Sport Domaći nogomet

PRAVI HIT

Primjerci popularne Dalićeve knjige planuli i prije nego što je priredba uopće počela

PRAVI HIT

Čak 1000 ljudi okupilo se u Vinkovcima u dvorani Barun Trenk u na još jednoj, četvrtoj promociji knjige "Zlatko Dalić - Rusija naših snova", u organizaciji Rotary kluba Vinkovci 1937. Slavonci su na iznimno emotivan način dočekali izbornika Vatrenih koji je jednu sezonu 1986/87. igrao za Cibaliju.

Okupili su se brojni, tadašnji njegovih suigrača, poput Vitkovića, Ručevića, Radića..., a Antun Čilić, u to doba predsjednik kluba, uručio mu je fotografiju ekipe za koju je i Dalić igrao.

​Izbornik je ponovno naglasio zajedništvo kao glavni adut na putu do uspjeha u Rusiji, a evo onoga što je Vinkovčanima bilo posebno drago čuti:

- Cibaliji je mjesto u Prvoj ligi, isto kao Varaždinu, Zadru, Šibeniku... Hrvatska mora razvijati nogomet puno šire od Zagreba i to je moja misija za koju se zalažem, jer koliko danas ima stranaca u klubovima prve lige, koja je preuska, s premalim brojem ekipa, pitanje je hoćemo li u budućnosti imati igrača za reprezentaciju. Naravno, moja je glavna zadaća u 2019. odvesti reprezentaciju na Europsko prvenstvo.

​Na odlično organiziranoj priredbi nastupile su vinkovačke mažoretkinje, prikazani su golovi Vatrenih iz Rusije, a u panel diskusiji, osim Dalića, sudjelovali su i Dražen Antolić, novinar Sportskih novosti koji je napisao knjigu, Mario Zorko, glavni urednik SN, i Vladimir Ćirić, vinkovački sportski publicist, autor knjige o Cibaliji, koji je podsjetio na brojna velika imena koja su trenirala vinkovački klub i igrala u njemu, poput Marića, Dražana Jerkovića, Igora Štimca, Martina Novoselca, Ive Šuška, s posebnim osvrtom na Zlatka Dalića.

Knjiga u kojoj izbornik govori o srebru na SP-u daleko je više od literarnog uratka, čije je i drugo izdanje gotovo prodano, iz cijele Hrvatske i BiH Daliću i Sportskim novostima stižu pozivi za prezentacijama. Vinkovci su pokazali koliko vole hrvatsku reprezentaciju, dvorana je bila okićena zastavama i transparentima koje viđamo na svakoj utakmici Vatrenih. Dalić u gradu na Bosutu uživa goleme simpatije i podršku zbog svega što je napravio za Hrvatsku, a dakako da navijači očekuju nove uspjehe i da Vinkovce, nakon 2009. godine, reprezentacija svakako prije ili kasnije ponovno dođe. Promocija knjige zapravo je produžetak prekrasnih emocija i zajedništva koji su prožimali Hrvate za vrijeme SP-a, iako se u Hrvatskoj sve brzo zaboravlja.

Hanza Media donijela je na promociju 600 knjiga koje su sve planule i prije nego što je priredba uopće počela, a izbornik Zlatko Dalić strpljivo je ostao i svima dijelio potpise i posvete.

​Prije toga Dalića i dvojac iz SN-a u Gradskom poglavarstvu primili su gradonačelnik Ivan Bosančić i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.

- I ja sam sudjelovao kao član IO HNS-a u imenovanju Dalića, pohvalio se Galić.

Poklonili su mu sliku akademskog slikara Ive Križanca čiji je radni naziv "Engleski lav i hrvatsko srce" na kojoj su sučeljeni lav i Luka Modrić.

Izbornik Dalić je nakon priredbe potpisivao knjige puna dva sata... ​Inače, još jedna promocija knjige bit će danas (subota) u 18 sati u Rijeci u Nadbiskupiji.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet