Sport Domaći nogomet

asimetrija hrvatske igre

Katastrofa 'vatrenih': uspomena na 'rusku bajku' potrajala tek 20-ak minuta

asimetrija hrvatske igre

Hrvatska je i službeno ušla u Ligu nacija. Iskreno, očekivali smo bolji ''odbor za doček''. Primljeni smo kao ''mala i simpatična nacija'', s preporukom odličnog rezultata na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. 

Uspomena na ''rusku bajku'' potrajala je tek početnih 20-ak minuta. Na trenutke igra hrvatske momčadi izgledala je poput preslike španjolske prezentacije na Wembleyu.

Visokim presingom hrvatski su nogometaši već u začetku uništavali stvaranje akcija suparničke momčadi. Štoviše, dramatičnije su scene viđene pred španjolskim vratima: dobar pokušaj Rakitića s 18 metara, pa izgledne prigode Santinija i Perišića...   

Nažalost, opet je uočena asimetrija igre hrvatske momčadi. Iznova se problematičnim pokazao lijevi bok. Već u početnoj fazi utakmice (prvih 20-ak minuta), u nekoliko su situacija Španjolci olako prolazili kroz ''nečuvane prostore''.

Perišić se nije vraćao u defenzivu, a Pivarić bi povremeno – netragom nestao? Međutim i u trenucima kada nije bio – ''na pauzi'', Pivarić je stajao podalje od suparničkih igrača.

Baš kao i u 24. minuti kada je Carvajal ubacio pred hrvatska vrata i pronašao glavu Saula. ''Domaći dečko'' (Saul je rođen u Elcheu) potaknuo je euforiju na tribinama, ali i dodatnu furioznost svoje momčadi. 

Praktički, u deset minuta Španjolska je ''razmontirala'' igru i aspiracije hrvatske momčadi. Usput, i treći je pogodak ''pao'' preko Pivarića. Zakasnio je u blok Asensiju...

Mnogi će se razložno upitati: zašto je protiv Španjolske zaigrao Josip Pivarić kada je Borna Barišić u susretu s Portugalom bio jedan od pouzdanijih hrvatskih igrača (poglavito u obrani)?

Izbornik Zlatko Dalić na ovo je delikatno pitanje odgovorio i prije okupljanja reprezentacije. Već pri objavi popisa naglasio je kako će Ligu nacija iskoristiti kao pripremu za predstojeće kvalifikacije (Euro 2020.).

Za očekivati je međutim da će do ožujka i početka izlučnog ciklusa Dalić izvući određene zaključke iz ovih eksperimenata.  

A kako je igra odmicala, tako je rezultatska prednost u korist Španjolske – rasla.

Do posvemašnje katastrofe! De facto, poslije 5:0, pa 6:0, postalo je posve svejedno – tko igra da mjestu lijevog beka. Ili bilo kojoj drugoj poziciji...

 

 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet