Sport Domaći nogomet

kobni Assale

Dinamo je izgubio Ligu prvaka i milijune eura, ali u nekim detaljima maksimirski se klub već smatra dobitnikom

kobni Assale

Himna Lige prvaka ove jeseni neće odzvanjati Maksimirom! 

Dinamo je u doigravanju poražen od Young Boysa (1:2) i natjecanje nastavlja u Europskoj ligi. Neuspjeh? S financijskog aspekta – DA. Hrvatski je prvak ispustio bogatu gažu od 15 milijuna eura (polovica maksimirskog budžeta). ‘’Honorar’’ za plasman u Europsku ligu upola je manji. 

No, sa sportskog aspekta prvaku HNL-a primjerenije je manje zahtjevno natjecanje Europske lige. U petak će Dinamo (nakon UEFA-inog ždrijeba) saznati protivnike u skupini. A potom i vlastitu konkurentnost.

Međutim u nekim detaljima maksimirski se klub već smatra dobitnikom. Dinamo je u srazu s Young Boysima dokazao kako se može ravnopravno nositi s bogatijim i kvalitetnijim suparnicima. Švicarski prvak, naime, ima dvostruko veći proračun od Dinamovog i 26 milijuna eura vrijedniju momčad.

Sraz sa Švicarcima de facto su presuđivali detalji. Neki od njih bili su posve bizarni. Poput onog u 55. minuti susreta kada je domaći branič Petar Stojanović nehotice pogodio petom u glavu suparničkog napadača Miralema Sulejmanija. Ovaj je ostao (nakratko) bez svijesti i promptno je proslijeđen liječnicima – na obradu. 

Umjesto Sulejmanija u igru je ušao Roger Assale, reprezentativnac Obale Bjelokosti. Nakon svega osam minuta provedenih u igri Assale je izborio kazneni udarac za ‘’mlade dečke’’. Dinamov branič Marin Leovac reagirao je loše i – naivno. Dežurni šaljivdžije su primijetili: ponovila se 2013. kada je Leovac bio jedan od zaslužnika zašto se Dinamo nije plasirao u Ligu prvaka. Tada je međutim igrao u momčadi bečke Austrije...

Zbog dosuđenog kaznenog udarca domaći su navijači pogrdama zasuli nizozemskog suca. No, Björn Kuipers pogriješio je na Dinamovu štetu tek dvije minute kasnije kada je pustio akciju švicarske momčadi poslije evidentnog igranja rukom (Fassnacht) ispred gostujućeg šesnaesterca. Uslijedio je protunapad, pa korner, a potom i pobjednički pogodak gostiju. 

Dinamo je izgubio utakmicu, Ligu prvaka i osam milijuna eura, ali dobio je – publiku. Nestvarno zvuči podatak da je susret protiv Young Boysa popratilo više ljudi nego što ih se okupilo za gostovanja madridskog Reala u Ligi prvaka (u sezoni 2011/12.). Štoviše, na maksimirskim tribinama nije zabilježen nijedan incident (osim na jugu, gdje su bili locirani švicarski navijači). A inkas od posjete značajno premašuje milijun kuna...

Unatoč porazu Dinamovi su nogometaši ispraćeni pljeskom. Nepobitno je, navijači vjeruju treneru Bjelici i njegovoj momčadi. Za ‘’modre’’ koji su godinama živjeli u nezdravom ozračju i na marginama navijačkog interesa, ta sinergija predstavlja najveću vrijednost aktualnog Dinama. 

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet