Sport Domaći nogomet

čudo iz gorice

Protutnjali Poljudom i postali hrvatski nogometni hit

čudo iz gorice

Nakon pobjede na Poljudu, HNK Gorica postala je hrvatski nogometni hit, pravo pozitivno osvježenje lige i klub čiji uspon, zapravo, tek počinje. Većina je, naravno, iznenađena jer se dosad malo znalo o planovima ljudi koji vode velikogorički projekt, ali pronašli smo i čovjeka kojem je ovo samo logički slijed događaja još od 2009. i nastanka novog kluba.

To je 55-godišnji zagrebački trener Damir Petravić, koji je 16. srpnja 2009. preuzeo Goricu i u sljedeće dvije sezone s njom dvaput bio prvak! Najprije je pokorio 3. HNL, a onda i 2. HNL, čime je u ljeto 2011. stekao pravo na prvoligašku konkurenciju, ali kontroverzna odluka HNS-a o uskraćivanju licence zaustavila je Goricu na tom putu.

"Kao trener nikada neću prežaliti što već tada nismo postali prvoligaši jer je i to bila sjajna momčad. Predvodnik je bio Ante Budimir, uz Marcela Brozovića danas najpoznatiji velikogorički nogometaš, a malo je poznato da je Brozović tog ljeta 2011. s nama bio tri tjedna na pripremama jer smo vjerovali da se spremamo za 1. HNL", otkriva Petravić, koji je prvi surađivao sa sadašnjim sportskim direktorom Gorice Mindaugasom Nikoličiusom.

"Početkom 2012. postao sam trener litvanskog Žalgirisa, a Nikoličius je kao vrlo mlad bio sportski direktor kluba iz Vilniusa. On danas ima čak 15 osvojenih trofeja, a prvi sam mu donio ja. U finalu Kupa 2012. pobijedili smo tada moćni Ekranas te izborili Europsku ligu, u kojoj smo igrali protiv bečke Admire", prisjeća se Petravić i tvrdi da je Nikoličius bio ključan za ulazak Gorice u 1. HNL ove godine.

"Uvijek je Gorici nešto malo nedostajalo za taj završni skok, a onda je došao Niko, kako ga svi zovu, doveo nekoliko pravih igračkih pojačanja i plan je ispunjen. Nikoličius je u Litvi zakon, radio je u Škotskoj, govori nekoliko jezika i ima veze svugdje u Europi."

Točka na i

Koliko su realne najave o europskom mjestu za koju godinu?

"To će pokazati vrijeme, ali kako ja odlično poznajem stanje u Gorici, kao i njezina sportskog direktora, moguće je i to. Predsjednik Črnko i Nikoličius dva su najambicioznija čovjeka koja sam upoznao u nogometu! Oni, jednostavno, žive za uspjeh i samo ih to zanima i pokreće."

Kako vam se dopada sadašnja momčad Gorice?

"Jako respektabilna momčad s tri stranca, Atiemwenom, Zwolinskim i Miyom, koja donose prevagu, a i svi su su protiv Hajduka bili sjajni. To je bila izuzetno bitna pobjeda koja ih je psihološki izvukla i donijela im energiju i podstrek za dalje."

Hoće li Jakirovićev sastav i nastaviti u pobjedničkom stilu?

"Kapacitet imaju, a po meni, Rudeš im je u subotu prekretnica. Ne smiju se zavaravati da će biti lako, jer Rudeš je davljenik i sve je utakmice dosad tijesno izgubio, ali Gorica je kvalitetnija momčad i trebala bi slaviti. Ako to naprave, stavili su točku na i na trijumf protiv Hajduka i poslije toga će sve biti lakše, skoro da će ići samo od sebe i moći će pobjeđivati čak i kada budu igrali malo slabije", smatra Damir Petravić.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet