Sport Domaći nogomet

dinamove želje

Očito znaju za njihove snove: Benfica ih eliminirala iz Europe, ali su Baerišiću poklonili maketu stadiona

dinamove želje

Na prigodnom ručku uoči utakmice osmine finala Europske lige na lisabonskom Luzu, izvršni je direktor Benfice predsjedniku Dinama uručio zanimljiv poklon: maketu stadiona! Izgleda da su i Portugalci saznali za životnu opsesiju Mirka Barišića. Po završetku izborne Skupštine maksimirskog kluba, prošlog ponedjeljka, predsjednik Dinama je izjavio:

- Moramo hitno investirati u stadion, jer postoji opasnost da nam zbog aspekta sigurnosti UEFA ne odobri licencu. Dinamo međutim ne može krenuti u projekt bez odluke gradskih struktura budući da je maksimirski stadion u vlasništvu Grada Zagreba. Čekamo očitovanje gradskih vlasti što skorije - kazao je Barišić.

Priča o Dinamovom ulaganju u maksimirski stadion nije novijeg datuma. Jedino što se u posljednje vrijeme učestalije ponavlja. Spomenutu je investiciju Barišić istaknuo i tijekom Božićnog govora u Gradskom podrumu.

Prema idejnom projektu maksimirskog ulagača (GNK Dinamo), obnova stadiona odvijala bi se etapno. Odnosno, svaka bi se tribina (osim sjeverne) srušila i nanovo izgradila. Na taj način klub ne bi nijednog trenutka napuštao Maksimir. U završnoj fazi rekonstrukcije stadion bio dobio i krov. Kapacitet obnovljenog maksimirskog stadiona bio bi 28.000 gledatelja, a ukupna investicija bi iznosila oko 50 milijuna eura. Po uzoru na Allianz stadion, bečkog Rapida.

Početkom veljače u medijima se pojavio i projekt u kojemu se kao investitor javlja Grad Zagreb. Vijest o tome čak se ukazala 5. veljače na oglasnoj ploči zagrebačke Gradske uprave. Fabula ove priče ponešto se razlikuje od one Dinamove. Doduše i tu se spominju radovi u nekoliko faza, ali bi u konačnici bile nadkrivene samo dvije tribine (sjeverna i zapadna). Navedena je i cijena koštanja: 280 milijuna kuna! Ali, rekonstrukcija ne bi mogla započeti prije 2020.

Postoji dakako i opcija (koja se trenutačno uopće ne spominje) o partnerskom odnosu GNK Dinamo i Grada Zagreba. No, ''ortački bi ugovor'' između spomenutih čimbenika mogao dodatno zakomplicirati vlasničku strukturu u GNK Dinamo uoči procesa privatizacije (trenutačno je postupak u fazi hibernacije zbog administrativnih razloga).

Kako će Dinamo financirati izgradnju stadiona? Prema financijskom izvješću GNK Dinamo za 2018. ukupna neto dobit maksimirskog kluba iznosila je 72.778.896,11 kuna. Navedena je svota impresivna, ali nedostatna. Najveću stavku u investiranju stadiona trebala bi predstavljati - prodaja igrača. U klubu smatraju da će biti dostatno prodati - dvojicu!? Naime, za Danija Olma namjeravaju dobiti 30, a Arijana Ademija 6 milijuna eura. Uspiju li Dinamovi neimari u svom naumu, 7. svibnja 1998. trebao bi se obilježavati kao jedan od najvažnijih dana u povijesti maksimirskog kluba. Spomenutog datuma rodio se Daniel Olmo Carvajal...

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet