Sport Domaći nogomet

presudila blizina aerodroma

Zašto su Kinezi odlučili graditi veliki stadion u Velikoj Gorici? Hoće li reprezentacija i Dinamo također tamo igrati?

presudila blizina aerodroma

U početku je to zvučalo kao neumjesna marketinška tlapnja. Bez logike i prepoznatljivog poslovnog interesa. Zašto bi netko investirao 150 milijuna eura u izgradnju nogometnog stadiona nadomak Velike Gorice? No, kineska tvrtka Z-RUN želi upravo to. Za spomenuti iznos namjerava izgraditi stadion, prispodobiv nogometni kamp (s osam pomoćnih igrališta) te hotel i shopping-centar.

O ozbiljnosti kineskih namjera svjedoči i memorandum o razumijevanju i realizaciji projekta, potpisan ovoga petka s predstavnicima Velike Gorice (gradonačelnik Dražen Barišić) i NK Gorica (predsjednik Nenad Črnko). Za kinesku korporaciju akt je potpisala predsjednica Jiang Yu.

Otprilike godinu dana je kineski investitor (zastupa ga nekadašnji ministar turizma i bivši dužnosnik Hrvatskog nogometnog saveza, Ivan Herak) tražio pogodno lokaciju i pregovorao s predstavnicima lokalne samouprave. Osim Velike Gorice, ogromno je zanimanje za kinesku investiciju pokazivao i Zaprešić, odnosno tamošnji gradonačelnik Željko Turk. Naposljetku, čini se kako je za izbor Velike Gorice ponajprije presudila – blizina zračne luke ''Franjo Tuđman''.

Prema idejnom nacrtu, Kinezi namjeravaju izgraditi moderan multifunkcionalan stadion (prema FIFA-inoj kategorizaciji – s pet zvjezdica), za tridesetak tisuća gledatelja. Arhitektonski, velikogoričko bi zdanje trebalo izgledati poput Astana Arene, u glavnom gradu Kazahstana.

Na tamošnjem je stadionu hrvatska nogometna reprezentacija igrala 14. listopada, 2009. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Kao što je poznato, hrvatska je momčad pobijedila domaćina 2:1, ali je već ranije izgubila izglede za plasman na drugu poziciju (prva je bila Engleska, druga Ukrajina) i dodatne kvalifikacije. No, utakmica je upamćena po jednom tehničkom detalju: prvi puta u povijesti hrvatska je nogometna reprezentacija utakmicu odigrala na umjetnoj travi – u dvorani!?

Zbog najave loših vremenskih uvjeta dan prije utakmice domaćin je zatvorio posmični krov i stadion pretvorio u dvoranu. Astana Arena (u međuvremenu je preimenovana u Nursultan Arena, u čast bivšeg predsjednika Nazarbajeva) izgrađena je za Azijske igre. Eliptičnog je oblika i vizualno vrlo efektna, posebice noću (kada je osvjetljena).

Nameće se logično pitanje: osvane li takva (ili približno slična) Arena u Velikoj Gorici, tko će ondje igrati nogomet? Momčad Gorice se podrazumijeva. A hrvatska reprezentacija? Dinamo...?

Zanimljivo, spomenuti memorandum s kineskim investitorima potpisao je i Nogometni savez Zagrebačke županije, ali ne i HNS. U HNS-u i dalje inzistiraju na projektu u Blatu i priči o sporazumu s Vladom Republike Hrvatske i Gradom Zagrebom...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet