Sport Domaći nogomet

rasprodano

Nakon grobne tišine na Rujevici, Maksimir će gorjeti: navijači kreću prema stadionu, Španjolci se sjajno provode u centru grada

rasprodano

Na stadionu koji je rasprodan očekuje se oko 33 tisuće navijača, a među njima će i večeras biti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ne u svečanoj loži maksimirskog stadiona nego na zapadnoj tribini, s navijačima.

Otkako je Zlatko Dalić izbornik, prebrisano je loše ozračje, već nakon pobjede u Kijevu, za ogled s Grčkom u dodatnim kvalifikacijama tribine su bile izvrsno popunjene, ali ne krcate, ostalo je nešto karata za Sjever. U 2017. izvrsno ozračje bilo je i na Ukrajini u Zagrebu, no ni tada karte nisu planule do kraja, medijski izvještaji govorili su o 25 tisuća ljudi na tribinama.

Zadnji put je maksimirski stadion bio rasprodan na utakmici sa Srbijom 22. ožujka 2013. godine, službeni je podatak 35.722 gledatelja. Zbog svih konotacija koje nisu ogledi s istočnim susjedom karte su otišle daleko prije dvoboja, a čak i igrači su se žalili, koliko god ih dobili, nije moglo biti dovoljno. Tada se stizalo iz svih krajeva svijeta. Hrvatska je pobijedila, što se pokazalo jaki bitnim na putu u Brazil, iako nije puno donijelo izborniku Igoru Štimcukoji je krajem kvalifikacija dobio otkaz.

Kasnije je znalo na stadion doći 25 tisuća ljudi, u niz navrata, sitno više ili manje, na Grčkoj ih je bilo 30.013, ali nikad, do danas, nije se mogla staviti oznaka “sold out”.

 

Čak triput je Hrvatska u Zagrebu imala bitne susrete bez gledatelja, s Bugarskom na kraju kvalifikacija za Euro, kad se izbornički predstavio Ante Čačić, te sljedeće jeseni, pod istim izbornikom s Turskom i Islandom. Posljednju večer “grobne tišine“ odradio je Dalić nedavno s Engleskom u Rijeci.

Maksimirski stadion sada ima nešto manji kapacitet, oko 32.500 mjesta, razlog su pregrade stavljene na Zapad gore koje su oduzele nekoliko redova za sjedenje. Određene restrikcije, zbog sigurnosnih razloga, napravljene su i na drugim tribinama. Ovaj put Jug se nije ni prodavao, HNS će tamo smjestiti gledatelje koji su dobili karte iz kontingenta - hrvatske nogometni obitelji. Inkaso HNS-a je oko 2,7 milijuna kuna do maksimalno tri milijuna kuna. Nije bilo skupo, od 60 kuna za Sjever do 150 za Zapad. Kad se usporedi s nekim glazbenim događajima, ili primjerice finalom rukometnog Eura u Areni, sasvim prihvatljivo.

Neko vrijeme nije bilo nereda na utakmicama nacionalne vrste, danas je uz rezultat na terenu najvažniji nastavak takvog kontinuiteta na tribinama. Da Vatreni, Luka, Raketa, Dalić i društvo imaju uz sebe navijačku silu koja ih nosi, a ne probleme od kojih im se grči želudac. Oni na kraju pate, igrati pred praznim stadionom brutalna je kazna. Nevinima.

Hrvatska je u Rusiji, za vrijeme Rusije, i nakon nje još jednom pokazala kako živi s nogometašima, koliko joj donesu sreće i ponosa, kako bi izbornik istaknuo, tih je dana bila najbolja i najljepša zemlja na svijetu u kojem nitko nije imao briga, sve je zanimalo samo kako nabaviti dres i gdje će gledati utakmicu. Bude li taj duh večeras na stadionu, s La Rojom bi trebalo biti lakše izaći na kraj.

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet