Sport Domaći nogomet

nije zamjena domaćinstva

Ovo ima samo kod nas: Osječani zbrojili kako će Rijeka ove sezone tri puta biti domaćin Rudešu

nije zamjena domaćinstva

Ako se prvenstvo igra četverokružno, logika nalaže da svaki klub dva puta bude domaćin, a dva puta gost. Tako nalaže logika. Svugdje osim u HT Prvoj ligi. Neke informacije su došle do Osjećana koji su se javno pobunili zbog činjenice da će Rijeka ove sezone tri puta biti domaćin Rudešu. Tako nešto dovodi u neravnopravan položaj ostale klubove. Recimo to narodski, ništa čudno kod nas, ali ipak je - neregularno.

Osječani su na svojim klupskim stranicama objavili zanimljivu priču koju prenosimo u cijelosti

U četvrtom kolu HT Prve lige imamo situaciju koja dosad nije zabilježena u našem državnom prvenstvu i stoga uvjetuje našu reakciju. Naime, sastaju se Rudeš i Rijeka, domaćin je zagrebačka momčad, a igrat će se na – Rujevici! I nije pritom riječ o zamjeni domaćinstva što je dosad nerijetko bio slučaj u HNL-u iz razloga da je nečiji teren neuvjetan ili pak zauzet održavanjem nekih drugih događaja ili manifestacija.

Poznato je da Rudeš svoje domaće oglede treba igrati na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, međutim, novi teren tamo još nije završen, tako da je zagrebački prvoligaš prisiljen igrati negdje drugdje. Logično bi bilo ponovno napraviti zamjenu domaćinstva kada je već takva situacija, tako da se ovoga ljeta igra u Rijeci, a potom, kada bi viceprvak Hrvatske trebao po rasporedu ugostiti Rudeš, da se tada odigra dvoboj u Zagrebu.

No, čujemo da Riječani nisu pristali na takvu, jedinu logičnu mogućnost i soluciju, valjda se držeći one poznate da „to nije njihov problem“. I teško nam je povjerovati da nadležni u vodstvu Lige nisu reagirali, nego se  po  nekakvoj inerciji i prešutnom dogovoru klubova (ispada da Rudeš nije imao izbora) prihvatilo „zdravo za gotovo“ da Rijeka bude domaćin Rudešu čak u tri od ukupno četiri međusobna ogleda ove sezone!

Kako je to uopće moguće, nije li to izravni udar na regularnost natjecanja jer nemaju svi isti tretman i uvjete? Uostalom, postojao je dogovor klubova uoči početka sezone da se svima koji su u toj situaciji, zbog izmjene travnjaka, izađe u susret (kao i Gorici da igra u ranijem dnevnom terminu jer još nema reflektore), što smo mi već učinili u 2. kolu. Isto tako se Slaven Belupo zamijenio s Goricom, Dinamo s Istrom...

Pitamo se, također, zašto je Rijeka pristala na zamjenu domaćinstva s Interom u identičnoj situaciji, a sada je to odlučila ignorirati. Dolazimo u situaciju da neki postaju privilegirani jer nije isto igrati kod kuće ili u gostima, što je valjda svima jasno. Nama je to čudno i nedopustivo, stoga ne možemo vjerovati da je dobilo „zeleno svjetlo“ kod onih koji o tomu odlučuju.

Nije li apsurdno da čitamo najavu kako će Rudeš ugostiti Rijeku na Rujevici? Smatramo da je to ozbiljan presedan u hrvatskom nogometu za kojega nam je nemoguće pronaći bilo kakvu utemeljenost. Ne želimo da ovakve stvari prolaze ispod „radara“ i prešutno ih se odobrava jer nisu ni normalne, a kamoli sportske.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet