Sport Domaći nogomet

novo natjecanje

Utakmicom dva posljednja svjetska prvaka starta prvo izdanje Lige nacija: 55 europskih momčadi podijeljeno je u četiri jakosne lige

novo natjecanje

Utakmicom dva posljednja svjetska prvaka Njemačke i Francuske večeras u Münchenu starta prvo izdanje Lige nacija, novo UEFA-ino natjecanje reprezentacija pokrenuto kako bi se izbjeglo odigravanje brojnih prijateljskih susreta. Ukupno 55 europskih momčadi podijeljeno je u četiri jakosne lige, od A do D. U najjačoj Ligi A je ukupno 12 najboljih reprezentacija podijeljeno u četiri grupe po tri, među njima i Hrvatska.

"Kockasti" su u Grupi 4 zajedno s Engleskom i Španjolskom. Od rujna do studenog igrat će se utakmice po grupama, a zatim će se u lipnju iduće godine igrati završnica četiri najbolje momčadi Lige A koja će dati pobjednika natjecanja. Najslabija reprezentacija iz svake grupe Liga A, B i C seli u niži rang natjecanja, a pobjednici skupina u Ligama B, C i D sele u viši rang.

Kroz Ligu nacija četiri reprezentacije izborit će i plasman na Euro 2020 (ostalih 20 kroz kvalifikacije koje startaju u ožujku iduće godine). U tim dodatnim kvalifikacijama koje se igraju u ožujku 2020. naći će se po četiri najbolje reprezentacije iz svake Lige, pobjednici Grupa ili najbolje plasirane, a koje već nisu izborile plasman na Euro.

Liga nacija igrat će se svake dvije godine, nakon završetka SP-a odnosno Eura. Ukupni nagradni fond natjecanja iznosi 76,25 milijuna eura, od čega pobjednik maksimalno može zaraditi 4,5 milijuna. Milijun i pol HNS-u je donijelo sudjelovanje u Ligi A, još milijun i pol može osvajanje Grupe 4.

A liga - 12 reprezentacija

Grupa 1 - Njemačka, Francuska, Nizozemska

Danas: Njemačka – Francuska (20.45 sati)

9. rujna: Francuska – Nizozemska (20.45)

Grupa 2 - Belgija, Švicarska, Island

8. rujna: Švicarska – Island (18.00)

11. rujna: Island - Belgija (20.45)

Grupa 3 - Portugal, Italija, Poljska

7. rujna: Italija – Poljska (20.45)

10. rujna: Portugal – Italija (20.45)

Grupa 4 - Španjolska, Engleska, Hrvatska

8. rujna: Engleska – Španjolska (20.45)

11. rujna: Španjolska – Hrvatska (20.45)

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet