Sport Domaći nogomet

najvažnije sporedna stvar na svijetu

'Rusko ljeto' iznijedrilo Luku na tron: osvojio je sve izbore i potvrdio svoju nogometnu veličinu

najvažnije sporedna stvar na svijetu

U 2018. ipak je nogomet taj koji nas je držao toliko napetim, pokazao je zbog čega je “najvažnija sporedna stvar na svijetu”. Jer sigurno nema onog tko još koji put ne zavrti preko društvenih mreža trenutke dramatičnih završnica i izvođenja kaznenih udaraca, tko sa sjetom ne baci pogled na “Rusko ljeto”. Koliko je samo Hrvatska “narasla” u tih mjesec dana. Takav rast ne može nadmašiti niti jedan svjetski BDP. Tko se mogao nadati tome, naročito nakon dva važna trenutka – prvi je svakako relativan neuspjeh ove generacije prije dvije godine na EP-u u Francuskoj, kada se činilo da je ova skupina igrača na vrhuncu, i drugi svakako kvalifikacije koje smo prolazili kao “bosi po trnju”. Hvala Islandu, hvala veliko jer smo na tom kvalifikacijskom turniru “izgubili” Antu Čačića, a dobili Zlatka Dalića koji je razbijeni mozaik opet sastavio i otišao do samog finala.

Svijet neka gleda Mandžu ratnika, Raketu hladnog egzekutora i izvođača odlučujućih kaznenih udaraca, Subu čarobnjaka, vihor s Rebića strane, Perišićeve projektile... i mogli bi za svakog od njih napisati još svašta, ne bi pogriješili u niti jednom detalju.

A opet jedan je otišao stepenicu iznad, ne zbog toga što je težio isticanju, nego zbog toga što je nogometni svijet istaknuo njega. Kapetan je poveo momčad i dao svoj obol u svemu. Da, to je Luka Modrić, zadarsko dijete za koje bi devet i pol stručnjaka od njih deset kazalo da neće biti veliki nogometaš. Sigurno su u njega vjerovali bez rezerve samo njegovi prvi treneri u Zadru – Davorin Matošević, Miodrag Paunović, Domagoj Bašić, Tomislav Bašić, oni koji su shvatili da u tom dječarcu postoji nesalomljivi duh.

U Hajduku to nisu prepoznali, u Dinamu to nisu prepoznali, ali su ga opreza radi, a i zbog “viška kapaciteta” zadržali, pa ga slali naokolo, prvo u mostarski Zrinjski gdje je pokazao izdržljivost u BH-premijer ligi gdje te “jedan reže, a drugi pili”, a potom i u zaprešićkom Interu gdje je pokazao iznimnu kvalitetu.

Zapravo te tri godine u Dinamu su bile početak jedne priče koja se brzo razvila i Modrić je vrlo brzo postao ključni igrač Tottenhama (2008. – 2012.), a potom i Real Madrida (2012. do danas). Raspravljati o tome je li Luka Modrić najbolji na svijetu u 2018. godini možemo koliko god hoćemo, no činjenica je nepobitna.

Na svim izborima Luka je bio prvi, napravio nešto što u zadnjem desetljeću nisu ni dvojica velikana Lionel Messi i Cristiano Ronaldo. Ono što će nas uvijek pobiti u svakom subjektivitetu je da su svi žiriji koji su proglašavali najboljeg bili toliko raznoliki da je jednostavno nemoguće toliko lobirati. Jer ako je najbolji kapetanima reprezentacija, izbornicima, novinarima, pa onda proglašen i najkorisnijim igračem Svjetskog prvenstva, logično je da se i UEFA i FIFA s tim “slože”, a onda dvojbe nema. On je taj, bez premca, čovjek koji je obilježio sportsku godinu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet