Sport Domaći nogomet

vatreni dvojac

Dalić: Ne smijemo srljati; Modrić: Očekujem borbenu i agresivnu momčad Azerbajdžana

vatreni dvojac

U četvrtak navečer hrvatska nogometna reprezentacija započinje 13. kvalifikacijski ciklus, sedmi za Europsko prvenstvo. U dosadašnjih 12  samo su dvaput hrvatski nogometaši promašili veliko natjecanje: Euro 2000. i Svjetsko prvenstvo 2010. No, svekoliki je dojam kako hrvatska reprezentacija (kao aktualni svjetski doprvak) nikada nije bila većim favoritom uoči izlučnog natjecanja. 

Hrvatska (4. reprezentacija na FIFA-inoj rang-listi) nositelj je kvalifikacijske skupine E. U konkurenciji za plasman na Euro još su Wales (19.), Slovačka (36.), Mađarska (52.) i Azerbajdžan (108.). Bila bi doista prvorazredna senzacija kada hrvatska momčad u ovom okruženju ne bi ostvarila plasman na jednu od prve dvije pozicije u skupini. 

Izbornik Zlatko Dalić uoči starta kvalifikacija suočen je s kadrovskim problemima. Devetorica igrača sa Svjetskog prvenstva nisu u konkurenciji: Ćorluka, Mandžukić i Subašić oprostili su se od nacionalne momčadi. Nikola Kalinić također. Vrsaljko, Strinić, Pivarić, Pjaca i Jedvaj su ozljeđeni, a Lovren suspendiran. Konkurenciju je dodatno oskrnavila i ozljeda reprezentativnog kandidata Mitrovića. 

Dalić međutim ne želi opravdanja niti alibije. Iskreno, u četvrtak ih ne može niti dobiti. Momčad Azerbajdžana pri dnu je kvalitete europskog nogometa. Najveća zvijezda azerske momčadi izvjesni je Brazilac Richard Almeida (naturaliziran prije nepune dvije godine). Njegova je vrijednost na Transfermarktu 1,5 milijuna eura. U hrvatskoj reprezentaciji toliko vrijedi treći vratar – Simon Sluga. A procijenjena vrijednost cijele momčadi Azerbajdžana jedva premašuje tržišnu cijenu – Josipa Brekala!

- Azerbajdžan je reprezentacija koja dolazi u Maksimir braniti se. Zato moramo biti strpljivi, ne smijemo srljati. No, uz svesrdnu podršku s tribina očekujem našu pobjedu – istaknuo je Dalić. 

Jeste li gledali utakmicu iz 2015. u Bakuu, koja je završila 0:0 – zanimalo je gostujuće novinare. 

- Nisam gledao tu utakmicu. To je bilo davno. Analizirali smo utakmice reprezentacije Azerbajdžana u Ligi nacija. Uz sav respekt prema protivniku, mišljenja sam kako u ovoj utakmici ipak sve ovisi o nama. Azerbajdžan dolazi u Maksimir da što bolje prođe , odnosno pokuša nešto učiniti iz kontri i polukontri. 

Koliko je za reprezentaciju Azerbajdžana sretna okolnost što ju vodi Hrvat?
- Bio bih sretniji da je izbornik Azerbajdžana netko drugi. Nikola Jurčević će nam sigurno otežati posao. On zna sve o nama. Njemu ne možemo mu ništa sakriti. Nikolu iznimno cijenim ga kao trenera.

Tko će braniti hrvatska vrata – Kalinić ili Livaković?
- Sve smo probleme riješili, ali dopustite da sutra objavimo tko će igrati protiv Azerbajdžana.

Doima se pomalo nezgrapnim za nogometaša koji će 9. rujna proslaviti 34 godine govoriti o novom početku. No, činjenica jest da će kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić u četvrtak predvoditi nacionalnu momčad u novom kvalifikacijskom ciklusu. 

Hrvatska ima iskustvo igranja protiv Azerbajdžana u kvalifikacijama za Euro 2016: u Osijeku je bilo 6:0, a u Bakuu 0:0. Luka Modrić bio je u sastavu hrvatske momčadi u obje utakmice. 

- Tada nam je reprezentacija Azerbajdžana pokazala koliko može biti nezgodna ukoliko ju ne shvatiš ozbiljno. Očekujem borbenu i agresivnu momčad Azerbajdžana, kakva nam se suprotstavila u Bakuu – istaknuo je Modrić.

Pred kapetanom hrvatske reprezentacije sedmi je kvalifikacijski ciklus. Mnogi su sumnjali kako neće imati dovoljno motiva za novi start. 

- Nije mi se teško motivirati. Svaki nastup za reprezentaciju meni je motivacija, posebice kada su kvalifikacijske utakmice u pitanju. Nadam se da će ispunjene maksimirske tribine biti dodatni motiv za sve nas. 

Press-konferenciju hrvatske reprezentacije u Maksimiru novi glavni tajnik AIPS-a Jura Ozmec, iskoristio je kako bi Luki Modriću uručio nagradu namjenjenu najboljem sportašu svijeta u 2018.
- Zahvaljujem svim sportskim novinarima koji su glasovali za mene i omogućili mi da dobijem ovu prstižnu nagradu – kazao je Modrić. 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet