Sport Domaći nogomet

FIFA I savez financiraju

HNS: Nema prvoligaške licencije bez prostora za VAR, što dalje od navijačke tribine

FIFA I savez financiraju

Započelo je licenciranja klubova (za sezonu 2019/20.) u prva tri ranga natjecanja Hrvatskoga nogometnog saveza (kao i ishođenje licenci za UEFA-ina natjecanja). 

Klubovi se Odjelu za licenciranje moraju očitovati do 31. siječnja (odnosno za financijski kriterij do 1. travnja). Shodno rokovima postupka Komisija za licenciranje će rješenja objaviti do 20. travnja dočim će drugostupanjska instanca (Žalbeno tijelo) konačne rezultate predočiti do 20. svibnja. 
Svi prvoligaški klubovi u ovogodišnjem postupku dobivanja natjecateljskih licenci suočeni su s jednom novinom. Prema odluci Izvršnog odbora HNS-a od narednog će prvenstva na svim utakmicama biti uvedena VAR (Video Assistant Referee) tehnologija. Stoga se kao jedan od obaveznih kriterija za dobivanje licence navodi i osiguranje prostora (cca 20m²) za korištenje VAR-a. Preporuka je da se prostorija za VAR tim odvoji od navijačke tribine budući da iskustva u nekim državama (koje su uvele spomenutu tehnologiju) svjedoče o napadima na ‘’suce ispred ekrana’’.

U četvrtak je u Zagrebu održan tzv. kick-off sastanak, na kojemu su, uz domaćina (HNS), nazočila i izaslanstva FIFA-e, odnosno IFAB-a (tijela koje određuje pravila nogometne igre). HNS je dobio odobrenje za pokretanje procedure uvođenja VAR-a. Sada predstoji edukacija svih sudaca s prvoligaških lista. Sveobuhvatnu obuku (od sedam segmenata) moraju proći i VAR suci. Ukoliko svi arbitri budu ranije osposobljeni postoji teoretska mogućnost da se VAR tehnologija primjeni već u završnici ove sezone, npr. u finalu Hrvatskog kupa. 

I ono najvažnije: hrvatski klubovi neće morati financijski participirati za uvođenje VAR-a!

Projekt involviranja video-tehnologije u hrvatski nogomet iznosi oko milijun i pol dolara. Budući da je HNS (uspješno) aplicirao za Forward program, FIFA će snositi 80 posto troškova. Preostalih tristotinjak tisuća dolara klubovima ‘’donira’’ HNS.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet