zna – na čemu je. A poslao je i neke poruke... Indikativna je spoznaja kako prigodu u Varaždinu nije dobio Duje Ćaleta-Car. Štoviše, Dalić je javno obznanio kako Filipa Benkovića smatra prvom pričuvom stoperskog tandema Lovren – Vida. Izbornikov je stav očekivan nakon što je branič marsejskog Olympiquea otkazao nastup za U21 reprezentaciju Hrvatske na skorašnjem Euru. 

U završnoj opservaciji dojmova s varaždinske utakmice, Dalić je zaključio: 
- Utakmicu u Varaždinu sam želio izbjeći, ali nisam mogao, jer je UEFA to tražila. Dobitak je da nitko nije eskivirao – kazao je Dalić. 

Za kraj, samo jedan ispravak krivog navoda: ‘’skoro nitko nije eskivirao’’! Naime, dok su se hrvatski reprezentativci baškarili na osječkom suncu protiv Walesa, Ivan Rakitić se patio u Dubaiju, gdje je odlučio s obitelji provesti godišnji odmor.

Srećom, izbornik Dalić zna što Rakitićevi suigrači misle o tome...  ∙   

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet