Sport Domaći nogomet

slijedi žalbeni postupak

Osam klubova dobilo licencu, zahtjev Lokomotive odbijen! Ima li dovoljno elemenata za teoriju zavjere?

slijedi žalbeni postupak

Hrvatski je nogometni savez završio središnji postupak (u prvom stupnju) za licenciranje klubova. Prema aktualnoj situaciji Prva HNL za sezonu 2019/20. ima svega osam klubova. To su: Dinamo, Gorica, Hajduk, Inter, Osijek, Rijeka, Slaven Belupo i Varaždin. Svi spomenuti klubovi (izuzev Varaždina, koji nije niti zatražio) dobili su licencu i za igranje u natjecanjima pod ingerencijom UEFA-e.

Iz izvješća kojega je nogometnoj javnosti isporučila Komisija za licenciranje HNS-a razvidno je kako tri aktualna prvoligaša nisu ishodila certifikat za igranje u elitnom društvu naredne sezone. To su Istra 1961, Lokomotiva i Rudeš. Na navedenim adresama ne uočava se panika zbog neimanja natjecateljskih licenci za iduću sezonu.

S iskustvom iz proteklih sezona navikli smo da nakon žalbenog postupka, u drugom stupnju procesa licenciranja, ''potrebiti'' klubovi ipak dobiju željeni certifikat. Još se nije dogodilo da je ''liga 10'' zbog sustava licenciranja ostala oskrnavljena...

- U žalbenom postupku Lokomotiva će dostaviti dokaze o otklanjanju trenutačnih nedostataka i uvjerenju kako će do početka naredne sezone sve biti riješeno – ističe izvršni direktor Lokomotive, Dennis Gudasić.

Neslužbeno, problemi Lokomotive vezani su uz infrastrukturu (stadion u Kranjčevićevoj). I sasvim službeno: ovo je prvi puta da je zahtjev Lokomotive u postupku licenciranja – odbijen!

Štoviše, prema trenutačnom stavu HNS-ovih organa Lokomotiva (kao i Rudeš, odnosno Istra 1961) može igrati tek u trećem stupnju natjecanja (budući da nije ishodila niti licencu za Drugu ligu). Ima li u predočenom detalju dovoljno elemenata za – teoriju zavjere?

Naime, neki nalaze poveznicu između HNS-ove odluke o licencama s bliskom prošlošću. Konkretno, s izborom predsjednika Zagrebačkog nogometnog saveza. Kao što je poznato 17. prosinca prošle godine Tomislav Svetina izabran je za predsjednika ZNS-a.

Po prvi puta u povijesti zagrebačkog nogometa na čelo je došao predstavnik petoligaša: Svetinu je istaknuo NK Blato!? No, izabran je ponajprije voljom klubova Prve (Lokomotiva, Rudeš) i Druge lige (Hrvatski dragovoljac, Lučko), koji su Skupštini ZNS-a participiraju s najviše glasova. Zanimljivo, od spomenutih klubova jedino je Lučko dobilo licencu za Drugu HNL.

Nogometnoj je javnosti također zacijelo poznato kako je spomenuti Svetina neposredno prije inauguracije za predsjednika ZNS-a ''nečasno otpušten'' iz GNK Dinamo (a s mjesta glavnog operativca kluba razriješen je još u veljači 2018.). Shodno tomu, Dinamo danas u ZNS-u nema čak niti dopredsjednika (jedino je Igor Kodžoman, po inerciji ''uguran'' u Izvršni odbor).

Teorije zavjere često su fabulom vrlo zamršene. Tako i ova o Svetini i Dinamu. Povratak bivšeg izvršnog direktora u Maksimir danas se uglavnom spominje u kontekstu ''preuzimanja kluba'' (od strane poduzetnika Petra Pripuza, Nikice Jelavića... povezanih s počasnim predsjednikom Dinama – Milanom Bandićem).

Priča o preuzimanju aktualizirala se otkako je ''gazda Zdravko – na službenom putu''. Prema autorima ove teorije ''borba za Dinamo'' aktivirala je i tajne službe. Zvuči uzbudljivo. Ali, i zabavno. Poput opuštajućeg trilera...

Konačni pravorijek glede izdavanja natjecateljskih licenci (za sezonu 2019/20.) donijet će Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a. Najkasnije do 20. svibnja. U međuvremenu će jamačno uslijediti lobiranje za Lokomotivu. I protiv nje! ''Pupčana vrpca'' Dinama i Lokomotive (trenutačno) je prekinuta.

Simptomatično je da Lokomotiva, uvažavajući probleme infrastrukture u Kranjčevićevoj, kao zamjenski stadion nije istaknula – Maksimir. A posve je sigurno da klub s Kajzerice neće moći računati na potporu još nekih utjecajnih prvoligaša, poput Hajduka i Osijeka. Splićani godinama ističu incestuozni odnos Dinama i Lokomotive.

Osječane pak iritira ''širenje Lokomotivinog utjecaja na njihovu interesnu sferu''. Činjenično je stanje da je omladinski pogon NK Lokomotiva jedan od najuspješnijih u hrvatskom nogometu (u svim uzrasnim kategorijama – mladi su ''lokosi'' pri vrhu), a u Osijeku konstatiraju da je među uzdanicama kluba s Kajzerice puno (i previše) Slavonaca.

Mikrokozmos hrvatskog nogometa nemalo podsjeća na ovdašnju političku scenu, gdje su etičke norme uglavnom apstraktni pojmovi. A dominira maksima: ''nema vječitih prijatelja, kao niti vječitih neprijatelja''. Postoje samo (partikularni) interesi...

 

Druga HNL

Prema odluci Skupštine HNS-a, Druga HNL trebala bi brojati 16 klubova. U aktualnoj sezoni ih je međutim svega 14, uz opasku da natjecanje upražnjavaju i druge momčadi Dinama, Hajduka i Osijeka.

Odlukom Komisije za licenciranje HNS-a, certifikat za igranje u Drugoj ligi (za sezonu 2019/20.) dobili su: BSK Bijelo Brdo, Dinamo II, Hajduk II, Kustošija, Lučko, Međimurje, Osijek II, Sesvete, Šibenik i Varaždin.

Budući da je Varaždin dobio i prvoligašku licencu, preostalo je svega – devet drugoligaša. Uključujući i (B momčadi) tri kluba Prve HNL, koje su zbog neregularnosti natjecanja, drugoligaši na plenumu u Sesvetama pokušali izbaciti.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet