Sport Domaći nogomet

malo ovamo, malo tamo

Nekadašnji Dinamov stoper promjenama državljanstva izazvao kaos: najluđe od svega - još nije zaigrao za niti jednu nogometnu reprezentaciju

malo ovamo, malo tamo

Promjena državljanstva u sportskom svijetu je postala sasvim uobičajena stvar. Pa ni dvojne putovnice nisu nikakva novost. Ali ono što je uspio Jozo Šimunović nekadašnji stoper Dinama koji je na radu u Škotskoj, u Celticu je izazvalo totalni kaos. I nesnalaženje kod Škota koji više niti ne znaju koje državljanstvo ili za koju bi reprezentaciju mogao zaigrati Šimunović.

Krenimo redom, Jozo Šimunović je u srpnju 2017. godine na temelju činjenice da mu obitelj porijeklom Jajca promijenio sportsko državljanstvo iz Hrvatskog u bosansko-hercegovačko procijenivši da će prije dobiti poziv za igranje u reprezentaciji. Prošao je kroz sve mlade selekcije Hrvatske, ali poziv za A-reprezentaciju nije dobio.

Izbornik BiH Mehmed Baždarević ga je nazivao, nudio mu mjesto među "zmajevima". Činilo se da je slučaj okončan. Međutim Baždarević je otišao s klupe BiH reprezentacije, a kada je novi izbornik Robert Prosinečki poslao poziv uslijedila je odbijenica.

- Ipak mi je u srcu Hrvatska – preko posrednika je odgovorio Šimunović Prosinečkom.

Možda se pak ponadao da bi se mogao naći na popisu Zlatka Dalića za nastup u Rusiji. Što se nije dogodilo, ali Dalić je kazao "da bi u budućnosti moglo biti mjesta".

Sve to zbunilo je na Tweeteru i navijače Celtica kojima je odgovorio "da je Hrvat, a ne Bosanac" kada je objavljena slika s Filipom Benkovićem uz hrvatsku zastavu. Prema pravilima FIFA-e igrač smije mijenjati državljanstvo jednom. Šimunović bi se očito "sada vratio" i njegov će slučaj biti jako zanimljiv. Naime unatoč svim promjena nema još niti jedan nastup za neku A-reprezentaciju, pa ćemo tek vidjeti kako će se tretirati ova promjena državljanstva.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet