Sport Domaći nogomet

prvi izazov nakon rusije

Buđenja nakon tuluma obično ne nude ugodna iskustva: može li se Dalićevim 'vatrenima' dogoditi Dublin?

prvi izazov nakon rusije

Hrvatska nogometna reprezentacija nalazi se u portugalskom resortu Monte da Quinta, nedaleko mjesta Faro, gdje će u četvrtak odigrati prijateljsku utakmicu s aktualnim prvakom Europe.

Za Zlatka Dalića i njegove pulene ovo je prvi izazov nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji. Jesu li se ‘’srebrni’’ oporavili od slavlja i mamurluka? 

Buđenja nakon tuluma obično ne nude ugodna iskustva. Ponešto o tome zna Ćiro Blažević. Njegov prvi nastup nakon francuske bronce 1998. završio je posvemašnjim fijaskom. Posve nepripremljena za nova iskušenja hrvatska se reprezentacija pojavila u Dublinu, 5. rujna 1998. Već u 14. minuti utakmice Republika Irska imala je vodstvo – 2:0.

Isti je rezultat ostao do kraja utakmice, ali službeno treća reprezentacija svijeta bila je loša tek replika ‘’vatrenih’’. Gotovo da nisu konstruirali nijednu suvislu i po suparnička vrata ozbiljniju akciju. Doduše, zbog ozljeda su izostali Šuker, Bokšić, Bilić... Prosinečki se durio na Ćiru Blaževića (poradi tretmana na francuskom Mondialu).

A niti ‘’trener svih trenera’’ (bila mu je to 50. utakmica na klupi hrvatske reprezentacije) nije bio u očekivanoj formi. Stavio je Tudora – na beka!? Nervoznu i nemoćnu igru ‘’vatreni’’ su začinili i s dva isključenja: portugalski sudac Melo Pereira crvene je kartone udijelio Staniću i Jurčiću.  

Vjerujemo da se Daliću i njegovim ‘’srebrnjacima’’ nešto slično ipak neće dogoditi u Portugalu...

- Ciljano smo odabrali jakog protivnika na početku nove sezone. Očekuju nas teške utakmice u Ligi nacija, protiv Španjolske i Engleske. Logično je stoga da imamo ozbiljnu provjeru. Portugal to sigurno jest, pa makar i bez Ronalda.

- Mi ćemo ovu utakmicu iskoristiti i za provjeru nekih novih igrača. Vjerujem da će sve biti dobro – ustvrdio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić nakon prvog treninga u Portugalu. Ondje je i doznao odličnu vijest: FIFA ga je uvrstila među trojicu kandidata (uz Deschampsa i Zidanea) za ‘’trenera godine’’! 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet