Sport Domaći nogomet

Europske face u splitu

Glavni savjetnik predsjednika FIFA-e bez dvojbi: Nacionalni stadion je nonsens, a HNL može uvesti VAR već za godinu dana

Europske face u splitu

Među mnogim visokim predstavnicima nogometnih velikana na Glavnoj skupštini Europskog udruženja klubova (ECA) koja se protekla dva dana održavala u hotelu Le Meridien Lav u Splitu, ali i u prostorijama stadiona u Poljudu, našlo se i jedno nama vrlo drago lice.

Ono Zvonimira Bobana, glavnog savjetnika predsjednika FIFA-e Giannija Infantina. Mnogo je tema o kojima se s elokventnim bivšim kapetanom hrvatske reprezentacije može raspravljati, no Bobanu baš i nije bilo do priče. Nevoljko je pristao na razgovor s novinarima. Za početak se vratio na finale Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Francuske poslije kojeg se puno pričalo o jedanaestercu dosuđenom za Francuze. ,

- Realno, penal je bio čist, ali kad si navijač i pogotovo u finalu Svjetskog prvenstva, ne vidiš stvari kakve jesu - iskreno je rekao Boban.

Na Skupštini se dosta pričalo o VAR-u koji je također bio u središtu pozornosti na Mundijalu u Rusiji. Boban je oduševljen tim novitetom u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu:

- VAR je velika prednost za nogomet! To je protekcija za nogometne institucije, a i rezultat će biti pošteniji.

Treba li što mijenjati u VAR-u?

- Ne treba. On ne mijenja igru, već je čisti. On ne oduzima vrijeme, već ga dodaje. Na ovom SP-u igralo se dvije minute više nego na prošlom.

Naša reprezentacija kreće u novi ciklus, kakvi su vaši dojmovi?

- Još se moramo osvijestiti od onoga što smo doživjeli. Bila je to velika magija, rezultat za povijest, predobro i prelijepo. Još jednom hvala dečkima i cijelom stožeru te Savezu. No stvari se brzo zaboravljaju i moramo ići dalje.

Koliko je VAR realan u našoj ligi?

- HNS je poslao pismo da želi uvesti VAR, ali to je proces od godinu dana. Bit će tu puno radionica i puno se ljudi treba uključiti da bi se sve dobro implementiralo. FIFA će pomoći, mi smo na dispoziciji. Vjerujem da u roku godinu dana to može biti spremno za Hrvatsku - rekao je Boban i otkrio:

- Gledajući analize došli smo do zaključka da je svaka treća utakmica u povijesti nogometa bila falsificirana. Sad više neće biti tako.

Vaše mišljenje o izgradnji nacionalnog stadiona?

- Baš sam neki dan rekao da je to nonsens.

Kako FIFA ocjenjuje Svjetsko prvenstvo u Rusiji?

- Bilo je sjajno. Svi su bili sretni, imamo jako dobre reakcije sa svih strana svijeta. Ponosni smo što smo napravili. Ali bilo je tu puno rada, pažnje i dobro odrađenih detalja. Rusija se pokazala kao vrhunski domaćin, a sigurnosna infrastruktura bila je na najvišoj razini - rekao je Boban.

O Hajduku nije htio pričati, a na pitanje bi li nešto mijenjao u Hrvatskom nogometnom savezu da može nasmiješio se i odgovorio:

- Doviđenja!

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet