Sport Domaći nogomet

Bolje ulaganje

Legendarni napadač Vatrenih objasnio zbog čega Hrvatskoj ne treba 'nacionalni stadion': Logičnije je obnoviti postojeće na koje bi reprezentacija dolazila i gdje bi širila pozitivnu energiju i zajedništvo

Bolje ulaganje

Legendarni Vatreni Mario Mandžukić prokomentirao je za SN u ekskluzivnom subotnjem intervjuu veliku famu hrvatskog nogometa, koja se pogotovo potencira nakon osvajanja svjetskog srebra u Rusiji. Treba li Hrvatskoj novi nacionalni stadion?

Što mislite o iskorištavanju velebnog uspjeha za hrvatski nogomet u cjelini, uključujući važne urbane centre?

- To nisu teme za mene, nego neke druge aktere nogometa. Nikad se nisam volio miješati u nešto što nije moj posao, fokusiran sam na svoje igre i maksimalno odrađivanje obveza.

Ali recimo vaš Slavonski Brod, koji je veliko urbano središte u kontekstu HNL-a, tavori na marginama kvalitetnog nogometa?

- Moram biti iskren i kazati da nisam dovoljno upućen u te stvari da bih si mogao dopustiti neki javni stav o tome. Naravno da mi je žao, jer je to moj grad, što nema stabilnog prvoligaša, kao u vrijeme kad sam kao klinac odlazio na utakmice i gajio strasti za nogomet. No ne mogu ja pričati o tome zašto Slavonski Brod ili neki drugi grad u Hrvatskoj nema prvoligaša. Lako je pametovati sa strane...

Šteta je za kartu nogometne Hrvatske?

- Razumijem što želite reći. No znam iz zbilje Broda da u gradu ima dosta prioritetnijih problema koje valja rješavati za građane i njihovu kvalitetniju svakodnevicu. Ima i drugih sportova. Nogomet je čudo, ali je istovremeno zahtjevan po svakom pitanju. Nije to lako, stvoriti prvoligaški klub, pogotovo u današnje vrijeme.

Još je jedan vaš bivši klub u propadanju, Zagreb?

- Što mogu reći osim da mi je jako žao? No ne mogu se upuštati u lamentiranje zašto je tome tako, niti to želim. Ja sam nogometaš, izvan Hrvatske sam, što bih mudro tu mogao kazati?

Mislite li da bi srebro moralo iznjedriti tzv. nacionalni stadion?

- Nisam uvjeren. I na ljetošnjoj sinergiji naroda i reprezentacije vidjelo se koliko ljudi vole nogomet i obožavaju Vatrene u svakom kutu zemlje. Zato, po meni, reprezentacija mora igrati diljem Hrvatske. Bilo bi mi logičnije da se obnavljaju stadioni po Hrvatskoj na koje bi reprezentacija dolazila igrati i gdje bi širila pozitivnu energiju i zajedništvo. Više sam za ulaganje u kampove za trening po klubovima jer se tamo stvaraju budući Vatreni.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet