Sport Domaći nogomet

što su gledali u Milanu

Talijanski mediji se čude: što se dogodilo s ovim mladićem i kako je to od običnog 'prolaznika' postao 'hrvatski Leo Messi'

što su gledali u Milanu

U boksačkom svijetu postoji izraz "journeyman", ili obično prevedeno "prolaznik", boksač koji služi za nabijanje statistike, od njega nikada ništa neće biti. Kao takvog su očito u Italiji prihvatili i Alena Halilovića kada je stigao u Milano. "Prolaznik", za popunu redova.

Kada mu pogledate CV, na prvi bi sigurno to pomislili jednako. Sa 16 godina zaigrao je za prvu momčad Dinama, postao najmlađi igrač u velikom hrvatskom derbiju protiv Hajduka. Godinu dana kasnije, sa samo 17 godina potpisao je za Barcelonu. A potom u narednih pet godina kreću Alenove putešestvije – Barcelona B, Sporting Gijón, HSV, Las Palmas, Milano i sada posudba u Standard Liege. Jedinu pravu priliku da odigrao u kontinuitetu imao je na posudbama u Gijónu i Las Palmasu, tamo je i postizao pogotke.

No u velikim klubovima šansu nije dobivao, ili ako je i bilo nešto, onda je to bilo na kapaljku (šest nastupa za HSV). Pravi "prolaznik", s 22 godine "potrošena roba". Vjerojatno bi u Italiji još uvijek tako mislili da se nije dogodio prijateljski dvoboj mladih reprezentacija Italije i Hrvatske u kojem je Halilović "uništio" veznu liniju "azzurra". Dominirao je nad njima, poigravao se ...

Talijanski mediji se sada u čudu pitaju "kako je i kada Halilović postao hrvatski Leo Messi" ? Može li bilo tko od stručnjaka objasniti zbog čega takav talent nije dobio pravu šansu ? Kako to da u Milanu nisu shvatili da imaju igrača koji je uvjerljivo bolji od svih mladih talijanskih talenata ? Pitanja je mnogo, svi se čude, ne vjeruju da takav igrač koji sada već ima 22 godine nije ostvario veliku karijeru s obzirom na potencijal koji ima. Nasljednik Modrića i Rakitića? Definitivno, može polako početi preuzimati vodeće uloge i u reprezentaciji Hrvatske.

Milan je dobio veliku priliku, ima ugovor do 2021. godine s Halilovićem i može ga na ljeto povući s posudbe iz Standarda. Hoće li sada dobro otvoriti oči? Velike su prilike propuštene, no jedna utakmica je pokazala kako u velikim klubovima nisu uvijek spremni dati priliku talentima. Halilović je pravi primjer, da se od "prolaznika" može stvoriti veliki igrač.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet